in ,

Şirinler’in Amansız Düşmanı Gargamel’in Şaşırtan Yaratılış Amacı ve Hakkında Bilinmeyenler

Çocukluğumuzun şahane çizgi filmi Şirinler‘in bulduğu her fırsatta kuyusunu kazmak isteyen Gargamel hakkında biraz daha detaylı bilgi edinmeye ne dersiniz?

gargamel ve azman

Şirinler’i ele geçirip onları altına geçirmek isteyen, ürkücütü bir evde şapsal kedisi Azman ile yaşayan Gargamel hakkında bu bilgileri okuyunca çok şaşıracaksınız. Haydi gelin başlayalım!

Gargamel Kimdir?

Kambur duruşu, yırtık siyah cübbesi ve çürük dişleriyle Gargamel herkesten nefret eden aksi bir tip. Özellikle Şirinler’e karşı büyük bir nefret besleyen, işine geldiği gibi hareket eden makyavelist bir karakter esasında.

Gargamel, yüksek bir tepeye kurulu derme çatma bir evde kedisi Azman’la birlikte yaşamaktadır. Şirinler’e olan nefretini uyuşuk ve tembel kedisi Azman’dan çıkaran bu karakter, oldukça da beceriksiz bir tiptir. Şirinler’i ele geçirmek için giriştiği planların hepsi suya düşmektedir.

Bununla birlikte kendisi büyücüdür. Büyük bir büyü kitabı sayesinde çeşitli hinlikler yapan Gargamel, tıpkı Road Runner’ın düşmanı Coyote gibi hep faka basmaktadır.

Şirinler ile Olan Husumeti

Belçikalı karikatürist Pierre “Peyo” Culliford’un 1959’da yayınlanan Le Voleur de schtroumpf adlı kitabında Gargamel, Şirinler’den birini ele geçirip altın yapmak için kullandığı tarife katmak istemektedir. Bir anlamda o bir  simyacıdır. Bu duruma karşı ayaklanan Şirinler, ele geçirilen şirini kurtarırlar ve Gargamel ile Şirinler’in düşmanlığı böyle başlar.

“Gargamel’s Time Trip” adlı bölümde Gargamel’i büyücülük okulundayken görürüz. Genç büyücü ormanda bir şirin görür. Araştırmaları sonucu  metalleri altına çevirmek için bir şirine ihtiyacı olduğunu anlayan Gargamel’in artık tek amacı vardır: Şirinler’i ele geçirmek!

O Aslında Bir Simyacı

Gargamel büyücü olarak bilinmesine rağmen daha ziyade simya teknikleri uygular. Zira nesneleri altına çevirme yeteneğine ve yapay canlılar yaratma gücüne sahiptir. Bir defasında kendini bebek Şirin’e çevirmişliği vardır.

Gargamel bazen şirinleri yemek ister, bazen onlardan altın yapmak ister, bazen de onlara olan nefreti nedeniyle onları sadece öldürmek ister. Zaman zaman ormanda dolaşan bazı Şirinler’i ele geçirmesine rağmen onların köyünü bir türlü bulamaz ve bu durum nedeniyle çok sinirlenir Gargamel.

Bazen Şirinler’in köyünü keşfetmesine rağmen ya Şirin Baba’nın büyüsü ya da farklı garip nedenlerle yolundan olan bu karakter, bazen de Şirinler’i kovalarken köyün içine kadar gelir; fakat saklanan Şirinler’i bir türlü bulamaz.

Zor Çocukluk

Gargamel’in gaddarlığı, onun zor geçen çocukluğundan ileri gelir. Örneğin Gargamel doğum gününün kutlanmasından nefret eder, çünkü kimse onun doğum gününü kutlamaz ve ona hediye vermez. Halbuki onun tek isteği doğum gününün hatırlanmasıdır. Annesi de ona kötü davranır ve onu daha da kışkırtır. Yani aslında o çok yalnız bir karakterdir, kendini çirkin bulur ve kimsenin onu sevmemesi nedeniyle içten içe kırgındır.

Bir bölümde Gargamel kendi teknikleriyle yarattığı bir şirin olan Sassette’nin ona karşı iyi davranması nedeniyle gözyaşlarına boğulur. Hatta başka bir bölümde de ormanda duyduğu flüt sesiyle huşuya kapılan ve doğru yola gelen büyücü, Şirin Baba’dan özür diler ve uzun yıllar boyunca aslında kendinde olmadığını, artık iç huzura kavuştuğunu itiraf eder. Bu flütün etkisi kısa sürer ve Gargamel eski gaddar haline döner, ancak Şirin Baba bu olayın onun kalbinde sonsuza dek süreceğini ifade eder.

Gargamel’in Dostları ve Aşkları

Gargamel aynı zamanda Şirinler’in diğer düşmanlarıyla da zaman zaman işbirliği yapar. Özellikle Baltazar, Gargamel’den daha büyük tehdit oluşturur ve  Baltazar’ın karşısında iki büklüm olur.

Gargamel’in kadınlarla ilişkisine dair çok bir bilgiye sahip değiliz, ancak bir bölümde Hogatha adlı cadı kendini güzel bir kadına çevirerek büyücünün elindeki büyülü küpeyi çalmaya çalışır. Zaman zaman Gargamel’in annesini de görürüz çizgi filmde. Oğlunu baş göz etmek isteyen annesi, onu bir toprak sahibinin kızıyla tanıştırır ancak kız Gargamel’den hiç hoşlanmaz. Gargamel de herkese olduğu gibi bu kızdan da nefret eder. Fakat kızda Şirinler’in köyünün haritası olduğunu görünce kıza evlilik teklif eder. Düğüne gelen Şirinler nedeniyle evlilik iptal olur.

Gargamel’in annesi de zor bir kadındır. Evdeki kediden nefret eder. Anlaşması zor bir insandır ve oğluna devamlı domine eder. Buna karşın Gargamel annesinden öcü gibi korkar ve onun karşısında titrer. Oğlunda çok daha iyi bir büyücüdür ve yanında taşıdığı çantada, Gargamel’in büyülerinde kullanması için çeşitli malzemeler taşır.

Zaman Zaman İttifak Kurulur

Şirinler’in en azılı düşmanı olan Gargamel, Hanna-Barbera tarafından yapılan çizgi filmin pek çok bölümünde yer alır.

Şirinler’e karşı olan bitmek bilmez nefretine rağmen birçok kez Baltazar’ın ona zehirli içki içirmesi nedeniyle Şirin Baba’dan yardım ister. Şirin Baba da boş değildir hani, o da büyüden iyi anlar. Bir bölümde Şirin Baba, kişiye gençlik veren bir pınardan çok fazla su içer ve Şirin Baba gittikçe Benjamin Button gibi zamanı tersine doğru yaşar. Durumdan endişelenen Şirinler ise Gargamel’den yardım isterler. Bu bölümün sonunda ise, iş bu ya, Gargamel ve Azman bu sudan içerler ve bu kez de onlar çocuk ve kedi yavrusuna dönerler.

Miskin

Diğer bölümlerde ise Gargamel yanına adı gibi miskin bir çırak alır. Büyücülük okuluna kabul alamayan Miskin, güya Gargamel’den büyücülük öğrenecektir. Tabii Gargamel’in de gençliğinde bu büyücülük okulundan atıldığını belirtelim. Miskin ustasından daha bilgili olmasına karşın tecrübe eksikliği yaşar.

Çizgi filmin 1989 yılındaki son sezonunda Şirinler zaman yolculuğu yaparlar ve Gargamel farklı tiplere bürünür. Bazı Hint bir rahip, bazen bir Rus köylüsü bazen de İspanyol boğa güreşçisi kılığına girer. Hatta bir bölümde Mısırlı bir firavunun sağ kolu bile olur.

Gargamel Yahudi mi?

Fransız sosyolog Antoine Bueno‘ya göre Gargamel, yahudilere atfetilen özelliklere sahiptir. Yani büyük burun, sihirli güçler, altın sevdası ve kelliğiyle Yahudilere yönelik basmakalıp düşünceler, Gargamel’de fazlasıyla bulunur.

Buna ek olarak büyücünün kedisi Azman’ın çizgi filmin orijinalindeki adının “Azrael” olması ve bu ismin İbranicede “Tanrı benim yardımcımdır” anlamına gelmesi nedeniyle Gargamel’in yahudi olabileceği görüşü hakimdir. Keza Azrael, bizdeki Azrail anlamına da gelir.

Diğer yandan Gargamel ise bir yahudi ismi değildir. François Rabelais’in Gargantua ve Pantagruel adlı kitabında Gargamelle, Gargantua’nın annesidir ve devasa büyüklükte bir kişidir. Gargamel de Şirinler’e kıyasla dev boyutlardadır.

Şirinler Nasıl Yaratıldı?

Son olarak Şirinler’in hikayesine kısaca göz atmakta fayda var.

Belçikalı karikatürist Pierre Culliford, namı diğer Peyo tarafından 1958 yılında yaratılan Şirinler, bu yıldan sonra çeşitli karikatüristlerin de katkısıyla büyüdü.

1981 yılında Hanna-Barbera animasyon stüdyosu tarafından çizgi film halinde televizyona uyarlanan Şirinler 1993’e kadar sürdü.

Şirinler'in Edebi Düşmanı Gargamel Kimdir - Peyo - Şirinler

Kendilerine ait sevimli bir köyde yaşayan Şirinler, mantar benzeri evlerde yaşarlar ve hepsinin nevi şahsına münhasır özellikleri vardır. Gözlüklü şirin ukalanın önde gidenidir. Aşçı şirin köyün yemeklerini yapar, obur şirin önüne ne gelirse yalayıp yutar, somurtkan şirin Gargamel misali her şeyden nefret eder; usta şirin Yekta Kopan’ın seslendirmesiyle köyün bütün ince işlerini haller, kolları kaslı ve dövmelidir.

Şirinler’i teker teker anlatmanın pek bir anlamı yok, zira millenial olarak adlandırabileceğimiz 1980 ve 2000 doğumlu herkesin yolu mutlaka Şirinler’le kesişmiştir.

Şimdi gelin isterseniz çocukken akşamüstü okuldan eve dönünce hemen Kanal D’yi açıp yayınlanmasını beklediğimiz Şirinler’in bir bölümünü izleyelim, Şirinler ve Gargamel’in didişmelerini daha yakından görelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Pisa Kulesi Hakkında Bilmeniz Gereken Tuhaf Bilgiler!

Deniz Börülcesi Hakkında Faydalı Bilgiler ve Deniz Börülceli Lezzetli Tarifleri