in ,

Çinliler Fener Bayramı’yla Horoz Yılına Merhaba Dedi

Çin her zaman olduğu gibi farklı ve oldukça renkli gelenekleriyle bir kez daha dikkatleri üzerine çekiyor. Yeni yılla birlikte başlayan Bahar Bayramı şenliklerinden sonra, Çin bu kez de Fener Bayramı nedeniyle rengarenk bir görünüme büründü. Yeni yılın karşılandığı Bahar Bayramı’nın bitiş etkinliği olan Fener Bayramı dolayısıyla evler, cadde ve sokaklar kırmızı kağıtlarla kaplanan fenerlerle süslendi. Geleneksel ay takvimine göre birinci ayın 15’inci gününe denk gelen bayram, yeni yılın karşılandığı Bahar Bayramı’nın bitişi anlamına geliyor.

Bahar Bayramı’yla birlikte Maymun Yılı’nı geride bırakan Çinliler, bolluk ve bereketi simgeleyen Horoz Yılı’na girecekler.

Fener Bayramı’nın Geçmişi

Çin’in 12 hayvanlı takvimine göre Fener Bayramı’nın geçmişi 2 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. M.Ö. 202 yıllarında var olan Batı Han Hanedanlığ döneminde kutlanılmaya başlanan bayram, Doğu Han Hanedanlığı İmparatoru Mingdi’nin Budizmi seçmesiyle birlikte daha önemli bir hal almış. Aynı günün Buda’nın dünyaya geldiği tarih olduğunu öğrenmesiyle birlikte o gün bayram ilan edilmiş.

İmparator fenerler yakarak Buda’ya saygısını ifade etmiş ve halkına da aynı şekilde fenerler yakarak Buda’ya olan saygısını ifade etmesini emretmiş. Bu geleneğin halk arasında yaygınlaşmış ve Tang Hanedanlığı döneminde çok daha görkemli bir hal almış.

Aileler Bir Arada

Çinliler, Fener Bayramı’nda yedikleri yüenşiao adlı tatlıdan dolayı bugünü ‘Yüenşiao Bayramı’ olarak da adlandırıyor. Yılbaşında yenilen hindi gibi, Çinliler’de Fener Bayramı’nda hep birlikte yüenşiao yemek, Çinlilerin vazgeçemediği gelenekleri arasında.

Çinliler Fener Bayramı'yla Horoz Yılına Merhaba Dedi

Yüenşia adı verilen bu geleneksel tatlı pirinç unundan yapılıyor. Beyaz renkli bu ufak ve yuvarlak tatlının içine fıstık ve susam da konuluyor. Çin’in kuzey bölgelerinde yüenşiao, güney bölgelerinde ise tangyuen ve tangtuan olarak adlandırılan tatlının yaklaşık 30 çeşidi bulunuyor. Geleneksel tatlı ailelerin yeni yıl için mutluluk ve şans dileklerini sembolize ediyor.

Bu özel gün aynı zamanda pek çok farkı gösteriye de ev sahipliği yapıyor. Sokaklarda bir araya gelen performansa sanatçıları geleneksel renkli kıyafetleriyle farklı gösterilere imza atıyorlar.

Fener Bayramı Çin’de sadece yeni yılla ilişkilendirilen bir bayram değil. Aynı zamanda bu renkli bayram Çin’de sevgililer günü olarak da kutlanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 Yıl Önce Kanada’da Kaybolan Adam Brezilya’da Ortaya Çıktı

2017 Grammy Ödülleri Gecesine Adele Damga Vurgu