in ,

9 Yaşındaki Hintli Çocuk Ülkesine Hava Kirliliğiyle Mücadele Etmediği İçin Dava Açtı

Hindistan’da 9 yaşında bir kız çocuğunun Hint hükümetine karşı açtığı dava tüm dünyada dikkatleri Hindistan’a doğru çevirdi. 9 yaşındaki Ridhima Pandey isimli bir kız çocuğu, iklim değişikliği konusunda harekete geçmemesi nedeniyle Hint hükümetine karşı dava açtı ve ülkenin bu konuya hakkında harekete geçmemesinin bedelini gençlerin ödeyeceklerini belirtti.

Ridhima Ülkesine Hesap Soruyor

hindistan hava kirliliği

Çevreyle ilgili davalar için özel bir mahkeme olan Ulusal Yeşil Mahkeme’ye sunulan dilekçede, Ridhima Pandey hükümetin çevre yasalarını uygulamakta başarısız olduğunu belirtti. Mahkemeye sunulan 52 sayfalık bir dilekçede şu ifadelere yer verildi.

‘Genç bir insan olarak, tüm Hindistanlıların arasında iklim değişikliği karşısında en savunmasız grupta yer alıyorum,  ancak karar verme sürecinin bir parçası olmayan bir sınıfın parçası olduğu için’

Dilekçede aynı zamanda hükümetin mahkeme tarafından ‘iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve en aza indirgemek için etkin, bilimsel temelli eylemde bulunmaya’ yönlendirmesi gerektiği çağrısı yer alıyor.

Independent’a konuşan duyarlı çocuk Ridhima başlattığı bu girişimin gerekçelerini şu sözlerle açıkladı: tiktok takipçi hilesi

‘Hükümetim aşırı iklim koşullarına neden olan sera gazı emisyonlarını düzenlemek ve azaltmak için adımlar atamadı. Bu, beni ve gelecek kuşakları etkileyecek…Ülkemin fosil yakıtların kullanımını azaltmak için büyük potansiyele sahip olduğu biliyorum. Bu nedenle hükümetin hareketsizliğinden dolayı Ulusal Yeşil Mahkemeye başvurdum.’

Ridhima’nın başvurusu sonrasında başlatılan bürokratik süreçle birlikte Hindistan’ın Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Merkezi Kirlilik Kontrol Kurulu’ndan iki hafta içinde yanıt vermeleri istendi.

Dünyanın En Havası Kirli 4 Şehri Hindistan’da

Hindistan hava kirliliği açısından dünyanın en yüksek oranlarına sahip 10 şehirden 4’ünü sınırları içerisinde bulunduruyor. Yakın tarihte yapılan bir araştırmaya göre, Hindistan ve Çin, 2015’te hava kirliliğine atfedilebilir toplam küresel ölüm sayısının yarısından fazlasına şahit oldu.

Greenpeace, Ocak ayında, toz, küf sporları, arsenik, kurşun, nikel ve kanserojen krom gibi yüksek miktarda hava kirliliğine neden olan maddelerin  yoğunluğu nedeniyle her yıl yaklaşık 1.2 milyon Hintlinin ölmekte olduğunu bildiren bir rapor yayınladı. Greenpeace’nin yayınladığı rapor sonrasında konuşan Hindistan Çevre Bakanı ise raporun bilimsel olmadığını iddia etti.

‘Elimizde ölümler ve hava kirliliği arasından doğrudan ilişki kurmak için gereken veriler bulunmuyor.’

Hindistan ormanlarını korumak, nehirlerini temizlemek ve hava kalitesini iyileştirmek için çeşitli kanunlara sahip olmasına rağmen, uygulamaya geçirme kısmında başarısız politikalar uyguluyor. Ekonomik çıkarların ön planda tutulduğu ülkede çevre politikaları göz ardı ediliyor.

Sesini Duyurmak İstiyor

Sesini hükümete duyurmak için farklı bir yol izleyen Ridhima’da ülke politikalarının mağdur ettiği vatandaşlar arasında yer alıyor.Genç kızın yaşadığı  Uttarkand’ın Himalaya eyaletindeki sel felaketi ve heyelanlar yüzlerce insanın ölümüne neden olmuş, 2013’te on binlerce insanın evsiz kalmasıyla sonuçlanmıştı.

Genç kızın avukatı olan Rahul Choudhary ise Ridhima’nın mücadelesine en büyük desteği veren isimler arasında yer alıyor.

‘Anlamlı bir etki yaratabilecek bir şeyler yapmak istiyordu ve hükümete karşı bir dilekçe sunabileceğini önermiştik.’

Dilekçesinde Ridhima, mahkemeye hükümetten iklimle ilgili konulardaki endüstriyel projeleri değerlendirmesini, karbon dioksit emisyonlarını sınırlayan bir “karbon bütçesi” hazırlamasını ve ulusal bir iklim iyileştirme planı hazırlamasını istiyor.

“Ridhima bir genç olarak hükümetin dikkatini çekebilmek için çok şey yapıyor. Umuyoruz ki bu dava ve şikayet dilekçesi hükümetin üzerinde bir baskı yaratabilsin.’

İlk Çocuk Değil

Ridhima bu konuda hükumete dava açan ilk çocuk değil. Geçtiğimiz yıl 6 genç bir araya gelerek Yeni Delhi’deki hava kirliliği konusunda hükumete dava açmıştı. Hindistan da bütün bunların üzerine harekete geçti. Yapılan anlaşmalara göre 2030 yılına kadar ülkede üretilen elektriğin en az %40’ı fosil olmayan yakıtlardan elde edilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kırılan Porselenlere Biçilemeyen Pahanın Arkasındaki Sanat: Kintsugi

Çekingenlik ve Utangaçlık Olarak Bilinen Sosyal Fobi Aslında Nedir?