in ,

Şahane Meyve Altın Çilek Nedir, Faydaları Nelerdir, Yemeklerde Nasıl Kullanılabilir?

Altın çilek son yıllarda gündemden düşmüyor!

Peki nedir bu altın çilek, yararları nelerdir, nasıl yenir?

Altın Çilek Nedir?

Vitamin ve mineral şampiyonu olan altın çilek yumuşak kabuklu ve cherry domatesi andıran turuncu bir meyve.

Özellikle güneşli ve ılıman iklimlerde yetişen altın çilek, tatlı ve lezzetli bir meyvedir. Yaprakları tarafından tamamen hapsedilen altın çilek, Güney Amerika menşeilidir. İnka ve Peru meyvesi olarak da bilinen altın çileğin sırf Meksika’ya has 46 türü olduğu bilinmektedir.

Yarım metre ila 3 metre yüksekliğine oluşan otsu bir bitki olan altın çilek, bir yıllık ya da çok yıllık olabilir.

Farklı toprak türlerine uyumlu olan altın çilek verimsiz topraklarda ve saksılarda yetişilmesi zor bir bitkidir. Tohum yoluyla üretilen altın çileğin bazı türleri, diğer bitkilerden polen alarak döllenir. Yani üreme yöntemi de farklılık gösterebilir.

Pek çok farklı türü olan altın çileğin, bazı türleri yenilmemektedir. Ancak tipik bir altın çilek türü doku olarak domatese benzer. Tat olarak çilek ve ananas karışımı bir tada ve orta düzeyde bir asidik yapıya sahiptir.

Besin Değerleri

Vitamin ve mineral şampiyonu olarak adlandırabileceğimiz altın çileğin besin değerlerine göz atalım şimdi de.

(100 gram altın çilek)

Kalori: 71 kalori

Protein: 2.3 gram

Karbonhidrat: 13.3 gram (Şeker: 3.9 gram)

Yağ: 1.1 gram

Su: %81

C vitamini: 28 miligram

Demir: 1.3 miligram

Magnezyum: 8 miligram

Potasyum: 170 miligram

Fosfor: 39 miligram

Altın Çileğin Faydaları

Altın çilek, son derece besleyici ve sağlıklı bir meyvedir. Özellikle mineral ve vitamin bakımında oldukça zengin olan altın çilek, lifli yapısı nedeniyle de sindirim sisteminin dostudur.

C ve E gibi antioksidan vitaminler içerek altın çile aynı zaman da B1, B2 ve B3 vitaminleri açısından da şahane bir meyvedir.

Vitaminlere ek olarak potasyum, magnezyum, manganez, fosfor, demir, sodyum gibi mineraller de içeren altın çilek, hakikaten tam bir hayat kaynağıdır.

Şimdi gelin isterseniz bu mucizevi meyvenin faydalarına biraz daha yakından bakalım.

Antioksidan Kaynağıdır

Altın çilek C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamini çok iyi bir antioksidandır. Antioksidanlar da vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldırır. Antioksidanlar yine aynı şekilde bakteri ve virüslerin baş düşmanıdır. Bu nedenle belli hastalıkların önlenmesinde antioksidanları büyük payı olduğu düşünülmektedir.

Yine aynı şekilde bol vitamin, mineral ve antioksidan içeren altın çilek karaciğeri ve böbrekleri olumlu şekilde besler. İki organ da toksinlerin vücuttan atılmasında temel rol oynadığı için altın çileğin değerini bu şekilde anlayabiliriz. Vücudunuzda ne kadar az toksin varsa o kadar dinç ve canlı hissedersiniz.

Lif Kaynağıdır

Altın çilek çok iyi bir lif kaynağıdır. Lifler sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlayan maddelerdir. Bu noktada liflerin kalın bağırsakları toksik maddelere karşı koruduğunu belirtelim. Keza lifler bağırsaklardaki besin emilimini artırarak tükettiğimiz besinlerde daha fazla faydalanmamızı sağlar.

Diyabete İyi Gelir

Altın çileğim içinde bulunan bazı bileşikler, karbonhidratın içinde bulunan şeker emilimini yavaşlatır. Bu da vücudun meyve şekeriyle dolmasını önler, insülin salımını dengeler. Vücuttaki şeker seviyesinin dalgalanması diyabetin temel nedenlerinden biridir.  Bu bağlamda altın çilek, diyabet hastalarının kan şekerini kontrol etmelerinde önemli rol oynayabilecek bir meyvedir.

Sindirim Sistemine Katkı Sağlar

Altın çilek lifli yapısı nedeniyle sindirim sistemine büyük fayda sağlar. Besinlerin kalın bağırsakta daha iyi emilmesini sağlar. Aynı şekilde kalın bağırsaktaki yararlı bakterilerin hayatlarını sürdürebilmeleri açısından da lifler büyük öneme sahiptir.

Düşük Kalorilidir

Altın çilek yemek size kilo aldırmaz. Bu durum düşük kalorili olmasıyla yakından alakalıdır. 100 gram altın çilekte sadece 49 kalori vardır. Bu da yüzden hem besleyici hem de lifli yapısı hem de lezzetli olması nedeniyle altın çilek tam bir diyet meyvesidir diyebiliriz rahatlıkla.

Yani diyet yapan kişiler, salatalarını tatlandırmak için altın çilek ilave edebilirler. Lifli yapısı nedeniyle altın çilek yiyen kişilerin uzun süre tokluk hissedeceklerini de söyleyebiliriz. Yani dört dörtlük bir diyet besinidir altın çilek.

Kanser Düşmanıdır

Kanser günümüzün en korkulan hastalıklarından biridir ve şimdiye kadar kansere çare bulunmuş değildir. Risk tehlikesi ise günümüzde kötü beslenme, hava kirliliği gibi nedenlerle tavan yapmış haldedir. Ancak yine de sağlıklı beslenme ve sporun kansere yakalanma riskini azalttığı bilinen bir gerçektir. Bu noktada beslenmenize altın çileği de ekleyerek pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltabilirsiniz. Antioksidan içeriği nedeniyle altın çilek serbest radikallerin oluşmasını engeller. Serbest radikal olarak bilinen zararlı hücreler DNA yapısına zarar verir ve kanserli hücrelerin oluşmasına neden olur. Altın çilek kanseri önler diyemiyoruz maalesef, ancak yine kanser riskini azaltan besinlerin başında geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Altın çilek tüketmenin bir diğer avantajı, içeriğindeki C vitamininden istifade etmektir. C vitamini genel olarak sağlığımızda büyük bir rol oynar. Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle vücudumuzu hastalıklara karşı korur. C vitamini adeta İtalya milli futbol takımının defans hattı gibidir. Bir porsiyon altın çilek günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilir. Özellikle kış aylarında nezle, grip gibi hastalıklara karşı korunmamızı sağlayabilen altın çilek bağışıklık sisteminin dostudur.

Kolekstrolü Düşürür

Altın çilek suda çözülmeyen lif içerir. Bu lifler de zararlı yağların, kolekstrolün, zararlı lipoproteinlerin miktarını azaltır. Zararlı yağlar ve kolekstrol ise vücutta kalp krizi gibi pek çok rahatsızlığın altındaki temel nedenlerdir. Dolaylı da olsa altın çileğin kalp krizi riskini azalttığını söyleyebiliriz.

Kansızlığa İyi Gelir

Kansızlık (anemi) vücutta hemoglobinin az salgılanması nedeniyle oluşur. Altın çilek de demir bakımından zengin bir besin olması nedeniyle hemoglobin oluşumuna katkı sağlar. C vitamini de vücutta demir mineralinin tutulmasını sağlar ve o da kan oluşumuna yardım eder. Kansızlık çekiyorsanız altın çilek tüketimini artırmalısınız kısaca.

Cilde ve Saçlara İyi Gelir

Sağlıklı cildin temelinde sağlıklı beslenme yatar. Altın çilek ve mineral bakımından oldukça faydalı bir besin olması nedeniyle cildinizi yararlı bir meyvedir.

İçerdiği antioksidan maddeler, serbest radikallerle savaşır; cildin erken yaşlanmasını, kırışıklıkları ve lekeleri önler. Yine aynı şekilde vücuttaki toksinleri atmaya yarayan altın çilek, akne ve sivilcelerin de baş düşmanıdır.

Bununla birlikte sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız sağlıklı beslenmeli ve saçlarınıza bakım yaptırmalısınız. Ancak burada önemli olan dışsal müdahalelerden ziyade beslenme şeklidir. Saçlar, vitamin ve mineral ağırlıklı bir beslenme şeklinden  oldukça olumlu etkilenirler.

Altın çilek de B, C ve E vitaminleri ile pek çok mineral bakımından oldukça zengin olması nedeniyle saçlarınızı gür, sağlam ve sık hale getirir; saçların dökülmesini önler.

İltihapları Önler

Altın çileğin ana vatanı sayılan Peru’da asırlar evvel yaşayan İnka halkı, altın çileği bir tür şifa olarak görüyordu. Modern araştırmalar ise altın çileğin İnkaların düşündüğü kadar şifa verici bir meyve olduğunu ortaya koymuş durumda. Öyle ki altın çilek, iltihaplanmaya karşı kudretli bir meyvedir. Bronşit, astım, egzema, eklem ağrıları ve baş ağrılarının temelinde yer ödem ve ilhitap oluşumunu engelleyen altın çilek mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Gözlere İyi Gelir

Altın çilek içinde bulunan karaten nedeniyle göz sağlığına çok iyi gelir. Karaten görme sistemindeki baskıyı elimine eden ve katarakt oluşumunu engelleyen bir bileşik olduğu için yaşlılığa bağlı görme kayıplarını önlemede etkili bir maddedir ve altın çilekte bol miktarda bulunur!

Altın Çilek Nasıl Seçilir ve Nasıl Tüketilir?

Altın çilek alırken meyvenin parlak renkli olmasına ve dış kabuğunun zarar görmemiş olmamasına dikkat edin. Serin bir ortamda birkaç gün dayanabilen altın çilek özellikle çiğ yendiğinde oldukça lezzetlidir, ancak yine de pişirilerek de tüketilebilir. Bilhassa reçeli şahane olan altın çilek pasta, turta ve cheesecake gibi tatlılarla muhteşem uyum gösteren bir meyvedir.

Altın Çilek ile Yapabileceğiniz Tatlılar

Şimdi gelin isterseniz bu şahane meyve ile yapabileceğiniz lezzetli tatlılara bakalım.

Altın Çilek Reçeli

Malzemeler

100 gram kuru altın çilek

300 ml su

1 yemek kaşığı vanilya

15 gram zencegil

3 yemek kaşığı limon suyu

200 gram şeker

Yapılışı

Kurutulmuş altın çilekleri reçel hazırlamadan bir gece önce suda bekletin.

Zencefilleri dilim dilin kesin. Daha sonra suda beklemiş altın çilekleri ezerek püre haline getirin. Püreyi vanilya ile iyice karıştırın. Daha sonra bu karışıma zencefil, limon suyu ve şeker ekleyin.

Bu karışımı ocakta kaynayacak şekilde 3-4 dakika kaynatın. Daha sonra zencefil dilimlerini karışımdan alın.

Dilerseniz kaynayan reçelin köpüğünü alabilirsiniz. Reçeli iyice temizlenmiş cam kavanoza koyun, ağzını sıkıca kapatın ve baş aşağı bir şekilde 5 dakika bekletin. Daha sonra kavanozu normal haline getirip oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Birkaç gün içinde kahvaltılarınızın daha da renkleneceğini göreceksiniz.

Altın Çilekli Smoothie

Emoji Crew olarak biz smoothie’leri çok seviyoruz. Daha önceki bir yazımızda birbirinden lezzetli smoothie tarifleri de paylaşmıştık. Şimdi de sırada altın çilekli smoothie var.

Malzemeler (İki kişilik)

100 gram papaya (şeftali de olabilir.)

10 gram taze zencefil

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

Bir çay bardağı limon suyu

2 su bardağı taze sıkılmış altın çilek suyu

Yapılışı

Altın çilek suyu ile limon suyunu karıştırın. Daha sonra yukarıda listelediğimiz tüm malzemeleri bir dakika boyunca blender’dan geçirin. Dilerseniz smoothie’nin üzerine taze altın çilek de ekleyerek soğuk bir şekilde servis edin. Ne şahane bir içecek!

Altın Çilekli Avokado Salatası

Malzemeler (4 Kişilik)

Salata sosu için:

Yarım su bardağı portakal suyu

2 yemek kaşığı zeytin yağı

Tuz, karabiber, kırmızı biber

Salata için:

125 gram mozzarella peyniri

80 gram kuru altın çilek

2 adet kereviz sapı

50 gram roka

4 adet avokado

Yapılışı

Portakal suyunun içinde zeytin yağı, tuz, kırmızı biber ve karabiber ekleyin. Daha sonra bu karışıma mozzarella ve kuru altın çilekleri ekleyin ve karışımı bu şekilde 15 dakika bekletin.

Daha sonra kereviz sapını ufak parçalara ayırın. Rokayı iyice yıkayıp kurulayın. Avokadoları da küp küp ufak parçalara ayırın.

Sonra tüm malzemeleri genişçe bir kapta iyice karıştırın. Bu lezzetli salatanın bir porsiyonunda 490 kalori, 15 gram protein, 35 gram yağ ve 23 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

Altın Çilekli Muffin

Malzemeler (10 adet muffin)

Bir buçuk su bardağı un

Yarım bardak kuru meyve ve tahıl ezmesi (granola)

1 yemek kaşığı tuz

1 çay bardağı şeker

2 yumurta

Bir yemek kaşığı tereyağı

1 bardak ılık süt

1 su bardağı doğranmış altın çilek

1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz

Yapılışı

Fırını 200 derecede ısıtın.

Bir kasede sütü, erimiş tereyağını ve yumurtaları iyice karıştırın.

Başka bir kasede kabartma tozu, tuz ve şekeri karıştırın. Bu karışıma kuru meyve ve tahıl parçalarını ekleyin.

Bu karışıma küp küp altın çilekleri ve cevizleri ekleyin.

Sonra bu karışımı muffin kağıdına eşit şekilde boşaltın.

Muffinlerin üzerine hafifçe şeker serpiştirin.

45 dakika pişirin ve şahane muffinlerin tadını çıkarın.

Her derde deva olan altın çileği mutlaka denemelisiniz. Herkese afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yuri Alekseyev Avukatlığı Bıraktı, Tavşanıyla Ormana Yerleşti! Peki Neden?

Usta Aktör Anthony Hopkins’in Etkileyici Hayat Hikayesi ve İlham Veren Anıları