in

Atatürk’ün Meşhur İmzasının Az İnsan Tarafından Bilinen Şaşırtıcı Hikayesi ✏️

Mustafa Kemal Atatürk…

Zaferlerini, azmini, hayat hikayesini ve sarsılmaz, güçlü karakterini hepimiz biliyoruz.

Peki ya ünlü imzasının hikayesi?

İşte 1934 yılında Hagop Vahram Çerçiyan tarafından tasarlanan o imzanın hikayesi…

Her Şey Soyadı Kanunu’yla Başladı!

Mustafa Kemal Atatürk’ün isim ve soy isminin hikayesini herkes bilir. Kemal ismini onu çok seven ve adaşı olan matematik öğretmeni sayesinde kazanmıştır. Atatürk soyadını ise Soyadı Kanunu ile birlikte uzun arayışlar sonunda meclis kararı ile almıştır.

Soyadının bulunuş hikayesini bir başka yazımızda sizlerle paylaşırız, ancak şimdi esas meselemize geri dönelim.

İmzası Ona Hediye Edildi

1934 yılında Soyadı Kanunu’nun çıkartılması ve Mustafa Kemal’in Atatürk soyadını almasından sonra ise mecliste bir grup milletvekili Atatürk’e bir imza tasarımı hediye etme kararı alır.

Peki imzayı kim tasarlayacaktır?

Robert Koleji’nden Hagop Vahram Çerçiyan

İşte bu nokta Hagop Vahram Çerçiyan’ın hikayeye dahil olduğu yer. Kim bu kulağa farklı gelen ismin sahibi derseniz, cevabı bizde.

O dönem Robert Koleji’nde uzun yıllar öğretmen olarak görev yapan Çerçiyan bir güzel yazı uzmanı. 1920’li yıllarda Amerika’da yer alan Palmer Method Okulu’nda güzel yazı konusunda eğitim alan ve uzmanlaşan Çerçiyan, vekillerin hediyeleri için ilk danıştıkları isim olmuş

Neden Çerçiyan?

Konu üzerine uzmanlığının yanı sıra, meclisteki pek çok vekile de hocalık yapmasıyla bilinen Çerçiyan’ın Atatürk’ün imzasının tasarlanması için seçilen isim olmasına şaşırılmamalı.

Bir Sabah Kapısını Polisler Çaldı

Çalışmaların başlaması için oldukça hızlı bir şekilde harekete geçen vekiller Atatürk’ün özel kalemi aracılığıyla Bebek Komiserliği’ne Çerçiyan’a ulaşma emri verir.

Çerçiyan’ın evine giden polisler meclisten gelen talebi kendisine iletir. O günü Çerçiyan’ın oğlu yıllar sonra şu cümlelerle anlatıyor:

“Saat sabah 8:30 sularıydı. Kapı çalındı annem açtı. Endişeli bir suratla odaya dönüp, ‘Vahram kapıdaki komiser ve bir sivil adam seni görmek istiyor’ dedi. Önce okulda bir hadise olduğunu sandık… “

Sadece Bir Günlük Çalışma Sonucunda…

Atatürk sevgisiyle de tanınan Çerçiyan kendisine gelen bu teklifi sevinç içinde karşılayarak hemen çalışmalara başlamış.

“Babam hemen masa başına geçti çünkü imza numunelerini hazırlamak için sadece bir günü vardı sabah saat 8:30’da imzaları teslim etmesi gerekiyordu. Bütün gün babamı seyretmekten yorulmuştum. Bir süre sonra uykuya daldım. Sabah uyanıp yanına gittiğimde masasında beş hazır imza numunesi gördüm, istenildiği üzere sabah saat 08:30’da numuneler bir gün önce kapımıza gelen komisere teslim edildi. Babam Atatürk’ü canı gibi severdi ben de öyle ve yaptığı işten dolayı büyük kıvanç duyuyordu.”

Atatürk İmzasını Yapmak Bir Gurur

Yapılan tasarımlar arasında 5. tasarımı seçen Mustafa Kemal Atatürk ölene kadar o imzayı kullandı.

Ona yaptığı imza tasarımıyla her zaman gurur duyduğunu ifade eden Çerçiyan’ın şu sözleri hisselerini anlatmanın en güzel yolu:

Atamızın bize yaptıkları karşısında benim yaptığım nedir ki?

İçerikte kullanılan bilgiler Radikal gazetesinden alınmıştır.

10 Kasım’a Özel Atatürk’ü Gülen Kareleriyle Hatırlamaya Ne Dersiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ağzınızı Açık Bırakacak Dünyanın En İlginç Cinsel Gelenekleri 😵

10 Kasım’a Özel Atatürk’ü Gülen Yüzüyle Hatırlatacak Kareler