in , , , , , ,

Çevre Dostu Yaşam Rehberi: Nasıl Çevre Dostu Olunur?

Çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemek ve bunu hayatın her alanında uygulayabilir hale gelmek, küresel iklim krizinin etkilerinin arttığı bugünlerde oldukça kritik bir konu. Fakat doğa dostu bir yaşama sahip olabilmek için ilk olarak nasıl çevre dostu olunur sorusuna bir yanıt bulmak gerekiyor.

Son yıllarda hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme ve göçler veya enerji kaynaklarının sınırsız kullanımı gibi sorunlar çevre kirliliğinin de giderek artmasına neden olmaktadır. Bugün pek çok ülkenin, dünyanın hemen her noktasında yayılım gösteren çevre kirliliğini önlemek adına önemli projeler yürüttüğünü görmek mümkün.

bir masanın üzerinde duran çevre dostu diş fırçaları ve havlu

Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi‘nin de, ülkemizde çevre dostu yaşam bilinci oluşturmak için başlatılan projelerden biri olduğunun altını çizmekte fayda var.

Projeye gönül vermiş olan herkes gibi Emine Erdoğan da Sıfır Atık Projesi’nde, #dünyaortakevimiz mottosu ile gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor. Elbette bu konuda ortak bir bilinç oluşturmak adına, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve bu konuda olabildiğince hassas davranması çok önemli.

Peki çevre dostu olmak ne demek? Nasıl çevre dostu olunur? Sosyal içerik platformu Emoji ailesi olarak hazırlamış olduğumuz yazımızda merak ettiğiniz tüm bu sorulara yanıt buluyoruz!

Çevre Dostu Nedir?

çevre dostu bir yaşam tarzına sahip, atıkları ayrıştıran bir kadın

Dünya üzerinde yaşamını sürdüren zengin canlı çeşitliliği düşünüldüğünde, doğal kaynakların korunmasının ne denli önemli olduğunun farkına varmak mümkün. Bu noktada; üzerinde yaşadığımız dünya ortak evimiz diye düşünerek adım atmak ve doğa dostu yaşamı desteklemek, çevreciliğin hak ettiği yere sahip olması ve tabiatın korunması için hayati öneme sahip.

Çevre dostu, aslında çok geniş yelpazede ele alınabilecek kavramlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Fakat bu terimi en temel hali ile doğaya, insan ve hayvan sağlığına zarar verecek içeriklerin bulunmadığı; geri dönüşüme uygun ürünler olarak ifade etmek mümkün.

Çevre dostu ürünler, atık üretimini azaltarak çevre kirliliğini önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu sebeple doğa dostu ürünlerin ya da bir diğer ifadeyle ekolojik ürünlerin kullanımı da sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için kritik bir konu. Çünkü çevre dostu olmak, günümüzde iklim değişimine dur demenin temel adımlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Çevre dostu olmak ise doğa dostu yaşam tarzını belirlemek ve buna uygun biçimde hareket etmek olarak açıklanabilir. İlk başlarda zormuş gibi görünse de aslında basit ama etkili yollarla siz de doğaya fayda sağlayabilir, çevreci bir birey olabilirsiniz.

Nasıl Çevre Dostu Olunur?

bahçedeki çiçekleri sulayan puantiye desenli pijamalı kadın

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi tabiata olan borcumuzu ödeyebilmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak adına yaşamımızı bilinçli bir birey olarak sürdürmemiz çok önemli.

Kendini ancak çok uzun yıllar içinde yenilebilen doğayı korumak için yaşamınızı kökten değiştirmeye; basit ama etkili yöntemlerle çevre dostu bir birey haline gelmeye ne dersiniz?

1. Çevre Dostu Ürünler Tercih Etmek

sabun, diş fırçası, havlu gibi ekolojik ürünler

Ekolojik olarak da bildiğimiz çevre dostu ürünler, çevreye ve doğada yaşayan canlı çeşitliliğine zarar vermeyecek şekilde tasarlanıp üretilmektedir. Çevre dostu ürünler sunan markaların ürünlerini tercih etmenin ise çevreci bir yaşamı destekleme noktasında kritik öneme sahip olduğunun altını çizmekte fayda var. Peki ama nasıl?

Kendiniz için ya da eviniz için herhangi bir şey satın almadan önce üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak bu noktada işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Doğada yok olma süresi epey uzun olan plastik ürünler yerine, cam ürünler tercih edebilirsiniz.

Öte yandan tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanılabilir alternatiflere yönelerek hem cebinize hem de çevreye dost bir harekette bulunabilirsiniz.

2. Enerji Tasarrufuna Önem Vermek

çimlerin üzerinde duran ampul ve piller

Elektrik ve enerji tüketiminin gereğinden fazla olması, doğa dostu yaşamı tehdit eden temel sorunlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Her gün şarj ettiğimiz telefonlarımız ve bilgisayarlarımız, izlemesek dahi saatler boyunca açık kalan televizyonlar ve kullanılmadığı halde elektrik tüketen cihazlar, çevrenin zarar görmesine neden olmaktadır.

Enerji tasarrufuna önem vererek hem bütçenizi daha etkili bir biçimde kullanabilir hem de karbon ayak izini azaltarak doğa dostu yaşama olumlu yönde katkı sağlayabilirsiniz.

3. Gıda İsrafına Dur Demek

kompost edilmek üzere ayrıştırılan yiyecekler

Yiyecek ve içecek israfının olmadığı bir hayat tarzı benimseyerek çevre dostu olmaya bir adım daha yaklaşmak mümkün. Kısa vadede tüketilmesi mümkün olmayacak denli çok ürünün üretilmesi ve satın alınması büyük bir israfı da beraberinde getirmekte ve atmosferdeki karbondioksit salınımının da giderek artmasına neden olmaktadır.

Bunun yerine marketlerden yalnızca tüketebileceğiniz miktarda yiyecek ve içecek satın almaya özen göstererek gıda israfını büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

4. Geri Dönüşümü Desteklemek

elinde üzerinde geri dönüşüm işareti bulunan kağıtları taşıyan gençler

Artık kullanmadığınız eşyaların tümünü çöp olarak nitelendirmek ve bunları hiç düşünmeden çöpe atmanın yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü plastikten pile, kağıttan cama kadar pek çok malzeme aslında geri dönüştürülerek topluma ve çevreye kazanım sağlayabilmektedir.

Bunun için öncelikle kullandığınız eşyaların geri dönüşüme uygun olup olmadığını araştırarak aralarından mümkünse uygun olanları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Öte yandan geri dönüşümü desteklemek adına geri dönüştürülebilir olan atıkları ayrıştırarak geri dönüşüm noktalarına bırakabilirsiniz.

Kaynakların verimli kullanılarak atık oluşumunun olabildiğince engellenmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’nin geri dönüşüme büyük katkı sağladığının altını çizmekte fayda var. Siz de Sıfır Atık Projesi gibi atıkların geri kazanımını destekleyen projelere katılım göstererek çevre kirliliği ile mücadele edebilirsiniz.

5. Çevreyi Ağaçlandırmak

saksıda duran filizlenmiş bitkiler

Doğada yaşayan tüm canlılara nefes olan yemyeşil ormanlar, iklim değişikliğini önlemenin yanı sıra ekolojik sistemin ve canlı çeşitliliğinin korunmasında da kilit rol üstlenmektedir.

Bu yüzden de karbondioksiti emerek havaya oksijen salınımı yapan ağaçların çoğalmasına yardımcı olmak, çevre dostu bir bireyin yeşili sürdürülebilir kılma noktasında en önemli görevlerinden bir tanesidir.

Siz de doğaya kazandırabileceğiniz ormanlık alanları fidanlarla yeşertmek üzere çalışmalara başlayabilir, ülkemizdeki ormanların sayısını arttırmak üzere ilgili kurumlarla irtibata geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

insan genom projesi nedir sorusuna yanıt niteliğinde dna sarmalı

İnsan Genom Projesi Nedir? Amaçları ve Sonuçları

akıllı telefona bağlı hoparlörden müzik dinleyen kadın

IoT Nedir? Nesnelerin İnterneti ve Kullanım Alanları