in ,

Birleşik Arap Emirlikleri Kitap Okumaya Yönelik Yasal Düzenleme Çıkardı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yeni bir yasal düzenlemeyle oldukça ümit verici bir girişime imza attı. Bundan böyle Arap Emirlikleri’nde kamu personelleri mesai saatleri içinde kitap okuyabilecek. birlesik-arap-emirlikleri

BAE başkanı Halife bin Zayid El Nahyan tarafından duyurulan Ulusal Okuma Yasası kendi türünde de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Hükümetten yapılan açıklamada temel hedefin ülkede kitap okuma alışkanlığını geliştirmek olduğu belirtiliyor. Herhangi bir ülkede benzeri bulunmayan bu yasal düzenlemeyle kitap okumanın ve kitap okuma alışkanlığının imajının sağlamlaştırılması hedefleniyor.

Peki ya bu Ulusal Okuma Yasası ne gibi uygulamalar içeriyor?

 

1.Mesai Saatleri İçinde Kitap Okuma Özgürlüğü

ulusal-okuma-yasası

Yasal değişiklikle birlikte kamu personelleri mesai saatleri içerisinde kitap okuyabilecek. Ancak okunabilecek kitapların içeriği sınırlı. Mesleki ve kişisel gelişime katkı sağlayacak kitaplar öncelikli olacak. Üzgünüm Yüzüklerin Efendisi serisini haftasonuna saklamak zorundalar.

2.Alışveriş Merkezlerinde Kütüphaneler 

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Bundan Sonra Herkes Kitap Okuyacak. Nasıl mı?

Sosyo-kültürel aktiviteleri öldürmekle suçlanan AVM’ler Arap Emirliklerinde yeni bir kültürel merkeze dönüşecek.

3.Kafelerde Okuma Alanları

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Bundan Sonra Herkes Kitap Okuyacak. Nasıl mı?

Bu yasal düzenlemeyle birlikte kafelerde okuma köşeleri kurulacak ve bu köşelerde dergi, kitap ve gazete okuma materyalleri bulundurmak zorundalar. Anlayacağınız Arap Emirliklerinde yaşayanlar istedikleri zaman kolayca okuyabilecekleri materyallere erişebilecekler.

4. Kitap Torbaları

ulusal-okuma-gunu-1

Yasayla birlikte uygulamaya konulacak en çarpıcı uygulamalardan biri de kitap torbaları. Çocuklara yönelik bu uygulamayla doğumla birlikte çocuklara kitaplar dağıtılacak. Ülke nüfusunun büyük bir bölümünü yabancı uyruklu vatandaşlar oluşturduğu için kitaplar İngilizce ve Arapça gibi iki farklı dilde hazırlanacak.

yarisma

Bu yasal düzenleme aslında BAE’de ki kitap okuma alışkanlığını geliştirmek adına yapılan ilk girişim değil. Guardian’da yer verilen habere göre geçtiğimiz haftalarda da Arap Okuma Yarışması düzenlenmişti. Yarışma’da 20’den fazla ülkeden gelen  3.5 milyon çocuk toplamda 150 milyon kitap okumuştu. Yarışmada 3 milyon dolarlık bir ödül dağıtılırken, Cezayirli 7 yaşındaki Muhammed Farah, yarışmada birinci olarak 150 bin dolarlık ödülü kazanmıştı.

Umarız dünyada bir ilk olma özelliğine sahip bu yasal düzenleme tek olarak kalmaz ve daha pek çok ülkede kitap okuma alışkanlığını topluma kazandırmak amacıyla benzer uygulamalara hayata geçirilir.

Kaydet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Savaş Karşıtı Çarpıcı Grafitileriyle Dikkat Çeken İsim El-Şami

Facebook The New Camera

Facebook Snapchat Benzeri Yeni Kamera Özelliğini Çıkarıyor