Malum havalar ısınıyor, baharı bile yarıladık sayılır. 21 Haziran’a çok az kaldı! E havalar ısınınca da serinlemek, harareti ortadan kaldırmak için serin bir şeyler içmek gerek! Serin bir şeyler derken limonata içmek ferahlamanın en sağlıklı ve lezzetli yollarından biri şüphesiz.
Şimdi size sıcak bir yaz günü, güneşin alnında kavrulduktan sonra eve gelip 10 dakikada hazırlayabileceğiniz birbirinden leziz 15 limonata tarifi sunuyoruz.
1. Klasik Limonata
Malzemeler
Şeker
Limon
Kokteyl karıştırma kabına 2 yemek kaşığı şeker, 2 limonun sıkılmasıyla elde edilecek kadar limon suyu, 1 bardak soğuk su ve 4-5 adet buz küpü koyun. Kokteyl kabını 30 saniye kadar iyice sallayın ve şekerin karışım içinde erimesini sağlayın. Mis gibi klasik limonatanız hazır! Ayrıca limonatanın üstüne bir tutam nane atarak nane ferahlığı da alabilirsiniz.
2. Ballı & Yabanüzümlü Limonata
Malzemeler
Bal
Yabanüzümü
Limon
Büyük bir bardağın içine 2 yemek kaşığı bal koyun. Bir avuç da yabanüzümü ilave edin. Daha sonra bardağı dolduracak şekilde limon suyu ve soğuk su ekleyin. Servis etmeden önce iyice karıştırın. Ha, içine buz küpü eklemeyi ihmal etmeyin.
3. Çilekli & Fesleğenli Limonata
Malzemeler
Şeker
Çilek
Fesleğen
Limon
Kokteyl karıştırma kabına 2 yemek kaşığı şeker, yaklaşık 5-6 tane çilek ve 3-4 yaprak fesleğen ekleyin. 2 limondan elde edilecek kadar limon suyu ve aldığı kadar soğuk su ilave edin. Şekerin erimesi için karıştırma kabını iyice çalkalayın. Çilek tadında ferahlık!
4. Hindistan Cevizli & Naneli Limonata
Malzemeler
Şeker
Nane
Limon
Hindistan cevizi sütü
Kokteyl karıştırma kabına 2 yemek kaşığı şeker ve birkaç tutam nane koyun. 2 limondan elde edilecek kadar limon suyu ve 3/4 bardak su ve çeyrek bardak hindistan cevizi sütü koyun. Karıştırma kabını iyice çalkalayarak karıştırın. Buzla servis ederseniz tadından yenmez, şey, içilmez! 🙂
5. Yeşil Çaylı Limonata
Malzemeler
Şeker
Yeşil çay tozu
Limon
Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı yeşil çay tozu (matcha) ekleyin. Yarım bardak sıcak su ilave ettikten sonra şeker eriyene kadar karıştırın. Sonra bu karşımı büyük bir bardağa ya da kavanoza boşaltın. Aldığı kadar limon suyu ve onun yarısı kadar soğuk su ilave edin. Buz eklemeyi unutmayın.
6. Salatalıklı Limonata
Malzemeler
Salatalık
Limon
Soda
Bir adet salatalığı daire şeklinde kesin. Bu salatalıkları 2 limondan elde edilen limon suyunun içinde 10 dakika bekletin. Daha sonra dilerseniz soğuk su, dilerseniz soğuk sade soda ilave ederek servis edin. Evet, dilerseniz su yerine soda da kullanabilirsiniz.
7. Brezilya Limonatası
Malzemeler
Misket limonu
Şeker
Şekerli konsantre süt
2 adet misket limonunu 8-9 parçaya getirecek şekilde doğrayın. Daha sonra bu parçaları blenderda şeker, şekerli konsantre süt, su ve buzla birlikte yaklaşık 15 saniye öğütün. Birkaç buz küpü ilave ederek servis edin. Evet, sütlü limonata da var!
8. Portakallı Limonata
Malzemeler
Şeker
Portakal Suyu
Limon Suyu
2 bardak su ve şekeri bir kapta 3 dakika boyunca kaynatın. Şekerin erimesi için iyice karıştırın. Şurup haline gelen bu karışın içinde 1/3 ölçek portakal suyu ve 1/2 ölçek limon suyu ilave edin. Dilerseniz bardağın üstünü portakal dilimleriyle süsleyin. Buzlukta 15 dakika beklettikten sonra afiyetle için…
9. Karpuzlu Limonata
Malzemeler
Şeker
Limon
Nane
Karpuz
İri bir dilim karpuzu çekirdeklerini ayıkladıktan sonra blenderda püre haline getirin. Daha sonra bir kapta 1 yemek kaşığı şeker ve 1 bardak suyu 5 dakika orta sıcaklıkta ısıtın. Daha sona 1 bardak soğuk su ve yardım bardak limon suyu ilave edin. İsteğe göre birkaç yaprak nane de ekleyebilirsiniz. 2 bardak mis gibi karpuzlu limonatanız hazır! Bir bardak yeterli gelmezse ikinciyi içmek için hiç çekinmeyin!
10. Kırmızı Biberli Limonata
Malzemeler
Limon
Sabır otu nektarı
Kırmızı biber
“Kırmızı biberli limonata da mı olurmuş!” demeyin, oluyor. Oldukça baharatlı bir tadı olan bu limonatayı hazırlamak için 2 bardak soğuk su, 1 bardak limon suyu, sabırotu nektarı ve çeyrek yemek kaşığı kırmızı biberi karıştırma kabında iyice çalkalayın. İyice soğuduktan sonra dikkatle tüketin, zira bu limonatanın içinde şeker değil, kırmızı biber var! Yaz günlerinde acılı şalgam içerek serinleyen Adanalılar bu limonatayı büyük ihtimalle çok seveceklerdir! Ayrıca bu limonataya “Akrep limonatası” dendiğini de hatırlatalım.
11. Baharatlı Limonata
Malzemeler
Limon
Zencefil
Karanfil
Tarçın
Yenibahar
Geniş bir kabın içine 2 bardak limon suyu, bir tutam zencefil, bir tutam karanfil, bir tutam tarçın ve bir tutam da yenibahar ekleyin. Bu karışımı 10 dakika kaynattıktan sonra bir sürahiye koyup soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığına geldikten sonra da buzdolabında bekletin. Yaz aylarında hasta olma bahtsızlığına yakalanırsanız bu karışım sizi ayağa kaldırabilir!
12. Kızarmış Şeftalili Limonata
Malzemeler
Şeftali
Şeker
Limon
Ne garip limonata türleri var… Önceden 200 dereceye getirip önceden ısıtın. Daha sonra 4 adet şeftaliyi ortadan ikiye ayırın ve üzerlerine şeker serpin. Bu şeftalileri fırında 25 dakika kızartın. Daha sonra şeftalilerin yüzeyini soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Soyulan ve çekirdeği çıkarılan şeftalileri blendera koyun. Üstüne 1 bardak limon suyu ve bir bardak da soğuk su ekleyin. Karışımı buzdolabında 10 dakika bekletin ve buzla ekleyerek servis edin.
13. Köpüklü Elma Limonatası
Malzemeler
Elma
Limon
Soda
Nane
4 adet kırmızı elmayı blenderda püre haline getirin. Daha sonra bu püreyi bir kez de tahta kaşıkla ezin. Daha sonra bu karışıma bir bardak taze sıkılmış limon suyu boşaltın. Baloncuklu olması için de bir şişe sade soda ekleyin. Şekersiz ve son derece doğal olan bu leziz limonatayı daha da ferahlatıcı yapmak için üstüne birkaç tutam taze nane yaprağı ekleyebilirsiniz. Sunumu daha da reklendirmek için pipet kullanabilirsiniz.
14. Çilekli & Kivili & Ballı Limonata
Malzemeler
Kivi
Çilek
Bal
Limon
Kivinin tüylü görünümüne ve ağızda elektrik hissi veren tadına karşı fobiniz varsa özür dileriz, bu maddeyi atlayabilirsiniz; ancak kivi ve çilek karışımından şahane bir limonata yapabilirsiniz.
1.5 bardak ılık suyun içine 2 yemek kaşığı bal ilave edin. Bal suyun içinde çözüldükten sonra içine 5 adet çilek ve 1 adet soyulmuş kivi ilave edin. 3/4 bardak limon suyunu da ilave ettikten sonra bu karışımı blenderda 30 saniye öğütün. Çilek çekirdeğinden hoşlanmazsanız karışımı çay süzgeci yardımıyla süzebilirsiniz.
15. Cinli & Kekikli Limonata
Malzemeler
Limon
Kekik
Şeker
Cin
Evet, “neden hiç alkollü limonata yok?” dediğinizi duyar gibiyiz. Aslında bu saydığımız limonata çeşitlerinin içine özellikle cin ve votka gibi içkiler de koyabilir, serinlerken aynı zaman da gevşeyebilirsiniz de. Bu nedenle sonuncu tarifimizi cinli ve kekikli limonata tarifine ayırdık.
Limonatanın şurubunu hazırlamak için orta boy bir kapta iki yemek kaşığı şeker, 1.5 bardak su ve taze kekiği kaynayana kadar ısıtın. Şekerin erimesi için bu karıştırmayı ihmal etmeyin. Bu karışımı ateşten alıp 15 dakika soğumaya bırakın. Soğuyan karışımın içinden taze kekiği çıkarın.
Daha sonra kokteyl karıştırma kabında bu şurubun içine alabildiği kadar su, suyun yarısı kadar limon suyu ve limon suyunun da yarısı kadar cin boşaltın. (Dikkat! Cin miktarını kendiniz de belirleyebilirsiniz, ancak gene de tedbirli ve ölçülü olmakta fayda var…) Malzemelerin karışması için iyice çalkalayın. Süslemek için taze kekik kullanabilirsiniz. Buz eklemeyi de ihmal etmeyin.
Afiyet olsun!
One Comment
Leave a Reply