Robot teknolojileri bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmezidir. İnsanın yapabildiği her türlü işi yapan, çoğu zaman bile duyguları olan konuşan bu robotlar günümüz dünyasında artık o kadar da uzak bir teknolojinin ürünü olarak algılanmamaya başladı. Gittikçe geliştirilen robot teknolojileri yavaş yavaş hayatımızın içinde yerde almaya başladı. Bilim insanlarının robotları yakın bir gelecekte konumlandırmayı planladığı alanlardan biri de sağlık sektörü. Hali hazırda pek çok ameliyatta kullanılan bu teknolojiler, yakın zamanda yaşlı ve hasta bakımında da yer almaya başlayacak. Anlayacağınız robot hasta bakıcılar hızla hayatımıza girecek gibi gözüküyor.
Hasta Bakıcı Robotlar
Kültürel değerlere ve hassasiyetlere sahip, sohbet edebilme yeteneğine sahip olacak olan bu robotlar, hasta ve yaşlı bakımında oldukça etkin olarak yer alabilecekler. 2 milyon sterlinlik bir bütçe ile çalışılan bir araştırmada yer alan uluslararası uzman ekip huzurevlerindeki yaşlıların bakımına yardımcı olmaları için çok yönlü robotlar üzerinde çalışıyor.
Geliştirilecek olan hasta bakıcı robotların hastaların her türlü ihtiyacını karşılayabileceği (ilaç saatlerini takip ederek doğru ilaçları hastaya vermek gibi) ve aynı zamanda hastalarla arkadaşlık kurabileceği belirtiliyor. Yeni robotların, akıllı uygulamalarla yaşlıların aileleri ve dış dünyayla daha iyi bağlantı kurabilmelerini sağlaması da umuluyor.Robotların yaşlılarla konuşma ve mimiklerle iletişim kurabilecekleri, ayrıca iyi olmadığını ya da acı çektiğini gösteren işaretleri görebilecekleri belirtiliyor.
Middlesex ve Bedfordshire Üniversiteleri’nden uzmanlar, baktıkları kişiye uygun şekilde önceden programlanabilen ‘Pepper Robots’ adlı kişisel sosyal hizmet robotları yapmaya çalışıyor.Kültürel hassasiyetlere sahip robotların da üç yıl içinde geliştirilmesi bekleniyor.Çalışma pek çok farklı kurum tarafından destekleniyor. Avrupa Birliği ve Japonya hükümeti projeyi destekleyen kurumlar arasında.
Bakım uzmanı Profesör Irena Papadopoulos, robotların huzurevleri ve hastanelerin yükünü azaltabileceğini belirtiyor.
‘İnsanların ömrü uzadıkça, sağlık sistemlerinin üzerindeki baskı artıyor. Sadece İngiltere’de 100 yaşının üzerinde 15 bin kişi var ve bu sayı giderek artacak. Yaşlılara yönelik yardımsever, akıllı robotlar hastaneler ve huzurevlerinin üzerindeki baskıyı azaltabilir. Ayrıca, evde bakımı geliştirebilir ve yaşlıların bağımsız hayatlar sürmesini teşvik edebilir.’
Papadopoulos ayrıca bu robotlarla, bakımda insanın yerini almayı amaçlamadıklarını, amacın mevcut bakımı geliştirmek olduğunu da belirtiyor.
Hali hazırda bu amaçla kullanılan çeşitli robot teknolojileri mevcut. Softbank Robotics şirketinin ürettiği robotlar, Japonya’da evlerle kullanılıyor. Şirketin Başuzmanı Amit Humar Pandey, daha akıllı, sağlıklı, güvenli ve mutlu bir yaşam için insanların robotlarla ahenk içinde yaşadığı bir dünya yaratmak istediklerini belirtiyor. Japonya’daki hastanelerde, hastaların kaldırılması ve yemek dağıtımı için benzer robotlar kullanılıyor.
Şu an için araştırma aşamasında olan çalışmalar sonuçlandığında geliştirilecek olan robotların ilk olarak İngiltere’de bulunan huzur evlerinde kullanılması planlanıyor.