in , ,

Geleneksel ve Sağlıklı: Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, gastronomi okuyucularıyla buluşuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, dünyayı Anadolu mutfak kültürüyle buluşturmaya geliyor. Öncelikli olarak Türkçe ve Ode to Turkish Cuisine adıyla İngilizce yayınlanacak kitabın ocak ayında dünyanın pek çok noktasındaki gastronomi okuyucularıyla buluşması planlanıyor.

Peki Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabında neler var? Türk yemek kültürüne geniş bir perspektiften bakılan kitabın arka planındaki isimler kimler? Gastronomi tarihimizi ortaya koyan kitabın tüketim toplumunda ne gibi yankılar uyandırması bekleniyor?

Birçok farklı konuda yanıtını aradığınız sorulara odaklanan içerikleriyle ön plana çıkan Emoji ailesi olarak bugün başlığı okuduğunuzda bir çırpıda aklınızdan geçen tüm soruların yanıtlarını ve daha fazlasını sizler için bulmaya çalıştık.

Anadolu Gastronomi Tarihi Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı ile Dünyaya Açılıyor

Başta da belirttiğimiz gibi ilk olarak Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğinde, Prof. Dt. Mehmet Öz, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Günay Kut, Doç. Dr. Özge Samancı, Nevin Halıcı, Gönül Paksoy, Vedat Başaran, Arda Türkmen, Ömür Akkor gibi isimlerin aralarında bulunduğu akademisyen, uzman ve şeflerin katkısıyla hazırlanmış.

Ayrıca doğru beslenme ve sağlıklı yaşam üzerine yaptığı radyo programlarından, gastronomi alanının öne çıkan dergilerinden Food and Travel dergisinden ve Milliyet gazetesinin gastronomi bölümündeki makalelerinden tanıdığımız Ebru Erke de kitabın yayın koordinatörlüğü görevini üstlenmiş.

Arkasında imzası bulunan isimlere bakıldığı zaman dahi heyecanlandıran Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı için ileride farklı dillere de çevrilmesinin planlandığını da belirtmiş olalım. Bu sayede zengin tarihi ile kültür mozaiği olarak nitelendirebileceğimiz ülkemize özgü yemek tarifleri ve yemek kültürü de dünyanın dört bir yanındaki gastronomi meraklıları ile buluşabilecek.

Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabında Neler Var?

türk mutfağına ait yemekler

Bolluk ve bereketin coğrafyası olarak tanımlanan Anadolu’yu tanıtmanın en güzel yollarından biri hiç şüphesiz ki renkli bir kültür mozaiği ürünü olan gastronomi tarihimize ışık tutmaktan geçiyor. İşte tam da bu çıkış noktasıyla hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabında coğrafi işaretli ürünlerden sokak lezzetlerine kadar Türkiye’ye özgü çok sayıda tarife yer verildiğini söylemek mümkün.

Öte yandan tek bir lokmanın dahi israf edilmediği reçetelerle dolu Anadolu mutfağına ait yemeklerin “atıksız” bir şekilde nasıl hazırlanacağına dair bilgiler içeren özel bölüm de kitabın en ilgi çeken detaylarından. Buna benzer şekilde kitabın sağlıklı beslenmeye yönelik uzman görüşleri ve öneriler içerdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Bunların yanı sıra farklı beslenme tarzlarına göre önerilerin de yer aldığı kitapta glütensiz beslenme, süt içermeyen gıdalar, vegan ve vejetaryen besinlerle hazırlanan özel tarifler bulabilmek de mümkün.

Ayrıca Anadolu’nun lezzetli ve sağlıklı otlarıyla hazırlanan yemek tarifleri, kutlama ve özel gün yemekleri, Türk kültürünün vazgeçilmezlerinden imece usulüyle hazırlanan yemekler ve fermente gıdalara yönelik tarifler de yine kitabın içeriğini oluşturan bölümlerden.

Tüm bu bilgiler ışığında gerek içeriği, gerek arka planı ile son derece özenli bir hazırlık sürecinin meyvesi olan bu Türk mutfağı kitabı, bizlere ve tüm dünyaya Türk mutfağının köklü bir geçmişe dayanan bilgelik yolculuğunu en etkili şekilde aktaracaktır şeklinde öngörmek sanıyoruz ki hiç de yanlış olmayacaktır.

Emine Erdoğan: Türk Mutfağının Aşında Tuz ve Şeker Kadar Duygu ve Kültür de Var

Türk mutfağına ait yemekler

Ülkemizin mutfak kültürünün dünyaya tanıtılması açısından önemli bir kilometre taşı haline geleceğini düşündüğümüz kitaba katkı sunan isimlerle Huber Köşkü’nde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın buluşmadaki konuşması da bizim görüşlerimizin doğruluğunu ispatlar nitelikte.

Buna göre, dünya gastronomi literatürüne önemli katkılar sağlayacak eserle ilgili olarak; “Bolluğun ve bereketin coğrafyası Anadolu’yu tanıtmanın en etkili yolu da, gastronomi. Başka mutfaklarda tek bir ana renk varken, bizim gastronomi tarihimiz geniş bir coğrafi deneyimin ve renkli bir kültür mozaiğinin ürünüdür.” diyerek geleneksel mutfağımızın zenginliğini vurgulayan Emine Erdoğan, aslında yemeklerimizin Türk kültüründen izler taşıdığını harika bir şekilde ifade ediyor.

Emine Erdoğan’ın “Katalanlı bir yazarın çok güzel bir sözü var; ‘Yemek sanatı, tencereden seyredilen coğrafyadır’ der. İşte bizler de, bu coğrafyanın zenginliğini, ayırıcı vasıflarını gastronomi üzerinden tanıtma sorumluluğu içindeyiz. Bizim kültürümüzde, yemeğin karın doyurmanın çok ötesinde anlamları var malumunuz.” sözleri ise toplum yapımızın yemeklerimize de bir ayna misali yansıdığını çarpıcı bir şekilde özetliyor.

Osmanlı mutfağına ait yemek menüsü

Yemeğin endüstrileşmesi ve beslenme kavramının dünyanın her yerinde özünden sıyrılıp bambaşka bir hale gelmesini eleştiren Emine Erdoğan; “Fast food kültürü, bugün maalesef, dünyayı hasta ediyor. Kronik hastalıklar yüzünden, her yıl gerçekleşen milyonlarca ölümün ardında, yanlış beslenme kültürü olduğunu biliyoruz.” diyerek tüketim toplumunun beslenme üzerindeki etkilerine ışık tutuyor.

Neyse ki insanlığın düştüğü bu yanılgıdan dönmek adına artık geleneksel mutfaklara yöneldiğini görüyoruz. Bu noktada Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı adlı eserin de tüm insanlığa, deyim yerindeyse “şifa” gibi geleceğini düşünüyoruz.

Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen buluşmadaki konuşmasını “Aşında tuz ve şeker kadar duygu ve kültür de olan Türk mutfağının, dünyaya, ihtiyacı olan bilgeliği sunacağına inanıyorum. Tüketim toplumunun açtığı hasarlara, irfan dolu mutfağımız şifa olsun inşallah.” sözleriyle sonlandıran Emine Erdoğan da Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’nın tüketim toplumunun yıkıcı etkilerini bertaraf etmede önemli bir rol oynayacağını ifade ederek bizim düşüncelerimizi destekliyor.

Peki siz ne dersiniz? Sizce de Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı, gastronomi rehberi olmasının yanı sıra küresel anlamda beslenme kültürü, medeniyet anlayışı ve çevre bilincini geliştirecek bir eser mi? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Ek olarak, diğer kültür-sanat konulu içeriğimize de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Emoji Podcast

Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Comments

0 comments

toptan kuruyemiş

Toptan Kuruyemiş Siteleri Rehberi: Fiyat, Teslimat, Ödeme