Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, dünyayı Anadolu mutfak kültürüyle buluşturmaya geliyor. Öncelikli olarak Türkçe ve İngilizce yayınlanan kitabın, daha sonra İspanyolca, Arapça ve daha farklı dillere çevirilerinin yapılması ve dünyanın pek çok noktasındaki gastronomi okuyucularıyla buluşması planlanıyor.
Kitabın hazırlık sürecini yakından takip eden Emine Erdoğan, Türk mutfağı kitabı ile ilgili heyecanını sık sık dile getirirken kitabın Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak için en önemli eserlerden biri olacağının da altını çiziyor.
Peki Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabında neler var? Türk yemek kültürüne geniş bir perspektiften bakılan kitabın arka planındaki isimler kimler? Gastronomi tarihimizi ortaya koyan kitabın, tüketim toplumunda ne gibi yankılar uyandırması bekleniyor?
Birçok farklı konuda yanıtını aradığınız sorulara odaklanan içerikleriyle ön plana çıkan Emoji ailesi olarak bugün, bu başlığı okuduğunuzda bir çırpıda aklınızdan geçen tüm soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizler için bulmaya çalıştık.
Anadolu Gastronomi Tarihi Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı ile Dünyaya Açılıyor
Başta da belirttiğimiz gibi ilk olarak Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğinde, Prof. Dt. Mehmet Öz, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Günay Kut, Doç. Dr. Özge Samancı, Nevin Halıcı, Gönül Paksoy, Vedat Başaran, Arda Türkmen, Ömür Akkor gibi isimlerin aralarında bulunduğu akademisyen, uzman ve şeflerin katkısıyla hazırlanmış.
Ayrıca doğru beslenme ve sağlıklı yaşam üzerine yaptığı radyo programlarından, gastronomi alanının öne çıkanlarından Food and Travel dergisinden ve Milliyet gazetesinin gastronomi bölümündeki makalelerinden tanıdığımız Ebru Erke de kitabın yayın koordinatörlüğü görevini üstlenmiş.
Arkasında imzası bulunan isimlere bakıldığı zaman dahi heyecanlandıran Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabının, ilerleyen süreçte farklı dillerde çevirilerinin yapılacağının da altını çizelim.
Bu sayede zengin tarihi ile bir kültür mozaiği olarak nitelendirebileceğimiz ülkemize özgü yemek kültürü, dünyanın dört bir yanındaki gastronomi meraklıları ile buluşabilecek.
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabında Neler Var?
Bolluk ve bereketin coğrafyası olarak tanımlanan Anadolu’yu tanıtmanın en güzel yollarından biri hiç şüphesiz ki renkli bir kültür mozaiği ürünü olan gastronomi tarihimize ışık tutmaktan geçiyor.
İşte tam da bu çıkış noktasıyla hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabında, coğrafi işaretli ürünlerden sokak lezzetlerine kadar Türkiye’ye özgü çok sayıda tarife yer verildiğini söylemek mümkün.
Tek bir lokmanın dahi israf edilmediği reçetelerle dolu Anadolu mutfağına ait yemeklerin “atıksız” bir şekilde nasıl hazırlanacağına dair bilgiler içeren özel bölüm ise kitabın en ilgi çekici detaylarından. Kitapta aynı zamanda sağlıklı beslenmeye yönelik uzman görüşleri ve önerilerin yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim.
Bunların yanı sıra farklı beslenme tarzlarına göre önerilerin de bulunduğu kitapta, glütensiz beslenme, süt içermeyen gıdalar, vegan ve vejetaryen besinlerle hazırlanan özel tarifler bulabilmek de mümkün.
Anadolu’nun lezzetli ve sağlıklı otlarıyla hazırlanan yemek tarifleri, kutlama ve özel gün yemekleri, Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden imece usulüyle hazırlanan yemekler ve fermente gıdalara yönelik tarifler de yine kitabın içeriğini oluşturan bölümlerden.
Tüm bu bilgiler ışığında gerek içeriği, gerek arka planı ile son derece özenli bir hazırlık sürecinin meyvesi olan bu Türk mutfağı kitabının, bizlere ve tüm dünyaya Anadolu mutfağının köklü bir geçmişe dayanan bilgelik yolculuğunu en etkili şekilde aktaracağından hiç şüphemiz yok.
Emine Erdoğan: Türk Mutfağı Gastro-Diplomasinin Yükselen Değeri Olacak
Ülkemizin mutfak kültürünün dünyaya tanıtılması açısından önemli bir kilometre taşı haline geleceğini düşündüğümüz kitaba katkı sunan isimlerle, kitabın tanıtım programında İstanbul’daki Cam ve Billur Müzesi’nde bir araya gelen Emine Erdoğan, yapmış olduğu açılış konuşmasında yemek kültürünün gastro-diplomasi alanındaki öneminin de altını çizdi.
Türk mutfağının zenginliğinden bahseden Emine Erdoğan’ın, “Türk Mutfağı, sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edinecek. Bu güce inanır ve elbirliği yaparsak, gastro-diplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz.” sözleri mutfak kültürünün gastro-diplomasiye etkilerini vurgular nitelikte.
Türk mutfağının asırlardan beri ocaktan tüten bir bilgelik birikimi olduğunu ifade eden Emine Erdoğan’ın, “Her bir lokma, tarihsel deneyimimizden ve inanç dünyamızdan muhtevalar taşır. Reçetelerimiz, insanın ruh ve bedeni arasındaki hassas dengeyi gözeten şifa kaynaklarıdır. Adeta başlı başına bir eczanedir” sözleri ise toplum yapımızın yemeklerimize bir ayna misali yansıdığını çarpıcı bir şekilde özetliyor.
Emine Erdoğan atıksız tariflerin yer aldığı Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabının tüketim toplumunun yıkıcı etkilerini bertaraf etmede önemli bir rol oynayacağını ifade ederek bu eserin Türk toplumuna “şifa” olacağını belirtiyor.
Peki siz ne dersiniz? Sizce de Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, gastronomi rehberi olmasının yanı sıra küresel anlamda beslenme kültürü, medeniyet anlayışı ve çevre bilincini geliştirecek bir eser mi? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
Son olarak, diğer kültür-sanat konulu içeriklerimize de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
One Comment
Leave a Reply