in ,

Yeryüzündeki Yaşamın En Eski İzleri Bulundu

Bilim insanları, Dünya yüzeyinde şu güne kadar bulunmuş en eski canlı organizmanın üzerinde yer aldığını fosiller bulunduğunu açıkladı. Kanada’da bulunan kayalıkların üzerinde yer alan fosillerin günümüzden 4.28 milyar yıl önceye ait olduğu belirlendi. Bu yeni fosiller, yaşamın en eski bulgusu olduğu kabul edilen fosillerden yüz milyonlarca yıl öncesi ait. Bu da onları yeryüzünde şu güne kadar bulunmuş en eski yaşam izleri ünvanına kavuşturuyor

Kanada’daki kayalıklarda keşfedilen bu fosiller tarihleri 4.28 milyar yıl öncesine kadar giden iplikler, topuzlar ve tüplerden oluşuyor. Nature dergisinde yer alan araştırma sonuçlarına göre, Quebec’teki kayalıklardan alınan örnekler bir insan saç telinin onda biri ebatlarında.

Bilinen En Eski Yaşam İzleri

Yeryüzündeki Yaşamın En Eski İzleri Bulundu

BBC’de yer alan habere göre, örnekleri inceleyen University College London (UCL) öğretim üyesi Matthew Dodd, bu keşfin yaşamın kökenine yeni ışık tutacağını savunuyor.

‘Bu keşif, insanlığın kendisine sorduğu en büyük soruları yanıtlıyor: nereden geldik ve neden buradayız?’

Dodd aynı zamanda dünyanın bilinen en eski yaşam formlarını ellerinde tutabilmenin, onlara bakıp ve onları incelemenin çok tuhaf bir duygu olduğunu da belirtiyor.

Bilim insanları fosilleri incelerken oldukça hassas yöntemler kullanıyorlar.Fosilleri keşfettikleri alanda bulunan hidrotermal delikleri de inceleyen bilim insanları, bu deliklerin mineral bakımından zengin suların dibindeki çatlaklardan yukarı doğru çıktığını keşfettiler. Günümüzde bu hidrotermal ortamların mikropların ana habitatlarından bir olduğu biliniyor.

Yeryüzündeki Yaşamın En Eski İzleri Bulundu

Quebec’teki fosilleri keşfeden ekipte yer alan Dr. Dominic Papineau, bu tür ortamların 3.77 ile 4.28 milyar yıl önceki yaşam formlarının bulunduğu ortamlar olabileceğine belirtiyor. Papineau buldukların fosillerin önemini farkettiğinde hissettiklerini ise şu sözlerle açıklıyor:

‘İçimden, ‘İşte elimizde. Gezegendeki en eski fosili bulduk’ dedim.’

Şu an için çalışmaların devam ettiğini belirten bilim insanlarının çalışmaları, bazıları tarafından şüpheyle karşılanıyor. Çünkü, bazı formların biyolojik olmayan süreçlerden geçerek oluşabileceğini kanıtlamak her zaman çok kolay değil. Fosillerin ve yaşam formlarının bulunduğu kayalar geçmişte sıklıkla değişim geçirdiği için fosillerin analiz süreci karmaşık bir çalışma gerçekleştiriyor.

Yeryüzündeki Yaşamın En Eski İzleri Bulundu

Dünya’daki yaşamın başlangıcıyla ilgili bilinen en eski kanıtlar 2006 yılında Batı Avustralya’da bulunmuştu. Bulunan kayalıklarda fosillerin  3.48 milyar yıllık olduğu tespit edilmişti. Batı Avustralya’da bulunan materyallerin stromatolit kalıntıları olduğu belirtilmişti. Stromatolit izler, daha çok mavi-yeşil algler gibi mikroorganizmaların biyofilmlerindeki tortu tanelerinin bir araya gelip birbirine yapışması, birikmesi ve donması ile sığ sularda oluşan katmanlı yapılar olarak biliniyor.

Stromatolit kalıntılarıyla ilgili 2016 Ağustos ayında ortaya atılan iddialara göreyse bu kalıntılar 3,7 milyar yıl öncesine ait.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hem Şaşırtan Hem Heyecanlandıran Gelecekle İlgili Yaratıcı Fikirler

Facebook, İntihara Meyilli Üyelerini Yapay Zekayla Koruyacak