in ,

Hem Şaşırtan Hem Heyecanlandıran Gelecekle İlgili Yaratıcı Fikirler

Popular Science dergisi, hayata geçirildiğinde geleceğin dünyasında köklü değişimler yapabilecek yaratıcı fikirlerin yer aldığı bir yazı düzenleyerek oldukça ilgi çekici bir işe imza atmış. Bir yandan korkutan ve şaşırtan, bir yandan da heyecanlandıran bu teknoloji öngörülerine gelin birlikte göz atalım.

Atmosferdeki Karbondioksiti Kullanan Pil

Atmosferdeki karbondioksiti kullanarak çalışan pil bu teknolojiler arasında en çok dikkat çekeni.Bu fikirdeki asıl amaç, karbondioksitin fazlasını kullanarak çalışan ”karbon negatif” grubunda yer alabilen teknolojiler üretmek. Bu piller Vanderblit Üniversitesi ve George Washington Üniversitesi işbirliğinde yürütülen araştırmalarla elde edildi. Diğer pillerden daha ucuza mal ediliyor. Ayrıca günümüz pillerinden çok daha uzun süre dayanabilme, çabuk şarj olma özellikleriyle  ayrılıyor. Böylece çevreye zarar vermeleri engelleniyor. Elektronik aletlerimizi kullanırken atmosferin aşırı karbondioksitten arınmasına yardımcı olmaları planlanıyor.  Ancak bu pillerin piyasaya sürülebilmesi için önce verimlilik testlerinden geçmesi gerek.

Akıllı Yollar, Sürücüsüz Araçlar

gelecekle ilgili yaratıcı fikirler

Sizin de bildiğiniz üzere akıllı park eden araçlar günümüzde zaten mevcut durumda. Google daha da ileriye giderek sürücüsüz otomobil Waymo’yu, 2017’de satışa sunulacak ilk sürücüsüz otomobil olarak duyurdu. Elektrikli araç üreticisi Tesla ise 2016 da artık bütün otomobilleri sürücüsüz araç donanımıyla üreteceğini açıkladı. Bu şirketlerin asıl amacı hiç kaza yapmayacak akıllı otomobiller üretmek. Ayrıca sürücüsüz kamyonları da yakında yollarda görmemiz mümkün. Bu kamyonlar elektrikle ya da az benzinle çalışacak. Teslimatları daha hızlı gerçekleştirecek.  Akıllı araçların gelişiyle birlikte akıllı yollara da alışacağız. Şimdiden asfalt yerine güneş paneli kullanılan yollar tasarlanmaya başlandı. Böylece üzerinde yol alan  elektrikli araçlar seyir esnasında şarj olabilecek. Hatta şuan insan sürücülere uygun haliyle Hollanda’da kullanılıyor. Geceleri parlayan şeritler, sürücüleri yol aydınlatmalarına gerek duymadan ilerlemelerini sağlıyor. Akıllı yollar, sürücüsüz araçlar trafik sorununu ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Akıllı Kumaşlar

Kokmayan çorap, su ve kir tutmayan pantolon, renk değiştiren elbise ve cep telefonu şarj eden tişört bunların hepsi nanoteknoloji sayesinde üretilebilecek ürünler. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen kumaş hareketten doğan kinetik enerjiyi ve güneş enerjisini kullanabiliyor. Aynı zamanda kalp atış hızını ölçmek, vücut ısısı ve sağlık değerlerini kontrol etmek için de kullanılabilecek. Stanford üniversitesi malzeme bilimleri profesörü Yi Cui sıcak yaz ayları için bir kumaş tasarladı. Bu kumaştan üretilen giysiler, giyen kişiyi serinletiyor. Böylece klimalar sebebiyle çevreye yaydığımız karbondioksit miktarı da azalacak.

Doğaya Zarar Vermeyen Ambalaj

gelecekle ilgili 5 yaratıcı fikirler Okyanuslara her yıl 8 milyon ton plastik artık boca ediyoruz. Artık plastik malzemeleri hayatımızdan çıkarmalıyız. Bu durum için ”Bir kez su içebilmek adına, doğada yok olması için yüzlerce yıl geçmesi gereken bir malzemeyi kullanıyoruz.”  diyen Ari Jónsson plastik şişelere ekolojik ve doğa dostu bir  alternatif sundu. Biyolojik olarak parçalanabilen algden yapılma şişeler tasarladı. Bu şişeler şeklini tamamen boşalıncaya dek koruyor. Ardından hemen parçalanmaya başlıyor. AMAM adlı Japon tasarım grubu ise biyolojik olarak parçalanabilen agardan üretilmiş ambalajlama malzemesi üreterek plastiğin yerini almayı hedefliyor.

İçeriden Tedavi:Yutulabilen Origami Robot

gelecekle ilgili 5 yaratıcı fikir

Hastalık teşhisinde çığır açıcak olan yutulabilir origami, vücudun içinde yolculuk yapabilecek mini bir robot. Bilim insanları origami ile hastalıkları içeriden tedavi etmeyi hedefliyor. Katlanabilir robotlar, ufak bir kapsülün içinde geliyor. Bu hapların kan damarlarında yolculuk edebilecekleri öngörülüyor. Hayvan bağırsağından üretilen mikro robotlar minik birer mıknatıs içermekte. Kapsül yutulup mideye ulaştığında, mide asitleri kapsülü ve içindeki robotları çepeçevre saran koruyucu buz tabakasını eritiyor. Böylece kağıttan yapılmış bir origami gibi açılıp şekil alabilen mini robotlar göreve hazır eliyor. Mideye ilaç da taşıyabilecek olan robotlar hala test aşamasında.

Sonik Yangın Söndürücü

Amerikalı 2 mühendislik öğrencisi Seth Robertson ve Viet Tran bir araya gelerek, yangını ses dalgalarıyla söndürebilen olağanüstü bir yöntem geliştirdi. Şimdilik ufak ev yangınlarını hedef alacak şekilde çalışıyor. Ancak gelecekte  daha geniş alanlarda kullanılması planlanıyor. Eğer bu yöntem orman yangınlarında başarılı olursa yeşil alanların korunması adına büyük bir adım atılmış olacak. Sonik yangın söndürücünün çalışma prensibi, ses dalgalarının yanan malzeme ve onu çereleyen oksijen üzerinde etkili olmasına dayanıyor. Yanan malzeme ve yanmayı sağlayan oksijeni birbirinden ayıran dalgalar alevleri besinsiz bırakıp yangına son veriyor.

Güvenlik: Beyin İzi

Bu teknoloji, güvenlik önlemi yüksek alanlar için planlandı. Beyin dalgalarımız şifre olarak kullanılmasını temel alan bu teknoloji gelecekte oldukça büyük farklar yaratacağa benziyor. Binghampton Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmada, beyinlerimizin belirli sözcüklerle, kişiye özel tepkiler verdiği tespit edildi. Öyle ki araştırmada kullanılan bilgisayar, katılımcıların beyin tepkilerine bakarak karşısındaki insanın kim olduğunu anlayabildi. İşte bu sonuç, beyin dalgalarının güvenlik sistemlerinde kullanılabileceğini gösteriyor. Ayrıca beyin biyometrisi, parmak  ya da retina taraması gibi taklit edilebilir imzalardan değil. Başkaları tarafından ele geçirelemez. Dilendiği takdirde sıfırlanıp, yeniden yaratılabiliyor.

Peki sizce geleceğimizi değiştirecek en etkili fikir hangisi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çiçek Anlamları Zannettiğinizden Daha Derin

Yeryüzündeki Yaşamın En Eski İzleri Bulundu