in ,

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

Yahoo 2013 yılında 1 milyardan fazla kullanıcının hesabının hacklendiğini duyurdu. Gündeme bomba gibi düşen bu haber pek çok kullanıcıyı tedirgin ederken akıllara ‘Kendimizi siber saldırılardan nasıl koruruz?’ sorusunu getirdi.

Aslında bu tarz bilgi hırsızlıklıklarının tek mağduru Yahoo kullanıcaları değil. Günümüzde sektörün en büyük firmaları devamlı olarak siber saldırılarla mücadele içinde. Özellikle son zamanlarda sık sık yaşanan bu güvenlik sorunlar ve siber saldırılardan korunmak aslında çok da zor değil. Alacağınız küçük tedbirler sizi internet dünyasında daha fazla güven altına alabilir ve bilgilerinizin gizli kalmasını sağlayabilir.

İşte o basit ama etkili 7 yöntem.

1.Sosyal Medyada Çok Paylaşımcı Olmayın

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

Yediğimiz yemekten, içtiğimiz içkiye kadar herşeyimizi paylaşır olduk sosyal medyada.Ama dikkat edin bazı bilgiler paylaşılmak için değildir.

Doğum gününüz, annenizin kızlık soyadı, evcil hayvanınızın ismi ve bunlara benzer kimliğinizle alakalı bilgileri paylaşmamaya özen gösterin. Çünkü bu bilgiler genelde şifrelerinizi belirlerken sizin için temel belirleyiciler oluyor. Aynı zamanda banka hesaplarınıza erişim içinde gerekli olan bu tarz bilgileri herkesin bilmemesinde fayda var.

2. Virüs Programınızın Güncelliğinden Emin Olun

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

Evinizin kapısını kitlemeden sokağa çıktığınızı sanmıyorum. O zaman bilgisayarınızın güvenlik kalkanları devreye sokmadan internete girmemeniz gerektiğininde farkında olmalısınız. Her zaman için güncel programlar kullandığınızdan emin olun. Aynı zamanda düzenli olarak virüs taraması yapmanızda faydalı olacaktık.

Virüs programınızın sadece güncel olması elbette yeterli değil. Onun önerilerini göz ardı etmemeniz de bir o kadar önemli. İnternetten birşey indirirken virüs programınız sizi uyarıyorsa ona bir kulak vermenizde fayda var.

3.Güçlü Parolalar Kullanın

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

Parolalarınız evinizin anahtarları gibidir. Nasıl anahtarlarınızı insanların kolay ulaşabileceği yerlerde saklamıyorsanız, parolalarınızı da kolay tahmin edilebilir şekilde düzenlemeyin. Tahmin etmesi zor, farklı karakterleri, sayıları ve harfleri içeren şifreler oluşturun. Mümkünse bu parolaları oluştururken doğum gününüz, isim soyadınız gibi kolay tahmin edilir bilgiler kullanmamaya özen gösteriniz.

Elbette karmaşık bir parola koyacağım derken, kendinizin bile hatırlayamayacağı kadar tuhaf parolalar kurgulamayın.

4. Sağduyunuzu Kullanın

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

İnternet aleminde en çok karşımıza çıkan şeylerden biri de bir anda ekranda beliriveren ‘1 milyon dolar kazandınız’ yazıları. Bir an için çok mutlu olabilirsiniz, ancak aman dikkat! Sizce bu gerçek olabilir mi?

Karşınıza çıkan bu tarz bağlantılara tıklamayın ve bir anlık heyecanınıza yenilmeyin.

5. Telefonunuza Şifre Koyun

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

Günümüzde cep telefonlarıyla banka hesaplarımızı yönetebiliyor, online haberleşme kanallarıyla her türlü bilgimizi paylaşabiliyoruz. Cep telefonlarımız bu kadar fazla bilgiyi içerir hale gelmişken onları da koruma altına almamız gerektiği göz ardı edilemeyecek bir gerçek. O yüzden cep telefonlarınıza şifre koymanızda fayda var. Aynı zamanda cepten bankacılık uygulamalarınıza da her kullanımda size şifre soracak şekilde ayarlamanız da oldukça önemli.

6. Mailinize Her Gelen Dosyayı Açmayın

İnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

Bilgisayarın başına oturduğunuzda sabahları en zorlayıcı şeylerden biri farklı yerlerden gelen mailleri temizlemek oluyor çoğu zaman. Bu karmaşanın içinde tanımadığınız birinden gelen dikkat çekici bir mail ve o mailin içindeki dosyaya tıklamanız sonucunda bilgisayarınız bir anda kötü niyetli kişilerin kontrolüne açık hale gelebilir.

Unutmayın küçükken bizlere sokakta bir yabancı bize şeker verirse almamamız tavsiye edilir. Günümüzde de tanımadığınız birinden gelen bir dosyayı açmamak çok hayırlı olabilir.

7. İnternet Sitelerinin URL’lerini kontrol edinİnternet Dünyasında Kendinizi Koruyabilmeniz İçin 7 Öneri

İnternet sitelerinin de sahtesi olabileceğini biliyor muydunuz?

Oldukça becerikli olabilen hackerlar düzenli olarak kullandığınız sitelerinin sahtesini yapabilir ve bu siteler aracılığıyla sizin şifre bilgilerinizi çalabilirler. Her zaman kullandığınız bir sosyal ağ sitesi ve ya fatura ödemelerinizi yönettiğiniz bir bankanın internet sitesine giriş yaptığınızı sanarken, aman diyeyim onlara en gizli bilgilerinizi vermeyin.

Bunun önüne geçmek için yapmanız gerekense kullandığınız sitenin URL’sine dikkat etmek. Eğer anormal bir durum varsa yavaşça mouse imlecini sağa doğru götürün ve sayfayı kapatın.

Gördüğünüz gibi sadece ufak önlemler alarak sanal dünyada kendinize güvenli bir alan yaratabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Google’a Göre 2016’da En Çok Neleri Merak Ettik?

Girişimci İnsanların Hayat Felsefesi Olması Gereken 7 Şey