in ,

Başkent Ankara’nın Nevi Şahsına Münhasır 16 İnsanı ve Şaşırtan Hikayeleri 😉

Her şehrin isimsiz kahramanları vardır. Tüm şehrin bir şekilde defalarca gördüğü ancak hikayesini bilmediği emekçi insanlardır bu kişiler çoğunlukla. Hep aynı yeri mekan belleyen bu insanlar, adeta şehrin gerçek sahipleridir. Diğer insanlar gelip geçer, ancak onlar yerlerinde sabittir.

Şimdi gelin Ankara’nın isimsiz kahramanlarını, nevi şahsına münhasır insanlarını, Ankara’nın gerçek simgelerini tanıyalım. Zira Ankara’nın simgesi simit, Atakule, Kızılay gibi şeyler değil; Simitçi Murat Amca,  Ressam Muhammed Yalçın, Kuğulu Park’taki çaycı abi gibi harbi insanlardır.

1. Balıkçı Müslüm Baba

Merhum Müslüm Gürses’e benzeyen bu ağabeyimiz, Tarihi Ulus Hali’nde balıkçılık yapıyor. Kendisiyle selamlaşır, hoş sohbetine katılabilir ve hatta onun sesinden kıyak bir Müslüm şarkısı bile dinleyebilirsiniz…

2. Rastalı Evsiz Abi

View this post on Instagram

#ankara #chill #chillout (mohammad eslamipour – 500px)

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

Kızılay’da bir süre takılan hemen herkesin görüp zihnine kazığı uzun saçlı, rastalı evsiz ağabeyimiz. Kendisi hakkında türlü tevatürler dolaşsa da doğrusu bu yazıyı yazan kişi olarak benim detaylı bir malumatım yok. Yalnız isminin Orhan olduğu ve eski boksör olduğu söyleniyor. Bir süredir öldüğü haberleri de dolaşıyordu, ancak Aralık 2016’da kendisini Yüksel Caddesi’nde bizzat görmüştüm. En alttaki fotoğraf o zaman çekildi.

https://www.instagram.com/p/BbBnx5qlUZ7

View this post on Instagram

thank god, he's alive! #ankara

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

3. Sakarya Caddesi’ndeki Oyuncak Satıcısı

Bu ağabeyimiz de uzun senelerdir Ziya Gökalp, Sakarya ve Atatürk Bulvarı civarında oyuncak satarak ekmeğini kazanan emekçi bir insan. Zaman zaman alıç satar, bazen selfie çubuğu satar, bazense kuş sesi çıkaran ilginç düdüklerden satar. Ankara’nın isimsiz kahramanlarından biridir desek yeridir. Kendisini seviyoruz.

https://www.instagram.com/p/BOp7e6VAiLO/?taken-by=everyday_ankara

https://www.instagram.com/p/BOFL__ogNif/?taken-by=everyday_ankara

https://www.instagram.com/p/BWiAZFCFwfF/?taken-by=everyday_ankara

https://www.instagram.com/p/BaML9cOlK9A/?taken-by=everyday_ankara

4. Neco

View this post on Instagram

neco ve harikalar dükkanı

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

Asıl adı Necmettin Düz olan, ancak insanların Neco olarak bildiği bu ağabeyimiz de İtfaiye Meydanı’ndaki olağanüstü dükkanında aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı ve bilhassa efemera olarak adlandırabileceğimiz ürünleri satıyor. Koleksiyonerlerin, analog fotoğraf çekenlerin, konsept kafe açanların ve hatta dönem dizisi/filmi çeken sinemacıların uğrak yerlerinden biri… Kesinlikle Neco’nun harikalar dükkanını ziyaret etmelisiniz…

5. Muhammed Yalçın

View this post on Instagram

Muhammed Yalçın #muhammedyalçın

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

Muhammed Yalçın’ı nasıl anlatsak… Muhammed zihinsel engelli bir genç. Kendisi 1988 doğumlu. 2009 yılında gittiği bir özel eğitim merkezinde resimle tanışan, ressam Harun Antakyalı ve ailesinin teşviğiyle resim yapmaya başlayan Muhammed, önce tuvallere resim yapmaya başlamış. Ancak artık tuvaller ona yetmeyince bu kez de evlerinin duvarlarını boyamaya girişmiş…

Kendisini ham sanat (Art Brut) ve outsider art akımının ülkemizdeki önemli temsilcilerin görmemek için kör ya da aşırı kibirli olmak lazım. Muhammed’in Facebook, Instagram hesabı ve blogu bulunuyor. Hakkında bu yazıyı hazırlayan kişi olarak benim de naçizane bir belgesel çalışmam var. Yalçın ailesini dilediğiniz zaman ziyaret edebilir, Muhammed ve ailesiyle tanışıp kaynaşabilirsiniz…

Adres: Kargalı Sokak, No: 27, Anafartalar, Altındağ, ANKARA (Hacettepe Hastanesi’ne oldukça yakın)

Telefon: 0534 401 63 20 (Hasan Yalçın, babası)

6. Simitçi Murat Amca

Murat Haydar Selimoğlu’nu 20 Ağustos 2017 günü kaybettik.

Murat Amca, 1988’den beri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin önünde simit satarak geçimini sağlıyordu. Kendisi bu süre içinde fakültenin ayrılmaz bir parçası, adeta “mütemmim cüz”ü olmuştu. Cemal Gürsel Caddesi ve Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne yolu düşen herkesin mutlaka gördüğü Murat Amca hakkında da yine şahsımın bir çalışması bulunuyor.

Her türlü zorluğa rağmen yüzünden gülücük, dilinden ballı kelimeler eksik olmayan Murat Amca’ya rahmet diliyoruz.

11 Temmuz 1938 (Eskicuma, Bulgaristan) – 21 Ağustos 2017 (Batıkent, Ankara)

7. AŞTİ Müzisyenleri

View this post on Instagram

warfare rituals (EA 2013 Arşivi)

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

Her celp döneminde AŞTİ’de beliren bu abilerimiz, asker uğurlaması ritüeline davul ve zurnalarıyla eşlik ederek iaşelerini temin etmeye çalışmaktalar. Kendilerine bol kazançlar diliyoruz.

8. Hasan Aydoğan ve Eşi

Hasan Aydoğan ve eşiyle geçtiğimiz Temmuz tanıştım. Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan’ın mezarının bakımsızlığına içlenen Aydoğan çifti, defalarca bu kabri ziyarete gelerek bakımını yapmışlar. Önce zararlı otları yolmuşlar, sonra mezarın başına kadar taş döşemişler, kabrin çevresini yeşillendirmişler, mezar taşının üzerindeki tozları saatlerce kazıyıp mermeri parlatmışlar.

Hasan Abi memlekete dair oturaklı görüşleri olan sempatik bir abimiz… Kendisine selam olsun.

10. Kumrular Kaşıkçısı

https://www.instagram.com/p/BThKq65FFIs/?taken-by=everyday_ankara

Senelerdir Kumrular Sokak’ta tahta kaşık ve tahta mutfak gereçleri satan bu abimizin ismine ve hikayesine dair bir bilgimiz yok.  Ancak kendisinin görme engelli olduğunu biliyoruz. Bol kazançlar ve kolaylıklar diliyoruz. Kumrular’dan yolu geçen herkesin dikkatini çekmiştir…

11. Kuğulu Çaycısı

Kuğulu Park deyince kiminin aklına kuğu gelir kiminin aklına ilk aşkı gelir kiminin aklına da Kuğulu Park’ın kır saçlı çaycısı gelir… İşte bu abimizin adı Nihat Karakurt. 1967 doğumlu olan Karakurt, 20 yılı aşkın süredir Kuğulu Park sakinlerine çay sunuyor. Kendisine de bol kazançlar diliyoruz. Kendisi Kuğulu Park’ın en az kuğular kadar simgesidir.

Çay ‘çen?

12. Ozan Ahmet Yılmaz

View this post on Instagram

street distortion — 39 79 99 @cmkosemen

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

Ozan Ahmet Yılmaz da yaz kış demeden Atatürk Bulvarı ya da Meşrutiyet Caddesi üzerinde türkülerini havalandıran bir müzisyen. İstikrarı ve azmi takdire şayan. Eve dönüş saatlerinde denk gelip birkaç mısra da olsa söylediği türküye eşlik etmeyen yoktur diyebiliriz belki…

13. Tunus Tuhafiyecisi

çorap, lif, havlu…

A post shared by Everyday Ankara (@everyday_ankara) on

Tunus Caddesi’nden geçen herkesin bildiği bir insan… Yere açtığı tezgah üstünde lif, havlu, çorap satar. İşleri nasıldır bilmiyoruz, ama umarız iyidir ya da bundan sonra iyileşir…

14. Adaklık Koyun Satıcıları

https://www.instagram.com/p/BRDLU0GDiu6/

Ellerinde “ADAKLIK KOYUN” yazan pankartları sabahtan akşama kadar gelip geçen arabalara gösteren bu kişiler de Akköprü, Atatürk Kültür Merkezi civarına yolu düşenlerin sürekli gördüğü insanlardır. Hep aynı kişileri mi görüyoruz, yoksa konsept ve mekan aynı, sadece kişiler mi değişiyor bilemiyoruz.

15. “Mendil Alın”

https://www.instagram.com/p/BOUSQYcgLV1/

Cebeci ve Hamamönü civarında sıklıkla karşılaşılabilen bu amcamız da mendil satarak geçimini temin etmeye çalışmakta. Cebeci-Hamamönü tayfasının sürekli gördüğü bir isimdir. Geleceğin doktorlarına, savcılarına, kaymakamlarına mendil temin eden bir insandır… Sıhhat ve afiyet dileriz kendilerine.

 

16. Kuğulu Akordeoncusu

Kuğulu Park’ta sık sık görülen Ata Abi de akordeonuyla parka ve Tunalı’ya doğru enfes melodiler salarak insanların gününü güzelleştiren güzel bir insan.

BONUS:

Kader Abla

Unutursak kalbimiz kurusun.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Pazar Köşesi (1-7 Ocak 2017)

Emoji Perdede Bu Hafta: Léon: The Professional Hakkında Bilinmeyenler 👨‍👧🍼