Geçtiğimiz aylarda havacılık sektörünün öncü firmalarından Airbus, 2017 yılında ilk uçan araba prototipini oluşturacaklarını açıklamıştı. Daha temiz bir çevre ve daha sürdürülebilir ulaşım mottolarıyla yola çıkılan projede gelinen nokta şu an için oldukça heyecanlandırıcı. Airbus son olarak ‘pop up’ adı verilen ilk uçan otomobil konseptini tanıtarak projenin detaylarını dünyayla paylaştı.
Pop Up Uçmaya Hazır
Hem karada, hem de havada gidebilen Pop up ergonomik ve modern tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Elektrikle çalışan dünyanın ilk uçan araba modeli Pop up aynı zamanda çevre dostu bir tasarım. Herhangi bir fosil yakıta gerek duymadan çalışan uçan araba sıfır emisyonu sayesinde çevreye en ufak zarar vermiyor.
Görsellerde görüldüğü üzere Pop up şimdilik sadece 2 yolcu için tasarlanmış bir tasarıma sahip. İki yolcu koltuğu bulunan Pup up yaklaşık 100 kilometre yol katedebiliyor.
Karadan Havaya
Şehir içi trafiğini rahatlatmak ve çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunmak için tasarlanan Pop up’ın yollar arası geçişi de oldukça pratik bir şekilde gerçekleşiyor. Karada trafiğin sıkıştığı noktalarda aracın dört pervanesi bulunan modülü devreye giriyor ve aracın o sıkışıklıktan kurtularak uçmasına olanak sağlıyor. Ayrıca interaktif modül sayesinde yolcular sadece tek bir tıklamayla gidecekleri yeri belirleyebiliyor.
Pop up’ın kullanıcılarına sağladığı tek kolaylık ve hizmet bu değil. Kişinin sosyal medya hesaplarına erişebilen Pop-up, bir yandan da müzik dinleme olanağı sunabiliyor.
Şimdilik bu özellikleri açıklanan Pop up’ın bizleri zaman içerisinde şaşırtmaya devam edeceği kesin. Farklı tasarımıyla bilimkurgu filmlerinden çıkmışa benzeyen Pop up, ne zaman kullanıma hazır olacağı sorusunun cevabı şu an net değil. Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtımı yapılan aracın önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde kullanılmaya başlanması hedefleniyor.
Özgün tasarımı, çevre dostu mühendisliğiyle ulaşıma yeni bir yaklaşım getiren Pop up’ın önünde bazı engellerde bulunuyor. Yeni aracın önündeki en büyük engel kentlerde hava trafiğinin de gelecekte yoğun olması olasılığı. Şehiriçi ve şehirler arası hava sahalarında da düzenlemeler yapılması gerekliliğini ortaya çıkaran Pop up’ın ardından bu düzenlemelerin nasıl şekil alacağı ise merak konusu.