in ,

Araştırmalara Göre, Beynimiz Hatırlamaktan Çok Unutmaya Çalışıyor!

Pek çok insana göre iyi bir hafızaya sahip olmak, uzun süre boyunca pek çok bilgiyi akılda tutabilmek anlamına gelir. Aynı şekilde bugüne kadar nörobilimcilere göre de unutma eğiliminde olmak beynin bilgiyi depolama ve yeniden işleme sürecinde gerçekleşen bir başarısızlık olarak görülüyordu.

Ancak yapılan yeni araştırmalara göre, beynimiz hatırlamaktan çok unutmaya çalışıyor. Üstelik bu bir hata değil, tam ters beynin temel bir savunma mekanizması.

Beynimiz Her Zaman Unutmaya Eğilimli

Araştırmanın yapıldığı yer Kanada’da bulunan Toronto Üniversitesi. Araştırmayı yürüten isimler ise Blake Richards ve Paul Frankland.

Araştırma açıkça gösteriyor ki beynin hafıza yeteneğinin amacı belli bi bilgiyi uzun süre boyunca beyinde depolamak değil. Hafıza sadece ileride doğru kararlar verilmesine yardımcı olacak, elverişli bilgileri depolamaya çalışıyor. Bunu yapabilmek için gereksiz olarak gördüğü bilgileri unutuyor.

“Beynin gereksiz bilgileri unutmaya çalışması ve bunun yerine kişiye gerçek dünyada karar vermesinde yardım olacak bilgileri hatırlamaya çalışması oldukça önemli”

Blake Richards

Unutmak İçin Çok Çaba Harcıyor

Üstelik beyin bu unutma eylemini oldukça sistemli bir şekilde yapıyor. Unutulacak detayları belli bir öncelik sırasına koyan beyin unutulmaması gerekenleri de belli bir sıraya koyuyor.

Yani sabah kahvaltıda ne yediğinizi hatırlayamazken, 3 yıl önce tatilde gittiğiniz barda ne içtiğinizi hatırlamanızın gerçekten bir sebebi var. 😉

Üstelik bu bilgiyi hatırlamanızın nedeni beyninizin bu bilgiyi hatırlamak için olağanüstü bir çaba harcaması değil. Araştırmaya göre beynimiz hatırlamaktan çok unutmaya çalışıyor.

“Araştırmada elde ettiğimiz verilere göre beyinde yer alan mekanizmalar beyni sürekli olarak unutmaya teşvik ediyor. Bunu yaparken de kendini fazla bilgi yüklemesine karşı savunuyor.”

Unutmak Hatırlamaktan Daha Önemli

Bu işlemlerin hepsi ise sinir sisteminde gerçekleşiyor. Beyin nöronları arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar beyinde unutma ve hatırlama mekanizmalarının da farklılaştığını ortaya koydu.

“Daha önce yapılan çalışmalarda hafıza kaybını destekleyen mekanizmalar olduğu ve bu mekanizmaların bilginin depolanması ile ilgili olanlardan ayrı olduğunu tespit etmiştik.”

Bu araştırmanın kendi alanında pek çok yeni araştırmaya  yeni kapılar açacağı öngörülüyor. İnsan beyninin unutma ve hatırlama mekanizmalarının doğru bir şekilde çözümlenmesi yapay zeka çalışmaları içinde oldukça büyük bir önem taşıyor.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yepyeni Bir İş Kolu: Emoji Çevirmenliği Nedir?✏️

Bu Kasabada Son Dört Belediye Başkanlığı Seçimini Köpekler Kazandı! Peki Nasıl?