in ,

Kalem, Kağıdın Fendi Bilgisayarı Yendi!

On farklı ülkeden öğrencilerin katıldığı araştırma sonuçlarına göre el yazısı ve basılı kitaplar dijital kaynaklardan daha verimli ve avantajlı çıktı. Adı geçen bu çalışma Dr Vincent ve Leslie Haddon tarafından LSE (London School of Economics) medya ve iletişim bölümünde düzenlendi. Çalışmanın ilerleyen dönemlerde akıllı teknolojiler ve kültür üzerine yazılacak bir kitaba temel oluşturması bekleniyor.

Asya ve Avrupa’dan öğrencilerin katıldığı anket sonuçlarına göre öğrenciler bilgiyi uzun süre akılda tutma konusunda dijital kaynaklara güvenmiyorlar ve geleneksel yöntemleri daha avantajlı görüyorlar.  Ankete katılan öğrencilerin birçoğunun öğrenim hayatlarında bilgisayar giderek baskın bir figür olsa da öğrenciler kalem, kağıttan vazgeçmiyorlar. İtalya, İngiltere, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan, Rusya, Çin, Portekiz, Finlandiya ve Almanya’daki lisans öğrencileri ile lisansüstü öğrencilerin katıldığı çalışma okuma ve yazma faaliyetlerinde öğrencilerin dijital kaynaklara karşı el yazısıyla not tutmayı ve basılı kitapları tercih ettiklerini gösteriyor.

Neden Öğrencilerin Çoğunluğu Kağıt, Kalemi Tercih Etti?

London School of Economics’de medya ve iletişim bölümünde misafir öğretim görevlisi olan Jane Vincent, öğrencilerin geri bildirimlerinde tutarlı olduklarını söyledi. Öğrencilerin el yazısını tercih etmelerindeki en görünür sebep öğrenme ve bilgiyi saklama süreçlerinde dijital kaynaklar karşısında el yazısı ve basılı kaynakları daha avantajlı bulmaları. Öğrenciler buna ek olarak formüller yazarken ya da grafik çizerken bilgisayar kullanmanın zor olduğunu belirtiyorlar. Tüm bu dezavantajlı duruma rağmen bilgisayarın sunduğu geniş araştırma yelpazesi ve yazım/denetim imkanlarını da dijital kaynakların avantajları olarak gözden kaçırmamak gerekiyor.

Araştırmayı Surrey Üniversitesi’nde yürütenlerden Dr Vincent’a göre “Duruş ve yorgun gözlerle ilgili sorunlara rağmen, çevrimiçi okuma ve yazma genellikle üniversite ortamlarında daha pratiktir”. Araştırmacının bu tespitlerine rağmen öğrenciler avantajlı olan tarafın kağıt ve kalem olduğunu düşünüyorlar.

Sonuçların Ortaya Çıkardığı Ulusal Farklılıklar

Kalem, Kağıdın Fendi Bilgisayarı Yendi!

Bu araştırma öğrenciler arasındaki ulusal farklılıkları da gün yüzüne çıkardı. Örneğin Çinli öğrenciler kendilerini daha rahat ifade edebildikleri için elle yazmayı tercih ettiklerini belirtiyorlar. İtalyan öğrencilerse kağıt ve kalemin yerini bilgisayarların dolduramayacağı konusunda ısrarlılar. Bir İtalyan öğrenci kitap okurken alınan kağıt kokusunu hiçbir dijital kaynağın veremeyeceğini bu yüzden kağıt ve kalemin vazgeçilmez olduğunu söylüyor. İtalyan ve Çinlilerin aksine Rusya’daki genç öğrenciler, el yazısı ve basılı kitap okumaya daha az alışmış oldukları için ekranda okuma ve yazmayı tercih ediyorlar. Bulgaristan ve Finlandiyalı öğrenciler de kağıt üzerinde bilgisayarları daha avantajlı buluyorlar. Büyük resme baktığımız zaman birçok öğrencinin aslında hem geleneksel yöntemleri hem de dijital kaynakları kullandıklarını söyleyebiliriz.

Aslına bakılırsa artan bilgisayar kullanımının kağıt, kalem devrini bitireceğini söyleyen insanlar bulmak zor değil. Bu araştırma toplumun gözlemlenmesi sonucu çok rahat varılabilecek yargılarsa kalem, kağıt devrinin kapanmasının o kadar da kolay olmadığını gösteriyor. Bilgisayar kullanımının arması, dijital kaynakların getirdiği avantajlar her ne kadar pratik ve etkili gözüküyor. Ancak bunun tam tersi bir yerden bakarsak özellikle öğrenme ve bilgiyi akılda tutma noktasında birçok insanın hala kalem, kağıttan yana tavır alacağını söylemek zor değil. Bu araştırmanın sonuçlarından da anlaşılabileceği üzere mesele yeni bir bilgi öğrenmek olduğunda kağıt, kalemin fendi bilgisayar ve dijital kaynakları yeniyor.

Bu tartışmaya Türkiye’deki öğrencilerin penceresinden bakacak olursak el yazısıyla not tutmanın bilgisayarla not tutmaya kıyasla çok daha popüler olduğu kolaylıkla söylenebilir.  Her ne kadar eğitimde bilgisayar her geçen gün daha büyük bir aktör olarak öne çıksa da henüz kağıt, kalemin pabucunu dama atabilecekmiş gibi görünmüyor.  Peki siz kağıt, kalem ve dijital kaynaklar arasında tercih yapacak olsanız oyunuzu hangisinden yana kullanırdınız? Eğer derste not tutmanız gerekirse bilgisayarla not tutmayı mı yoksa el yazısını mı tercih ederdiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünyada Gıda İsrafı Gerçeği: Danimarka Örneği

Emojiler Her Yerde! Poolmoji ve Emoji Movie Geliyor