in

Banliyö Trenleri – Marmaray ve Başkentray Hakkında Herşey!

TCDD Taşımacılık, 1956’dan bu yana banliyö trenleriyle ulaşım konforu sunuyor. Biraz nostalji ve biraz teknolojiyle harmanlanan dizayn sistemi, estetik tasarımlar ve yüksek kalitede üretilen banliyö vagonları…

Kent içi ve kent civarı mesafeleri yakın eden banliyö hatları, trafik yoğunluğunun azalması, rahat erişim sağlanması ve şehir dışı mesafelere kolaylıkla ulaşılabilmesi için verilen bir demiryolu hizmetidir.

Banliyö trenleri Marmaray Banliyö Treni ve Başkentray Banliyö Treni olarak, Ankara ve İstanbul’da ulaşım seferleri sağlıyor. Etkin ulaşım araçları olarak ideal lokasyon sistemiyle her gün milyonlarca kişi seyahat ediyor.

TCDD Taşımacılık ilk banliyö seferini Sirkeci- Halkalı hattında gerçekleştirmiştir. 27,6 km uzunluğuna sahip ilk banliyö treninden sonra bugün, kilometrelerce uzayan ve uzakları yakın eden yüksek teknoloji ürünleriyle konforlu seyahat hizmetleri sağlanıyor.

TCDD Taşımacılık Banliyö Treni Tarihçesi

Banliyö; en yalın ifadesiyle şehir dışı yerleşim ve lokasyon alanları olarak tanımlanabilir. Şehir merkezlerine ulaşımın zor olduğu şehir dışı mesafelerde kullanılan demiryolu ulaşım araçları, 1956 İstanbul açılışıyla Türkiye’de bir ilke imza atarak başlamıştır.

Sirkeci- Halkası başarısından sonra 44,2 km uzunluğa erişen Haydarpaşa- Gebze hattı, banliyö trenlerinin ilk seferlerini sağlamıştır. Kentsel bütünleşmeyi sağlayan ve ulaşım ağının tüm kenti kapsamasını sağlayan banliyö hatları, hızlı, rahat ve güvenilir seyahat sistemleriyle tercih edilen ulaşım araçlarıdır.

Türkiye’de Banliyö Tren Hatları

Ülkenin iki büyük kenti; Ankara ve İstanbul hatlarıyla banliyö tren ulaşımları sağlanıyor. Başkent Ankara ve Avrupa’nın başkenti niteliğindeki metropol kent İstanbul, nüfus yoğunlukları, çalışma ve sosyal yaşam tarzlarının aşırı gelişkin olduğu temel şehirlerdir.

Her iki kentin merkezi ve civar bölgelerini birbirine bağlayan, trafiği azaltan, ulaşım sirkülasyonunu sağlayan sistemler olarak, Ankara ve İstanbul’a nefes aldırıyor. Başkentray’ın günlük yolcu taşıma kapasitesi 520 bin civarındayken, Marmaray banliyö hattı ile her gün minimum 1,6 milyon maksimum 5 milyon yolcu taşınıyor.

Teknolojiyle dizayn edilen kesintisiz konfor sistemiyle; Marmaray Banliyö Treni her 5 ila 20 dakikada bir sefer sağlıyor. Başkentray Banliyö Treni ise kesintisiz sefer sistemiyle her 15 dakikada bir lokasyon tamamlamaktadır.

Başkentray Banliyö Tren Hattı

Başkent Ankara’nın banliyö ağı ve şehir merkezini bağlayan sistemiyle, 36 km uzunluğunda Başkentray Banliyö Treni ile hizmet veriliyor. Hat ile; Ankara- İstanbul demiryolu entegrasyonu sağlanırken, Ankara- Konya ve Ankara- Sincan lokasyonu senkronize şekilde entegre olmuştur.

Banliyö tren hattında olan Sincan ile kent merkezi mesafesi 19 dakikada tamamlanıyor. Banliyö hattında 8 dakikalık koridor süresi avantajı elde edilirken, Eskişehir ulaşımları 1 saat 5 dakikada tamamlanıyor.

Hızlı ulaşım, kolay erişim ve konforlu seyahat sistemi sunan TCDD Taşımacılık, banliyö güzergahı ile toplamda 184 km mesafe kat ediyor.

Başkentray Banliyö Sistem Özellikleri

25 peron ile ulaşımda güven sağlayan Başkentray Banliyö Treni, engelli erişim konforuyla uluslararası standart sunuyor. Başkentray ağı; 2 karayolu üst geçidi ve 13 alt geçit ile tasarlanmıştır. Yayalara konforlu geçit sağlayan ağ üzerinde 2 zemin yaya geçidi ve 26 alt- yaya geçidi tasarlanmıştır.

Kullanılan teknoloji sadece trenlerde de demiryolu şebeke sisteminin kurulduğu tüm alanlarda uygulanmıştır. Her istasyon için özenle dizayn edilen asansör ve yürüyen merdivenler, yürüme bantları ile erişim yüksek konforda sağlanıyor.

Seyahat esnasında veya sonrasında, yolcu ihtiyaçlarının sağlanabileceği büfeler, alışveriş stantları ve ihtiyaç alanları ile eksiksiz hizmet sağlanıyor.

Başkentray İstasyon Noktaları

Yolcu alma noktaları olarak kullanılan banliyö tren durakları, şehir içi ve şehir dışı noktaları, bütünsel formda entegre ediyor. Başkentray Banliyö Tren durakları, metro ile erişimin kolay şekilde sağlanması üzerine dizayn edilmiştir. Duraklara rahat ulaşmak için;

  • Batıkent Metrosu; Yenişehir Tren İstasyonu
  • Keçiören Metrosu; Ankara Gar
  • Ankaray; Maltepe ve Kurtuluş

Duraklarına hızlı ve kolay ulaşım sağlıyor. Banliyö güzergahının tamamında ve farklı sayılarda sinyalli- elektrikli demiryolu sistemi kurulmuştur. Bu hatlar;

  • Ankara- Kayaş arası; 4 hat
  • Behiçbey- Sincan; 5 hat
  • Ankara- Behiçbey; 6 hat

Sistemleriyle teknolojik, dijital ve yüksek güvenlik standartlarında demiryolu ulaşımı sağlanıyor. Her gün binlerce kişi, banliyö trenleriyle yaşamlarına hız ve konfor katıyor.

Başkentray hattı durakları ise; Sincan, Lale, Elvankent, YHT Eryaman Gar ve Hipodrom duraklarının yanı sıra Etimesgut ve Kurtuluş ağını kapsamaktadır. Ayrıca; Yenişehir, Cebeci ve Mamak banliyö tren durakları, Kayaş tren istasyonu ile başkentin tüm bölgelerine etkin ulaşım hizmeti veriliyor.

Karayolu ulaşım araçları ve metro hatları ile kolay erişim sağlanan banliyö durakları, kapalı formda tasarlanmıştır. Gelişmiş durak sistemleriyle, yolcuların ihtiyaçlarını giderebilecekleri alışveriş noktaları bulunmaktadır.

Başkentray Ekonomik midir?

Demiryolu ulaşımlarında konfor ve güven sağlayan TCDD Taşımacılık, ekonomik bilet fiyatları ile avantajlı ulaşım sunuyor. Şehir içi toplu taşıma sistemlerinden daha ekonomik şekilde sunulan banliyö bilet fiyatları, birkaç araç ile ulaşım sağlanabilecek noktalar arasında, ekstra avantaj sağlıyor.

Öğrenci bilet fiyatları 1,75₺ olan banliyö trenleri, tam biletlerde 2,5₺ üzerinden satışa sunuluyor. Bu fiyatlar, Ankarakart biletli geçiş sistemi dahilinde sunulan seçeneklerdir. Şehir içi toplu taşıma araçlarının tamamında kullanılan Ankarakart, banliyö- kent içi mesafelerde rahat ve ekonomik ulaşıma katkı sağlıyor.

Sincan ve Kayaş durakları arasında kesintisiz ulaşım ile günlük 500 bin üzerinde seyahat sağlanıyor. Günün her saatinde kolay erişim ve kolay ulaşım sağlayan TCDD Taşımacılık sistemleri, ekonomiktir.

Başkentray Sefer ve Hizmet Saatleri

Kent içi mesafelerin klasik ulaşım sistemlerinden olan banliyö tren hattı seferleri, 15 dakikada 1 olarak sunuluyor. Başkentray seferlerinin ilk durağı, Sincan istasyonudur. Her sabah saat 06:00’da başlayan banliyö seyahatleri, Kayaş’a kadar devam eder. Toplam 23 istasyon ziyareti ile seferi tamamlanan Başkentray Banliyö Treni, 23:19’a kadar demiryolu ulaşımlarına devam eder.

Son sefer 21:30’da Sincan durağından başlayarak, Kayaş’ta tamamlanır. Kayaş’tan hareket eden son sefer ise; 22:30 seferidir. Yolculuğun tamamlanma saati 23.19 ve son istasyon Sincan’dır. Karşılıklı sirkülasyonun sağlandığı ulaşım ağında, Kayaş yönünden ilk sefer ise 06:15’te başlıyor.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) ağını kullanacak yolcular için de Eryaman YHT Gar’ı ile hizmet veriliyor. Lokasyon dahilinde olan Etimesgut, Yenimahalle ve Sincan bölgelerinden, Eryaman YHT istasyonuna doğrudan erişim sağlanabiliyor.

Marmaray Banliyö Treni

Büyük sükse ile açılışı yapılan ve Türkiye’de bir ilk olan Marmaray, batırma tüp tekniğiyle inşa edilen banliyö sistemidir. 29 Ekim 2018 tarihinde ilk seferini yapan Marmaray, toplamda 5 durak ile her gün 5 milyona yakın ya da üzerinde yolcu taşıyor.

Banliyö tren ağının bir kısmı, deniz altından ve yeraltından geçiyor. Marmaray’ı diğer sistemlerden farklı kılan bu özelliğiyle, 3 farklı formda demiryolu ulaşımı sağlayan tek tren hattıdır.

Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları, Marmaray’ın yeraltından geçen durakları olarak, kentin en yoğun trafiğinin yaşandığı bölgelerdir. Kent ulaşımını rahatlatan ve İstanbul’un daima dinamik yapısına konforlu seyahat imkanı sağlayan Marmaray, Ayrılık Çeşmesi ve Kazlıçeşme yer üstü duraklarıyla, güzergahını tamamlar.

İki kıtayı bağlayan İstanbul’un, iki kıta varış mesafesini azaltan sistemi Marmaray, yüksek teknolojinin en başarılı örneklerinden biridir. Yapımının her bir aşaması özenle tamamlanan banliyö tren hattı, Avrupa ve Asya kıtalarını 4 dakikalık sürede tamamlıyor.

Marmaray Banliyö İstasyonları

TCDD Taşımacılık, Marmaray’ın başarısı ve yolcuların memnuniyeti ile 3 yeni hat daha ilave etmiştir. Tren sistemleriyle senkronize edilen banliyö hattı;

  • Kazlıçeşme- Halkalı
  • Ayrılık Çeşmesi- Gebze

Arasında ekstra hatları ile demiryolu hatları, anlaşmalı tren hatları ve yüksek hızlı tren hatları ulaşımı sağlıyor.

Yenilikçi vizyon, geliştirilmiş teknolojiler ve kesintisiz demir ağı sistemiyle, Londra ile Pekin’e dek yeni bir hat kurulması planlanıyor. TCDD Taşımacılık, Bakü- Tiflis demiryollarının açılmasıyla demir ağların hacmini, erişim ve lokasyonunu genişletmeyi hedef almıştır.

Güncel Marmaray Durakları

Toplamda 13,6 km uzunluğa sahip Marmaray banliyö trenleri, seyahat boyunca 5 istasyonu ziyaret eder. Kazlıçeşme durağından başlayan yolculuk Ayrılık Çeşmesi durağında sona erer. Arada geçilen duraklar ise yeraltı durakları olarak; Sirkeci, Üsküdar ve Yenikapı istasyonlarıdır.

Kent içi etkin ulaşım araçlarıyla rahat erişim sağlanabiliyor. Banliyö tren hattı son durağından Kartal ve Kadıköy metro istasyonlarına ulaşım sağlanıyor. Marmaray Sirkeci istasyonundan ise Kabataş- Bağcılar tramvay hatlarına doğrudan ulaşım sağlanabilir. Ayrıca vapur iskelesine erişim avantajı ile şehrin istenilen bölgelerine rahat ulaşım sağlanabilir.

Diğer istasyonlardan ise İETT otobüslerine ulaşım, İstanbul şehir içi ulaşım ağına kolay erişebilirlik sağlıyor. Hem şehir içi seyahatlerde hem de Bandırma, Yalova, Gebze veya Bursa gibi civar bölgelere seyahatler için pek çok ulaşım lokasyonu sağlanıyor.

Marmaray Banliyö Treni Bilet Fiyatları

İstanbul kent içi toplu taşıma araçlarında sunulan fiyatlar, kullanılan ulaşım sistemine ve kullanılan geçiş sistemine göre farklılık göstermektedir. Kente seyahat eden yerli ve yabancı turistler veya günlük kullanım sağlamayan vatandaşlar için tek binişlik kart seçenekleri bulunuyor.

İlk geçiş bileti olarak adlandırılan İstanbul Kart ile; öğrenciler 1,75₺, tam biletler 2,60₺ ile kullanım sağlayabilirler. Abonman avantajı sunulan TCDD Taşımacılık kartlarında iki farklı opsiyon sunuluyor.

Genç ve Tam kart şeklinde sunulan abonman kartlar ile ekstra avantaj sağlanabilir. Tam kartlar 95₺, 27 yaşına kadar sunulan Genç Kartlar 70₺’ye satışa sunuluyor. Kurumsal abonelik sistemi ile çalışanlara özel sunulan abonman kartlarda; tek binişlik kartlar 5₺ ve 3 geçişli kartlar 11₺ olarak belirlenmiştir.

Şehir içi ve şehir dışı yaşam alanları arasında konforlu ulaşım hizmeti veren TCDD Taşımacılık, ekonomik bilet fiyatlarıyla her gün milyonlarca kişiyi güvenle ulaştırıyor.

Marmaray Banliyö Tren Saatleri

Kentin etkili ve konforlu ulaşım aracı Marmaray, her hafta 333 sefer tamamlıyor. Sabah ve akşam mesai saatleri arası, tren hattının en yoğun olduğu saatlerdir. Her 5 dakikada bir sefer düzenleyen Marmaray, yoğunluk saatlerine bağlı olarak 7 ve 10 dakika arasında farklı seferler düzenlemektedir. Yolculuklar her gün 06:00 ile 23:10 saatleri arasında başlar ve tamamlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BTK ( Bakü Tiflis Kars ) Hattı Hakkında Herşey

Ankara Şehir Hastanesi: Konumu, Hizmetleri ve Ulaşım!