in ,

2017 Yılında Vizyona Giren ve Az Bilinen Şahane Filmler ☺️

2017’de birbirinden şahane filmler gördük diyebiliriz. Dev bütçeli, atlamalı sıçralamalı filmler olsun, bağımsız sanat filmleri olsun, belgeseller olsun; 2017 fena bir yıl değildi.

Şimdi gelin isterseniz bu yılın bizce en çok dikkat çeken 10 filmine bakalım. Hemen uyaralım: Bu yazı bol miktarda spoiler içerir! 

(Peşin not: Elbette her türlü “liste” gibi bu liste de subjektif bir biçimde hazırlanmıştır. Bu nedenle “Listede X filmi var da Y filmi niye yok?!” gibilerinden celallenmeye gerek yok. Keyifli okumalar & keyifli seyirler…)

1. Thelma

Karakter merkezli üç dramadan sonra Norveçli yönetmen Joachim Trier, bu kez de Thelma ile doğaüstü güçlere sahip bir insanın yer aldığı bir filme imza atmış durumda. Ailesinin dini dayatmalarına karşı okuldaki “çılgın” arkadaş grubuyla takılmaya başlayan Thelma gönlünü birine kaptırır. Bu aşk ise Thelma’nın doğaüstü güçlerini bir anlamda kızıştırır ve olanlar olur. İzlemesi keyifli olmasına karşın sinirlerinize hakim olmanızı da gerektiren bir film Thelma.

2. The Square

Force Majeure adlı filmiyle büyük beğeni kazanan Ruben Östlund, The Square ile bu yıl Altın Palmiye kazandı. The Square’de bir müze müdürünün başarısızlıkla sonuçlanan reklam kampanyası, kaybolan cep telefonu ve bir gazeteciyle olan mücadelesini konu alan The Square bu yılın izlenmesi gereken filmlerinin başında geliyor.

3. The Killing of a Sacred Deer

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos ve Colin Farrell’ın The Lobster’dan sonraki ikinci ortak çalışmaları olan “Kutsal Geyiğin Ölümü”nde ayrıca Nicole Kidman da yer alıyor. Bu bile filmi izlemek için geçerli bir neden aslında. Mutlu bir evliliği olan Steve, Martin adında bir lise öğrencisiyle arkadaşlık kurar ve bu arkadaşlık sonrası aile içi tüm dengeler alt üst olur. Robotik ve komik oyunculukların yer aldığı film kara film severleri tatmin edecek gibi görünüyor.

4. The Other Side Of Hope

Ülkemizde de “Umudun Öteki Yüzü” adıyla vizyona giren Finlandıyalı büyük yönetmen Aki Kaurismaki’nin bu son filmi, göçmenlik meselesine değiniyor. Tabii göçmenlik gibi ağır bir meseleyi yine Kaurismaki’nin kendine has mizahı ve mizansenleriyle izlemek de büyük bir keyif. Yönetmenin bu filmiyle Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü kazandığını belirtelim.

5. The Handmaiden

Oldboy ile ülkemizde büyük bir hayran kitlesi edinen Güney Koreli yönetmen Park Chan-wook’un son filmi The Handmaiden (Ah-ga-ssi), Sarah Waters’ın Viktorya dönemi İngiltere’sini anlattığı Fingersmith’ten uyarlama. Zengin bir Japon kadının yanına hizmetçi olarak giden Sook-Hee, yeni hanımına karşı birtakım planlar içerisindedir desek ve filmin erotik gerilimi feci başarılı yansıttığını söylesek yeter galiba… Ha bu arada, film 2016 yapımı olsa bile dünya genelinde vizyona girmesi 2017’nin ilk aylarında oldu…

6. Mother!

Requiem for a Dream, Pi, Black Swan gibi filmleriyle yakından bildiğimiz Darren Aronofsky’nin Javier Bardem ve Jennifer Lawrence’ı biraraya getirdiği Mother! ıssız bir evde yaşayan bir çiftin evine davetsiz misafirlerin gelişini ve sonrasında yaşanan sürreal olayları konu alıyor. Yılın belki de en rahatsız edici filmi olan Anne! sinefilim diyen herkesin izlemesi gereken bir film.

7. T2 Trainspotting

Mark Renton, 20 yıl yurt dışında yaşadıktan sonra memleketi İskoçya’ya geri döner ve ilk gençlik yıllarındaki çılgın arkadaşlaarı Sick Boy, Spud ve Begbie ile tekrar görüşür. 1996 tarihli kült film Trainspotting’in devamı olan T2 Trainspotting hiçbir şey için değilse eski günleri yad etmek için izlenir. Yönetmen yine Danny Boyle tabii ki.

8. Dunkirk

Heyecanın bir saniye dahi kesilmediği Dunkirk, Christopher Nolan’ın çok beklenen son filmi. İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren Dunkirk Tahliyesi’ni konu alan filmde Müttefik askerlerinin düşman askerleri tarafından kapana sıkıştırılması ve bu askerlerin kurtarılması konu ediliyor. Uzun zamandır sıkı bir savaş filmi izlemediyseniz Dunkirk ilaç gibi gelecektir.

9.  Blade Runner 2049

1982’de vizyona giren Blade Runner’ın üzerinden 35 yıl geçmişken durum daha da vahimleşti. Robotik insanlar daha da akıllı hale geldi. Ryan Gosling’in can verdiği K adlı replicant ise kendi türdeşlerini yok etmek üzere görevlendirirldi. Ridley Scott tarafından yaratılan Blade Runner dünyasının Denis Villeneuve tarafından yorumlanmış hali olan Blade Runner 2049 orijinalinden eksik kalmayacak kadar sağlam bir hikayeyle geri döndü. Bu filmi ne yapıp edip izlemenizi öneriyoruz biz de.

10. Ayla

Kore’de savaşı esnasında Türk askerleri ve savaşta ailesini kaybeden bir kız çocuğu arasında gelişen olayları seyirciyle buluşturan film bir an ülkemizde büyük ilgi gördü. Bu film ve Kore Savaşı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Ayla Filmiyle Yeniden Hatırladığımız Kore Savaşı ve Bilinmeyen Yönleri başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Oxford Yılın Kelimesini Seçti! Kelime 2017 Yılına Damgasını Vuranın Gençlik Olduğunu Söylüyor! ☺️

Bu Şifreleri Kullanıyorsanız Sıkıntı Büyük! İşte 2017’nin En Kötü Şifreleri 🔒🔒