in ,

Duyunca Var Olduğuna İnanamayacağınız İlginç Takıntılar

Hiç düşündünüz mü acaba sürekli yaptığınız, yapmaktan hoşlandığınız yahut yapamadan duramadığınız alışkanlıklarınızın olup olmadığını? Eminim herkes en az bir kere olsun durmadan el yıkamak, gördüğü her şeyi satın almak, evinin kapısını kilitleyip kilitlemediğini durmadan düşünmek, yeni duyduğu bir kelimeyi her cümlenin içine katmadan duramamak gibi çeşitli alışılmadık davranışlarda bulunmuştur. Ancak bilindiği üzere çoğumuzda bu davranışlar geldiği gibi gidiverir ve bizi o bilindik “ takıntılı insan” tabirinden kurtarır. Ne yazık ki bazıları o kadar şanslı değildir. Bu davranışlar bir defa başladığında insan asla kurtulamaz bunlardan ne kadar çabalasa da. Aklın alamayacağı derecede ilginç olan bazen de duyunca kendinizi gülmekten alıkoyamayacağınız bu garip takıntılara bir göz atalım.

Shopaholism (Alışverişkoliklik) 

Alışverişkoliklik ya da “alışveriş çılgınlığı” diye biliniyor. Bu takıntı , takıntıdan çıkıp hastalığa dönüşebiliyor ne yazık ki .  Bu takıntıya sahip insanlar, parası olup olmadığını sorgulamaksızın , hatta satın alacağı şeyin kendisi için gerekli olup olmadığını sorgulamaksızın sadece satın almaya odaklanmış oluyorlar. Pek tabii istemeden gereksiz para harcaması yapıp ekonomik açıdan ciddi sıkıntılara düşüyorlar. Ne diyelim cidden sıkıntı. Allah kurtarsın!

duyunca var olduğuna inanamayacağınız ilginç takıntılar

Cartacoethes (Her Yerde Harita Görme Takıntısı)

Buna yakalananın vay haline.  O kadar garip bir durum ki bu takıntıya sahip olan kişi baktığı her yerde harita gördüğünü iddia eder. Muhtemelen de doğrudur çünkü takıntısız insanlardan ayrı olarak beyni insan yüzü görmeye odaklı değildir farklı bir şekilde işler ve gördüğü resimleri, tabağındaki yiyeceği hep bir harita şekline benzetir. Takıntı işte!

duyunca var olduğuna inana

Onomatomania (Sözcük Takıntısı)

Takıntının ismi hayli garip ama tıp literatürüne bu şekilde girmiş. Onomatomania, yani kişinin belli bir sözcüğü ya da ismi sürekli olarak tekrarlama takıntısı. Oluyor bazen belki hepimizde, “HAYDAA, HADİİ YA, VAY BEE” şeklinde bir sözcüğe, kelimeye takılıp tepkimizi sürekli bu sözcüklerle göstermek. Ancak Onomatomania, tam olarak bu değil. Korkmayın. Onomatomania gibi bir durumda, kişi sürekli aynı sözcüğü zihninden geçirir ve tekrarlamak için dayanılmaz bir istek duyar. İlginç değil mi? duyunca var olduğuna inana

Klinomani (Yataktan Çıkmama İsteği)

Kendisi kulağa ilginç ve hoş gelen bir takıntıdır. Uyuyan Güzel’in yakalandığı hastalık da denilebilir aslında. Yataktan asla çıkmak istememe takıntısıdır. Çünkü yatak, yastık ve yorgan çok önemlidir klinomani takıntısı olan kişi için. Aşırı sever onları özellikle hava bozuksa hiç yataktan dışarı adım atmak isteği gelmez, gerçi o zamanlar kimin yataktan kalkası olur ki…

Tired Good Morning GIF - Find & Share on GIPHY

Trikotilomani (Saç Çekme Takıntısı)

Fazlaca garip ve biraz mazoşistçe bir takıntı. Ancak kişi, saç, kıl ve tüy sevmiyorsa ne yapsın. Kişi kendine acı veriyor olsa bile kendinde gördüğü saç, kıl, tüy  ne varsa acı duya duya bunlardan kurtulmak ister. Tüysüz kalırsa ne ala.

Ablutomani (Sürekli El Yıkama İsteği)

“Temizlik imandan gelir” eyvallah da bu kadarı da fazla dedirten, karşıdakini çılgına döndürebilecek takıntı. Takıntı sahibi kişi, elleriyle neye dokunsa anında bir enfeksiyon kapma hissi duyar ve bu durumdan kaçınmak için elini yıkama isteğine kapılır. Her zaman, her yerde “el yıkama, el temizleme” isteği vardır kişinin içinde. Hatta genelde şizofreniye meyilli kişilerde bu duruma rastlandığı söylenmektedir. Aman dikkat!

Abuloma (Kararsızlık Hastalığı)

Maalesef, takıntıdan çok hastalık durumda kullanılıyor Abuloma. Gün içinde, en küçük bir şey için bile kararsızlık ya da ikilem yaşamak. Düşünsenize, her konuda bir ikilem, her konuda bir çıkmaza girmek! Kısacası tam anlamıyla “Aman Tanrım ” dedirten durum.

duyunca var olduğuna inana

Rhinotillexomania

İsmi kadar garip ve birazcık da komik bir takıntı. Bu takıntı sürekli burnunu karıştırmak şeklinde açıklanabilir. Kişi, toplumun içinde olsa dahi burnunu karıştırma isteğinden kendini alıkoyamaz. Eee, bu durum haliyle biraz utanç verici olabilir. Ancak,  bu takıntının aslında başka bir psikolojik rahatsızlıkla ilişkili olabileceği de söylenmekte. İnsan gerçekten bunaldığında garip hareketlerde bulunabiliyor buna “burun karıştırmak” da dahil.  Eğer takıntı haline gelmişse ya da gelme durumundaysa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.

duyunca var olduğuna inana

 Cacospectomania

Belki de en garip takıntılardan bir tanesi de budur. “İğrenç, tiksinti verici, mide bulandırıcı” şeyleri gözlemleme arzusu. Sosyal medyada takılırken genelde herkes video izler. Ancak bu takıntıya sahip kişiler özel olarak herkesten farklı bir şekilde “tiksindirici” videolara bakmaktan hoşlanırlar. Belki de onları diğer kişilerden farklı kılan bir takıntıdır bu, kim bilir?

Morsusmania (Isırma Takıntısı)

Herşeyi durmadan ısırma isteği. Gerçekten oldukça garip değil mi?

duyunca var olduğuna inana

Sophomania (Üstün Zekalı Olma Takıntısı)

Sofomanik kişi, kendinin diğer insanlardan daha zeki olduğuna inamıştır ve çevresine bu şekilde davranır. Aslında bu takıntıya sebep olmanın nedenleri arasında kişinin “içine kapanık” olması ve  çevresi tarafından dışlanması vardır.

Orchestromania (Dans Etme Takıntısı)

Hani deriz ya “İşte bu da kapı gıcırtısına oynar” diye, hah işte aynen o durum.Dans etmeden duramama, sürekli hareket etme  takıntısı. En keyifli takıntı diyebiliriz çünkü dans eden kişi çevresine de neşe katar.

duyunca var olduğuna inana

Polyembolokoilamania

İşte bu resmen çılgınlık! İnsanın içine garip nesneler yerleştirme ve bundan haz duyma isteği. Ne kadar ilginç olsa da insan bir şeye takılıp kalmışsa kurtulması zor oluyor ve onunla birlikte yaşamayı öğreniyor. Hep beraber takıntısız , mutlu günlere!

Kaynak : www.smosh.com

www.kostebekforum.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çocukları Eğlendirirken Gelişimlerine Katkı Sağlayan Oyunlar

Blues Müzik İle Gönlümüze Taht Kurmuş Bir Üstat: Yavuz Çetin