Kadınlarda meme kanseri görülmesi ihtimali 8’de 1.
Özellikle cilt kanseriyle birlikte dünyanın en yaygın kanser türlerinden biri olan meme kanseri, çok büyük oranda kadınları hedef alıyor. American Cancer Society’nin çalışmalarına göre 50 yaşından büyük kadınlar, meme kanseri vakalarının yaklaşık %60’ını oluşturuyor. 40 yaşından genç kadınlarda ise 200 kişiden sadece 1’inde meme kanserine rastlanıyor.
Yani ciddi bir meseleyle karşı karşıyayız. Bu nedenle meme kanseri hakkında herkesin bilmesi gereken bazı hususlara değinmek istiyoruz.
1. Alkol Dostunuz Değildir
American Cancer Society raporuna göre günlük bir kadeh içki içmek kadınların meme kanserine yakalanma riskini çok ufak da olsa bir miktar artırıyor. Günde 2-5 bardak içki içenlerin meme kanserine yakalanma riski ise 1.5 kat artış gösteriyor. Zira alkol vücuttaki bazı hormonların salgılanımını artırıyor ve DNA hücrelerine zarar veriyor.
2. Erkekler de Meme Kanseri Olabilir
2015 yılında sadece ABD’de 2350 erkeğin meme kanserine yakalandığı tespit edilmiştir. Bu rakam ise aynı yıl için kadınlarda 231.840’tır
ısparta escort
“Erkeklerin de meme dokuları vardır. Bu da meme kanserine yakalanma ihtimali demektir. Ancak kadınlara nazaran erkeklerin meme kanserine yakalanma oranının düşük olması, erkeklerdeki meme dokularının kadınlarınki kadar gelişmemiş olmasıyla alakalıdır. Kadınlara özgü hormonlar meme kanserinin büyümesine daha elverişlidir.”
3. Ailede Meme Kanseri Biri Varsa Dikkat!
Meme kanseri görülen kadınların sadece %5-%10’luk bir kısmının ailesinde meme kanseri gözlemlenmiştir. Buna karşın kardeşinde, annesinde, çocuğunda meme kanseri görülen kadınların meme kanserine yakalanma oranı 2 kat fazladır.
Meme kanserinin en yaygın nedeni, BRCA1 ve BRCA2 adı verilen genlerdeki bozukluklardır. Bu genler kişiye babasının genleriyle geçer.
4. Meme Kanserini Alt Edebilirsiniz!
Meme kanseri alt edilebilecek bir kanser türüdür. Gerçi kanser hücrelerinin durumuna ve erken teşhise bağlıdır bu biraz, ancak National Cancer Institute’nin verilerine göre meme kanseri olanların %89’u 5 yıldan uzun yaşıyorlar ki bu süreç kanseri tedavi etmek için yeterli.
Fakat meme kanseri başka bölgelere sirayet ederse bu oran %32’ye kadar düşebiliyor ne yazık ki.
5. Siyahi Kadınlar Daha Çok Risk Altında
Beyaz tenli kadınların meme kanserine yakalanma riski daha fazla. Fakat meme kanseri nedeniyle ölüm söz konusu olduğunda siyahi kadınlar daha da fazla tehlike altında. National Cancer Institute’e göre bunun ardında tedaviye ulaşımda yaşanan güçlükler ve sosyo ekonomik durum yatıyor. Siyahi genç kadınlar ve Latin kökenli kadınların, hızla yayılan ve tedavisi güç meme kanseri türüne yakalanma oranları daha yüksek.
6. Meme Aldırma Operasyonları (Mastektomi) Yaygınlaşıyor
2013 yılında Angelina Jolie, BRCA1 geni teşhis edilmesi nedeniyle iki göğsünden de mastektomi ameliyatı geçirdiğini açıklamıştı. Tek memesinde kanser teşhis edilen kadınların iki memeyi de aldırma oranları gittikçe artıyor günümüzde.
Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nden onkolog Ann Patridge bu konuda şöyle diyor:
“1998’den 2011 yılına kadar kadınların iki memelerini de ameliyatla aldırma oranları iki kat arttı.”
Ayrıca Christina Applegate, Giuliana Rancic ve Sharon Osbourne gibi ünlüler de kanser riskine karşı önleyici ameliyatla memelerini aldıran isimler arasında.
7. Sağlıklı Beslenme ve Spor, Kanseri Riskini Azaltır
Amerika Kanser Enstitüsü’ne göre kanser nedeniyle ölümlerin 3’te 1’i kötü beslenme ve spor yapmamayla yakın alakalı. İyi haberse, düzenli olarak spor yaparak kansere yakalanma riskini minimize edebilmektir. Üstelik olimpiyatlara hazırlanıyormuş gibi ağır spor yapmak da gerekmiyor.
Cancer dergisinde yayımlanan bir makaleye göre menopozdan önce ya da sonra, düzenli olarak hafif egzersizler yapmak kanser riskini azalıyor. Haftaya 10 ila 20 saat arasında egzersiz yapan kadınlarda meme kanseri riskinin %30 oranında azaldığı gözlemlenmiştir.
8. Meme Kanseri Başka Yerlere Yayılabilir
Meme kanseri, lenf bezlerine yayılarak vücudun farklı bölgelerine kendini gösterebilir. Meme kanseri özellikle koltukaltı lenf bezlerine yayıldığında tedavi çok daha güç hale gelir.
9. Doğum Kontrol Haplarına Dikkat
Kötü haber: Aşı olarak kullanılan bazı doğum kontrol hormonları meme kanseri riskini artırır. Özellikle projesteron bazlı hormonlar bir yıl ve daha uzun süre kullanıldığında kanser riskini iki kat artırır.
İyi haber: Bu hormonları almayı bıraktıktan birkaç ay sonra bu ekstra risk ortadan kalkar.
Aynı şekilde bazı doğum kontrol hapları da meme kanseri riskini artırabiilir. Bu nedenle uzmanlar BRCA genine sahip kişilerin doğum kontrol haplarına dikkatle yaklaşmasını önermektedir.
10. Her Yumru Kanser Anlamına Gelmeyebilir
Kadınlar memelerinde yumru ve şişlik hissetmeleri korkutucu olabilir. Ancak National Breast Cancer Foundation’a göre bu yumruların %80’i zararsızdır, yani kanserle alakası yoktur bu yumruların. Bu yumrular büyük oranda kist, kan pıhtısı ya da sık meme dokusudur. Yani her yumruyu kanser hücresi sanıp paniklememek ve böyle durumlarda hekime başvurmak en ideal yoldur.