in ,

NASA’nın Açıklamaları Dünya Dışında Yaşam İhtimallerini Güçlendirdi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni keşifleri ile ilgili  beklenen açıklamayı yaptı. Bir basın toplantısı düzenleyerek uzay aracı Cassini ve Hubble Uzay teleskopunun ulaştığı verileri paylaşan NASA’nın açıklamaları, tüm dünyada heyecan yarattı. Okyanus gezegenler hakkındaki yeni keşiflerin paylaşıldığı basın toplantısında, ‘uzayda farklı gezegenlerde yaşam mümkün mü?’ sorusuna yeni cevaplar bulunduğu belirtildi.

Dünya Dışından Yaşam İhtimalleri Güçleniyor

NASA'nın Açıklamaları Dünya Dışında Yaşam İhtimallerini Güçlendirdi

Birgün’de yer alan haberin detaylarına göre, yapılan açıklamada, Satürn’ün uydusu ‘Enceladus’ üzerinde bulunan kimyasal enerji formunun bildiğimiz anlamda yaşamı destekler nitelikte olduğunu açıkladı. Aynı zamanda açıklamanın en dikkat çeken bir başka noktasıda Jupiter’in uydusu Europa’dan su çıkışı gözleminin yapıldığının belirtilmesi oldu. Europa, Jüpiter gezegenine en yakın altıncı uydu.

Europa ayrıca Güneş Sistemi’nde yaşam ihtimaline sahip en uygun nokta ve yüzeyinde buz çatlakları bulunuyor. Satürn’ün buzlarla kaplı olan uydusu Enceladus ise Dünya dışında şimdiye kadar ulaşılan en iyi yaşam izlerine sahip olabilir.

NASA'nın Açıklamaları Dünya Dışında Yaşam İhtimallerini Güçlendirdi

NASA’nın yaptığı açıklamada, Satürn’ün uydusu ‘Enceladus’ üzerinde bulunan kimyasal enerji formunun bildiğimiz anlamda yaşamı destekler nitelikte olduğu da açıklandı.

Washington’da bulunan NASA merkezinde düzenlenen basın toplantısında, Jüpiter’in uydusu Europa üzerinde de duman bulutu gözlemlendiği ifade edildi.

Özellikle astronomi dünyasından büyük heyecan yaratan bu gelişmeler, 3 yıldır Satürn’ün yörüngesinde bulunan Cassini uzay aracı ile Hubble teleskopu aracılığıyla ulaşılan verilere dayanıyor. youtube abone satın al

NASA yöneticilerinden Thomas Zurbuc’a göre, yeni keşfi “Yaşanabilir ortam için gerekli her şeyin bulunduğu bir alan tanımlamaya en yakın nokta.”

Satürn’ün yörüngesinde bulunan Cassini aracının bulguları üzerinde çalışan bilim insanları, gezegenin uydusu Enceladus üzerindeki hidrojen gazının yaşam için gerekli kimyasal enerjiyi oluşturabileceğini belirtiyor.

Mikroplar Hidrojen Üretimi İçin Kullanılabilir

NASA'nın Açıklamaları Dünya Dışında Yaşam İhtimallerini Güçlendirdi

Açıklamaya göre, eğer varsa, mikropların, hidrojeni enerji elde etmek için kullanabileceği belirtiliyor. Science dergisinde yayınlanan Cassini çalışmasının başındaki isim Hunter Waite’a göreyse bu gelişmeler yaşam için gerekli olan besin kaynaklarının bulunması anlamına geliyor.

‘Yaşam keşfetmiş olmasak da yaşam için gerekli bir gıda kaynağı olduğunu bulduk. Bu mikroplar için bir şekerleme dükkanı gibi olabilir.’

Yan ürün olarak ortaya çıkan metanın ise, Dünya üzerindeki yaşamın temelinde olduğu, hatta bu maddenin Dünya’daki yaşamın kaynağı olabileceği belirtiliyor.

Bildiğimiz haliyle yaşam için üç bileşen gerekiyor: sıvı su, metabolizma için enerji kaynağı ve doğru kimyasal bileşenler; karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen, fosfor, sülfür.

Bu keşif, Satürn’ün Güneş’ten milyarlarca kilometre uzaktaki küçük, buz kaplı uydusu Enceladus’un üzerinde, yaşam için gerekli bu bileşenlerin neredeyse hepsinin bulunduğunu gösteriyor.

Fosfor ve sülfür henüz bulunamamış olsa da ,bilim insanları Enceladus’un kaya yapılı sert çekirdeğinde, bu maddelerin bulunabileceğini düşünüyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Gittiğinizde Burada Ölebilirim Diyeceğiniz Eşsiz Manzaralar

Olağanüstü Sesiyle Avını Felç Eden Karidese Pink Floyd İsmi Verildi