in , ,

Ülke Ülke Peynir Çeşitleri Ve Bu Lezzetlerin Şaşırtan Hikayeleri

Yaklaşık 4000 yıl önce insanlar hayvan yetiştirmeye ve sütlerini işlemeye başladı ve böylece peynir doğdu.

Yüksek protein ve vitamin değerleriyle kahvaltılarımızı, yemeklerimizi güzelleştiren peynirin ülkeden ülkeye değişen sayısız çeşiti mevcut.

O zaman gelin hep birlikte dünyanın dört bir yanındaki farklı peynir çeşitleri nelermiş ülke ülke öğrenelim…

“Yerli Malı Yurdun Malı!” Türk Peynirleri

İlk olarak sofralarımızda görmeye alışık olduğumuz kendi peynirlerimizden başlayalım.

Kahvaltıları Sevdiren Bir Başyapıt: Beyaz Peynir

Türk damak tadının yansımalarından biri olan beyaz peynir koyun, inek veya keçi sütünden yapılan, salamurada bekletilerek hazırlanan bir peynir. Beyaz peynir yaz kış farketmeksizin kahvaltıdan meyvelere kadar her şeyin yanına yakışan leziz bir peynir çeşidimiz.

Tulum Peyniri

Keçi sütünden yapılan ve keçi tulumu icinde bekletilerek dinlendirilen tulum peynirlerinden özellikle İzmir ve Erzurum tulumu meşhur. Domates soslu makarna ile harikalar yaratan tulum peyniri bağımlılık yapacak bir tada sahip.

Trakya’nın Peyniri: Ezine Peynir

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde üretilen tam yağlı beyaz peynire ezine peyniri adı verilir.

Ezine peyniri Trakya’nın ılıman hava koşulları ve otlak alanlarında yetişen koyunlar ve ineklerden elde edilir. Anadolu’ya göre daha hijyenik şekillerde sağılan keçi veya inek sütü ile hazırlanabilen yumuşak, nemli bir peynirdir Ezine.

İtiraf edelim peynir çeşitlerimiz içerisinde en vazgeçilemeyenlerden biridir o!

Bolca Protein Tüketmek İsteyenlere: Lor Peyniri

Lor peyniri, yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir süt ürünü. Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilen lor peynirinin protein değerleri yumurtadan bile daha yüksek. Proteini bol tüketmek isteyip hazır ürün almak istemeyenlere ise bir müjdemiz var. Lor peynirini evde kendinizde kolayca yapabilirsiniz. İşte sağlığa giden yoldaki o tarif:

Evde Lor Peyniri Yapımı

Malzemeler

2 litre günlük süt
3-4 çorba kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı

İlk olarak sütü kaynatacağınız tencereyi su ile ıslatıp sütün kaynayınca tencerenin dibine yapışmasını engelliyoruz. Şimdi 2 litre günlük sütü tencereye koyup altını açın. Dilerseniz uzun ömürlü süt de kullanabilirsiniz ancak günlük süt kullanmanız lezzetini artırır. Süt kaynayıp köpürmeye başlayınca 3-4 çorba kaşığı, yaklaşık 1 limonun suyu kadar limon suyunu dökün. Limon sütü kesecek ve lor oluşmaya başlayacak. Burada limon yerine sirke, yoğurt gibi asitli başka bir asit de kullanabilirsiniz. Hafif hafif karıştırın. Lorların altında yeşil berrak su oluşunca süzgece alabilirsiniz. Henüz sıcağı üzerindeyken dilerseniz tuz ekleyin. Yaklaşık yarım kilogram ev yapımı lorunuz hazır.  Peynir altı suyunu da sakın atmayın. Lezzetli ve besleyici bir su olduğu için çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

Keçi Peyniri

Keçi peynirinin pek çok farklı çeşidi bulunuyor. Ancak en yaygın karşılaştığımız hali yumuşak ve kolayca yayılan türü. Keçi peyniri, özellikle ineklerin yetişemeyeceği bölgelerde yaşayan sert keçinin bulunduğu Orta Doğu, Afrika ve bazı Akdeniz ülkelerinde yaygındır. Keçi sütü keskin lezzetinden ötürü ayırt edici bir tada sahiptir.

Bu ayırt edici özelliğin sebebi ise tüm hayvansal ürünler gibi, keçi sütünün de keçilerin yediklerinden büyük ölçüde etkilenmesi. Keçiler sağlam sindirim sistemlerine sahip oldukları için, daha acı bitkiler yemeye eğilim gösterirler bu da onların sütünden elde edilen peynirimizi de etkiler.

En Büyük Peynir İhracatçısı Fransa’dan Peynirler

Fransa’nın Mağaralarından Gelen Bir Lezzet: Rokfor Peyniri

rokfor

Güney Fransa’nın doğal mağaralarında üretilen rokfor peyniri, rokfor küfü denilen küf sayesinde asıl tadına ve kokusuna ulaşır. İçindeki bu küf sebebiyle “küflü peynir” olarak da anılır.

Özellikle kırmızı şarabın yanına yakışan rokfor peyniri oldukça pahalı bir peynir türü. Fransa’da makarna soslarına ve tavuk yemeklerine eklenen rokfor peynirini, fıstık ve bal eşliğinde de denemelisiniz.

Camembert Peyniri

Camembert

Fransa’nın başka bir lezzeti camembert peyniri inek sütünden elde edilen bir peynir . Fransa’da en çok üretilen peynirlerden biri olan camembertin ağır bir kokusu ve yoğun bir tadı var. İçi kremsi, dışı ise ince bir küf tabakasına sahip camembert sabah kahvaltısından ziyade şarap ve ana öğünlerin yanına daha çok yakışır.

Ayrıca bu peynir çeşidimizle yapabileceğiniz aperatif bir tarifi de sizlerle paylaşmak isteriz:

Fırında Camambert

Baked-Camembert

Malzemeler

*3 büyük diş sarımsak

*1 yemek kaşığı tereyağı

*3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 çay kaşığı tuz ve taze çekilmiş karabiber

*1 tatlı kaşığı bal

*2 tutam biberiye

*3 defne yaprağı

*200 gr. camembert peyniri

*1 adet dört parçaya ayrılmış Fransız baguette ekmeği.

Yapılışı

Fırınımızı 200 dereceye getirip yeterli derecede ısıtalım. Dilimlediğimiz sarımsakları büyük bir aluminyum folyonun içine serpiştirelim. Tereyağı, tuz-karabiber, bal, biberiye ve defne yapraklarını da aynı şekilde dizelim. Bu şekilde 35 dakika beklettikten sonra camembert peynirini de yerleştirelim. Ekmeği de fırının bir kenarına kıtırlaşması için koyalım. 10 dakika içinde peynir yumuşayacaktır. Yumuşamasıyla peynirimizi çıkartalım ve büyük bir servis tabağına koyalım. Hiç bekletmeden kestiğimiz baguette ekmeklerin üzerine hazırladığınız müthiş karışımı sürüp, afiyetle yiyebilirsiniz.

İsviçre Peyniri Emmental

emmental

İsviçre’nin en eski ve en ünlü peyniri olan emmental peyniri, Emmental vadisindeki ineklerin sütünden yapılır. Kocaman delikleriyle size Tom ve Jerry’i hatırlatan emmental, acımsı bir tada sahiptir. Kahvaltılarda güzel bir tad olabilecek emmental peynir çeşidini İsviçreliler daha çok kızartarak yemeyi tercih ediyorlar. İşte bu farklı lezzetin tarifi:

Kızarmış Emmental Peyniri

Malzemeler:

200 gr Fransız Emmental peyniri*
3 yumurta sarısı
5 yemek kaşığı galeta unu
Kızartmak için ayçiçek yağı
Frenk üzümü sosu için:

2 avuç donmuş ya da taze frenk üzümü
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı mısır nişastası

Yapılışı

Peyniri yaklaşık 1.5 cm kalınlığında dikdörtgenlere bölün. Yumurta sarılarını çırpın. Yumurta sarıları, un ve galeta ununu ayrı kaselere koyun. Peynirleri önce una sonra yumurta sarısına ve en son galeta ununa, sonra tekrar yumurta sarısına ve galeta ununa batırın. Peynirin bulanmayan yanının kalmamasına dikkat edin. Peynirleri 1 saat buzlukta bekletin. Bu sırada frenk üzümü sosunu hazırlayın. Küçük bir sos tenceresinde şeker ve frenk üzümlerini bir kaç dakika pişirin. Ateşten alın. Küçük bir kasede mısır nişastasını 1 yemek kaşığı sıcak suda karıştırarak eritin. Frenk üzümü sosuna ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Ayçiçek yağını bir kızartma tavasına bir parmak yüksekliği geçmeyecek kadar koyun. Yüksek ateşte yağı ısıtın. İçine atılan bir tutam galeta unu cızırdıyorsa yağ yeterince ısınmış demektir. Tavanın altını biraz kısıp, peynirleri dikkatlica tavaya koyun. Her iki tarafını 30’ar saniye, altın sarısı rengi olana kadar kızartın. Kızaran peynirleri kağıt havluya aktarın. Soğumuş frenk üzümü sosuyla servis etmeniz ise tavsiyemizir. Afiyet olsun…

Meksika Peynir Çeşitleri

Cotija

İnek sütünden yapılan cojita peyniri hafif ve tuzludur.  Fasulye yemeklerinde, salatalarda, pilavlarda ve çorbalarda sıkça kullanılır. ABD’de makarna üzerine kullanımı da oldukça popüler.

Buche De Chèvre Peyniri


Fransızca bir kelime olan chèvre keçi sütünden yapılan peynir anlamına gelir. Bu peynir genellikle yıllandırılmadan ve hatta yapıldıktan hemen sonra yenen bir peynir türü. Taze chèvre limonumsu ve ağızda biraz kireçli yüzeye dokunuyormuş gibi bir his yaratır. Nemli ve parlak olan bu peynirimiz ufalanmış olarak salatalarda, makarnalarda, sandviçlerde kullanıldığı gibi tavada kızartması da yapılabilir.  Bizim size olan özel önerimiz ise şu şekilde: buche de chèvre peynirlerimizi kibrit kutusu kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt üzerine diziyoruz. Üzerlerine ise bal döküp ceviz parçaları serpiştirerek fırına yerleştiriyoruz. Atıştırmalıklarımızı ısınmalarını sağlayacak kadar fırında bekletmeniz yeterli olacaktır.

Yunan Salatalarının Olmazsa Olmazı: Feta

Feta peyniri yunan beyaz peyniri olarak da bilinir. Dünyada beyaz peynir denilince akla Yunanistan’ın feta peyniri gelir. Yunanca beyaz peynir anlamına gelen feta ülkemizde sıkça kullandığımız beyaz peynire benzer. Hoş kokusu ile Yunanistan da sıkça tüketilen özellikle salatalarda kullanılan feta peyniri çok yağlı bir yapıda olmadığı için birçok lezzete eşlik edebilir. Feta peynirini kızartmalarda sandviçlerde ve sebzeli tostlarda kullanmak istediğinizde ise küçültmeniz daha faydalı olacaktır.

İngiltere Peyniri: Çedar

CHEDDAR

İngiltere’nin Cheddar kasabasında üretilen ve keskin bir lezzet sunan çedar peyniri inek sütünden elde edilir. Cheddarlar, yaşlarına kökenlerine bağlı olarak aromalarında değişiklik gösterebilirler. Peynir yavaş yavaş yaşlandığında, nemi kaybeder ve dokusu daha kuru ve daha fazla kırıntı haline gelir. En uygun yaşlanma süresi 5-6 yıldır. Cheddar peynirlerinizi buna göre alıp, muhafaza etmelisiniz. Pizzalarda, soslarda, suflelerde eritilerek kullanımı size güzel bir lezzet sunar.

İtalyan Peynirleri

Dünyanın En Taze Peyniri: Burrata

Dünyadaki en iyi taze peynir olarak kabul edilen burrata Güney İtalya’da üretilir. Geleneksel olarak bizon sütünden elde edilen burrata günümüzde inek sütünden yapımakta. Tereyağı tadına sahip burrata peyniri yumuşak ve kremsidir. Kese şeklinde ağzı kapalı halde bulunan burrata, raf ömrünün çok kısa olması (1-2 gün) nedeniyle piyasada zor bulunan bir peynir türü. Türkiye’de ise birkaç iyi İtalyan restoranında mevcut. Hafif zeytinyağı gezdirilmiş, bıçakla kestiğinizde içinden krema akan bir burrata’ya verdiğiniz ücrete değecek bir lezzet.

Makarnanın Peyniri: Parmesan

parmesan

Parmesan peyniri ya da parmicano, İtalya’nın kuzeyindeki Parma adlı şehirde üretilmeye başlanıp lezzeti ve kalitesi ile ünü tüm dünyaya yayılmış çok sert ve açık sarımsı rengi olan bir peynir türü. Lezzetiyle kırmızı şarapa yakışan parmesan peynirini rendeleyip makarna ve pizaların üstüne serpiştirdiğinde ise tadından yenmez.

Peynirlerin şahı olan parmesanın sadece bir kilosunun üretimi için 20 litre süt kullanılır. Bu da parmesanı oldukça pahalı bir peynir yapıyor. İtalyanlar bu peynirin çok sağlıklı olduğuna inandıkları için bebeklerin mamasına eklerler.

Pizzalarımızı Süsleyen Bir Tad: Mozzarella

Tüm dünyaca bilinen peynirlerden biri olan mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmakta. Pek çok yemekte ve özellikle pizzada kullanılan mozzarella peyniri aynı zamanda salatalarda ve kahvaltılarda da kullanılıyor. Bu peynirin 4 çeşidi bulunmakta. Bunlar Mozzarella di Bufala, Mozzarella Fior di Latte, Az yağlı Mozzarella ve İsli Mozzarella’dır. Mozzarella manda sütünden de inek sütünden de üretilebiliyor. Ayrıca hafif olduğu düşünülse de yağlı olduğu için kalorisi oldukça yüksek bir peynir.

Asiago Peyniri

asiago-peyniri

İtalyanların altı asırlık geleneksel peyniri asiago peyniri Veneto bölgesinde yoğunlaşan üretimi ile % 100 inek sütü ile yapılır. Asiago peyniri hafif tuzlu yapısıyla daha çok yumuşak özellikte ve tereyağı görünümünde hafif sarı renkte.

Ayrıca İtalyanlar bu peyniri genelde sos olarak eritirler ve meşhur makarnalarının üzerine dökerler. Sebzeli tartlar, mantarlı soslar, salatalar, sandviç yanında denemeniz naçizane tavsiyemizdir.

İspanyanın Bağrından Kopan Bir Lezzet: Manchego

Manchego özellikle Orta İspanya’nın  La Mancha bölgesinde üretilen ve yaşına göre farklı lezzet kazanan enfes bir İspanyol peyniri. Yaşlarına göre genel olarak 3’e ayrılır:

Fresco: Sadece 2 hafta bekletilir. Hafif ama zengin bir tada sahiptir.

Curado: 3 ila 6 ay arasında yaşlandırılır. Hafif tatlı ve kuruyemişimsi bir tadı vardır.

Viejo: Yaklasik 1 ile 2 yil arasi yaşlandırılır. Böylece tadı biber kadar keskinleşen manchego beyaz şarap eşliğinde güzel gider.

Peki sizin en sevdiğiniz peynir çeşidi hangisi?

2 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Büyük Yönetmen Andrey Tarkovski Hakkında Şahane Bilgiler

Galaksimizde Bulunan 2. Büyük Kara Delik Dünyamızı Tehdit Mi Ediyor?