in ,

Dünyanın İlk Vegan Kumaşı Türkiye’de Üretildi

Bursa merkezli İpeker Tekstil bir ilke imza atarak dünyanın ilk vegan kumaşını üretti.

Türk tekstili için oldukça olumlu bir gelişme olan “vegan sertifikalı” kumaşlar İsviçre ve Almanya’daki test-onay süreçlerinden tam puan almayı başardı. Bu kumaşları kullanacak global firmalar TR ile başlayan sertifika numarasını kullanmak zorundalar.

Ürettiği kumaşların kilogram başına ortalama ihracat değeri 28 dolar olan İpeker Tekstil AŞ tarafından üretilen vegan kumaşların  sertifika süreci 2 Mayıs 2017 tarihinde tamamlandı.

Vegan Ne Demek?

Vegan kelimesi hayvansal ürünlerden arındırılmış olan şeyleri ifade eder: et, süt, yumurta, yün, deri vb. Veganlık sadece beslenme alışkanlığıyla ilgili bir anlayış değildir, aksine yaşamın tamamına etki eden büyük bir yaşam felsefesidir.  Sandviçiniz, şampuanınız ve araba koltuklarınız vegan olabilecek ürünlerden sadece bazıları. Veganizmi bir kimlik olarak düşünmekten ziyade, hayvansal ürünlerin hayatınızdan çıkarılmasına ilham verecek bir konsept olarak kullanmak akıllıca bir tavsiye olarak dikkate alınmalıdır.

      *Vegan Felsefesi ve Vegan Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizde de veganlık felsefesi gitgide yaygınlaşmakta. Her geçen gün vegan beslenme seçenekleri artarken, bu konu hakkındaki bilinç seviyesi de artmakta. Hatta geçtiğimiz aylarda Didim’de Türkiye’nin ilk vegan festivali bile düzenlendi.

Nasıl Vegan Kumaş Üretilir?

Avrupa Vejetaryen Birliği’nce verilen ve en güvenilir vegan/vejetaryen ürün etiketi kabul edilen V-Label Vegan sertifikası için zorlu bir test ve onay sürecinden geçmek gerekiyor.

“Ürettiğimiz 146 farklı kumaş türünde hayvansal bir içerik yani protein bulunmadığını belgelemiş olduk. Üretim süreçlerimizde doğaya ve canlılara zarar vermeden devamlılık sağlıyoruz. Çok sayıda küresel marka ürünlerinde TR ile başlayan sertifikamızı vurgulayacak”

Çevreci Kumaşlar Üretmek Mümkün

52 ülkede 100’e yakın müşteriye kumaş satışı yapan firmanın öyküsünü yönetim kurulu üyesi İhsan İpeker şu şekilde özetliyor:

“İpeker soyadını cumhuriyete geçtikten sonra almışız. Osmanlı zamanında aile adımız Gaffarzade ve o dönemde ipek böceği kozası ticareti yapıyormuş ailemiz. İlk kuşak dedemiz Dağıstan ile Bursa (Koza Han) arasında ipek böcekçiliği ticareti yaparken Bursa’yı seviyor ve yerleşiyor. Ürettiği ipek böceği kozalarını Fransa’ya ihraç ediyor. 1920’de kozadan iplik üretmek için flatür tesisini, 1930’da dokuma tesisini kuruyorlar. Ardından baskı ve boya tesisleri de kuruyorlar. 1960’larda Burs Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), dedemlerin dönemin tekstilci aileleriyle tekstil üniversitesi kurmak için topladıkları para ve ABD’lilerin katılımı ile kuruluyor. 1965’de burada üretime başlıyoruz. 1980’lerde ipek tesisi satılıyor ve ipek böcekçiliğinden ipekçilik bitiyor.”

Pamuk atığından ve beyaz pet şişe atığından ürettikleri kumaşları ile çevreci çözümler geliştiren firma, 2016’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Türkiye’nin ‘en çevreci’ ihracatçısı seçilerek, ödüllendirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Müzik Piyasası Artık İnternet Dünyasından Para Kazanacak

Tek Başına Brezilya’da Koca Bir Orman Yarattı!