in ,

Balıklarınıza Doğal Bir Ortam Yaratacak 6 Bitki Akvaryumu

Pek çoğumuz hayatımızın bir döneminde gördüğümüz güzel akvaryumların etkisinde kalıp balık beslemeye yeltenmişizdir. Fakat çoğu zaman evde kurduğumuz akvaryumlar hayal ettiğimizin aksine bir fanusta, plastik taşların üzerinde yalnız başına süzülen balıklar olarak sonuçlanır. Bu hüzünlü tabloyu değiştirecek tercih ise bir bitki akvaryumu kurmak olabilir.  Size aslında çok da zor olmayan bitki akvaryumlarının çeşitlerini anlatacağız. Belki bazılarını deneyip balıklarınızı mutlu edersiniz.

Bitki akvaryumu nedir, çeşitleri nelerdir?

Bitki akvaryumları, su altı bitkilerinin kullanılarak akvaryum içinde bir kompozisyon ya da bir yaşam alanı oluşturulmaya çalışılan akvaryumlardır. Japonya’dan Hollanda’ya kadar farklı kültürlerin tasarım anlayışını yansıtan bitki akvaryumu çeşitleri var. En yaygın 6 tanesini sizler için araştırdık.

Doğa Akvaryumu

nature aquascaping

İlk defa Takashi Amano tarafından tanıtılan bu yaklaşım, bitki akvaryumlarının en yaygın çeşidi olarak kabul ediliyor. Amaç, bir doğa görünümünü oluşturmak. Bir odak nokta oluşturularak, peyzaj bu noktanın konumuna göre konkav, konveks ya da üçgen formda oluşturuluyor. Bu şekilde vadiler, dağlar ya da eğimli araziler oluşturmak mümkün.

Kullanılacak bitkiler de oluşturulan araziye göre çeşitlilik gösteriyor. Balıklar çok göze batmayacak türlerden seçiliyor.

Iwagumi

iwagumi

Japonca’da taş oluşumu anlamına gelen Iwagumi, Japonların minimalist ve spiritüel tasarım anlayışını yansıtıyor. Bir bakıma zen bahçelerinin akvaryum versiyonu da denebilir. Tıpkı zen bahçelerinde olduğu gibi Iwagumi’de de taşların kullanımı son derece önemli. Hatta bütün tasarım, taşların kompozisyonu üzerine kurulu. Temel prensip simetriden kaçınarak mümkün olduğunca doğal bir görünüm elde etmek. Geleneksel yaklaşımda 3 taş çeşidi kullanılıyor fakat istenilen sayıda taş kullanılabilir. Kullanılan taşların boyutları farklı olmalı, renk ve dokuları ise birbiriyle uyumlu olmalı. En büyük taş bütün kompozisyonu belirlediği için çok önemli. Bu nedenle en güzel ve en dikkat çekici olan da en büyük taş olmalı.

iwagumi

Taşlara eşlik eden bitki ve balıkların da olabildiğince sade olması gerekiyor. Bitki olarak genelde yüzey kaplayıcı özellikte olanlar seçiliyor. Aynı şekilde çok göze batmayan küçük balıklar kullanılıyor. Boşluk, doluluk oranı ve bütün öğelerin arasındaki boyut dengesi çok önemli.

Hollanda Stili

hollanda akvaryumu

Bitki akvaryumu akımlarının en eskisi olan Hollanda Stili, Japon yaklaşımındaki sadeliğin aksine yüksek yoğunlukta bitki kullanımı ile neredeyse kaotik bir tasarım sunuyor. Çok sayıda, çeşitli bitkiler kullanılarak renk ve doku açısından zengin, yüksek kontrasta sahip bir akvaryum yaratılıyor. Bu akımda doğal bir araziyi taklit etmek söz konusu değil. Önemli olan, bitkilerle farklı seviyeler yaratarak bir denge oluşturmak.

Bu akvaryumu oluşturmanın püf noktası akvaryumun son halini en başta hayal edebilmek. Çünkü bitkiler büyüdükçe onlara yön vermeniz gerekiyor.

Yağmur Ormanı Akvaryumu

yağmur ormanı akvaryumu

Adından da anlaşılacağı gibi bu akvaryumların amacı, yağmur ormanı benzeri kaotik ve vahşi bir görünüm yaratmak. Ne Hollanda Stilinde olduğu gibi düzenli ve tanımlı kesitler amaçlanıyor, ne de Japon Yaklaşımlarında olduğu kadar öne çıkan odak noktaları var.

Çok fazla ve çeşitli bitki kullanıldığı için alan ve ışığa önem vermek gerekiyor. Bitkiler birbirinin gelişimini önlememeli. Güzel olan yanı ise vahşi bir yağmur ormanı yaratmak için daha büyük balıklar kullanabilecek olmak.

Biyotop

biyotop

Biyotoplar’da amaçlanan, doğal bir yaşam alanını birebir oluşturabilmek. Yani kullanılan balıkların, bitkilerin ve taşların doğal ortamda bir arada bulunabilecek türlerden seçilmesi gerekiyor. Görünümden ziyade bir habitat yaratmak ön plana çıkıyor. Suyun mineral dengesi bile yaratılmak istenen yaşam alanına uygun olmak durumunda.

Bu tür akvaryumlar biyologlar tarafından da sıklıkla kullanılıyor. Böylece fiziksel olarak gidip göremeyecekleri çevreleri gözlemleme şansı elde ediyorlar.

Paludaryum

paludarium

Adından da anlaşılacağı gibi paludaryum bir akvaryum değil tam olarak. Belki yarı akvaryum denebilir. Çünkü sualtı ve üstü öğeler birleştirilerek oluşturuluyor. Biyotop’da olduğu gibi burada da doğal bir yaşam ortamını oluşturmak amaçlanıyor. İlginç olan ise yalnızca balıklar değil, kuşlar, sürüngenler ve hatta böcekler bile bu ortamın bir parçası olabilir. Eğer yeriniz varsa bir ağacı içine alacak büyüklükte bile paludaryumlar yaratabilirsiniz.

Emojicrew olarak biz en çok Iwagumi’yi sevdik. Bir dakika boyunca günlük hayattan uzaklaşıp bir Zen akvaryumunun keyfini çıkarabilirsiniz.

Peki, bu 6 bitki akvaryumu arasından sizin en sevdiğiniz hangisi?

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

dürüstlük kantini

Çocuklara Dürüstlüğü Öğreten Proje: Dürüstlük Kantini

Dünyanın En Çok Kazanan Sporcuları

2016 Yılının En Çok Kazanan Sporcuları