in , ,

Araştırmalara Göre, Akıllı Telefonlar Bizi Aptallaştırıyor

Telefonlarımız her geçen gün akıllanıyor, ancak araştırmalar gösteriyor ki bu durum bizleri aptallaştırıyor.

ABD’de Teksas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, akıllı telefonların yakında tutulmasının zihinsel kapasiteyi azalttığını ortaya çıkardı.

Araştırmaya 800 Kişi Katıldı

Araştırmaya 800 akıllı telefon kullanıcı katıldı. Yapılan deneyde akıllı telefon kullanıcılarının deneyimleri ve telefonların onların üzerinde bıraktığı etki incelendi.

Deney katılımcıları bir dizi testten geçirildi. Bilgisayarda yapılan bu testlere katılan katılımcıların konsantrasyonlarının en üst düzeyde olması istenildi.

Farklı becerilere odaklanan testler zihinsel kapasiteyi, yani beynin belli bir zamanda verileri tutma ve işleme becerisini ölçtü. Akıllı telefonlar ise testler sırasında fiziksel varlıkları ile yer aldı. Katılımcılardan akıllı telefonlarını ekranı masaya bakacak şekilde ters olarak masanın üstüne; ya da ceplerine, çantalarına veya başka bir odaya koymaları istendi. Aynı zamanda tüm katılımcılardan telefonlarını sessize almaları da istendi.

Telefon Ne Kadar Uzaktaysa Sonuçlar O Kadar Olumlu

Araştırma sonuçları ise çarpıcıydı. Telefonlarını başka bir odaya koyan katılımcıların, masanın üstüne koyanlara oranla yapılan testlerde çok daha iyi performans gösterdikleri görüldü.

Telefonlarını ceplerine ve çantalarına koyanlar ise performans sıralamasında ikinci sırada yer aldı.

“Bilinçli zihin o sırada akıllı telefonunuzu düşünmüyor ama bir şeyi düşünmemek için gereken süreç, bilişsel kaynaklarınızdan bir bölümünü kullanıyor. Bir bakıma beyin göçü gerçekleşiyor”

Teksas Üniversitesi’nden araştırmacı Adrian Ward

Bu Sonuçlar İstisna Değil

Yapılan pek çok çalışma da bu sonucu destekler nitelikte. Yapılan bir başka çalışmada da insanların akıllı telefonlarına olan bağımlılıklarının zihinsel kapasiteye etkisi incelenmişti.

Bu deneyde ise katılımcılar telefonlarını diğer grupta olduğu gibi masanın üstünde görünür bir yere, cebine, çantasına ya da başka bir odaya koydu. Bir önceki çalışmadan farklı olarak bu defa bazı katılımcılardan telefonlarını kapatmaları istendi.

Varlıkları Bile Yetiyor

Yapılan testlerde akıllı telefonlarını görünür bir yerde tutan ve telefon bağımlılıkları yüksek olan katılımcılar, daha az bağımlı olan gruba göre daha kötü performans sergiledi.

Bu deneyde telefonun açık ya da kapalı olmasının herhangi bir etkisi olmadığı da görüldü.

“Katılımcıların dikkati telefonlarına gelen bildirimler yüzünden dağılmadı. Telefonlarının varlığı bile zihinsel kapasitelerini zayıflatmaya yetti”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yeraltı Edebiyatının Marjinal İsmi Charles Bukowski Hakkında Enteresan Bilgiler

Satürn Uydusu Titan, İnsan Kolonileri İçin Yuva Olabilir