Kim istemez dünyanın sayılı dahilerinden biri olmayı!
Kim istemez çocuğu bir Einstein, bir Hawking, bir Tesla olsun!
Peki dahi olmanın sırrı nedir? Dahi bireylere nasıl yaklaşılmalı?
Amerika’da bu konuda yürütülen 45 yıllık bir çalışma en sonunda tamamlandı. Business Insider’dan Chris Weller’in derlediği habere göre ortaya çıkan sonuçlar oldukça şaşırtıcı.
Dahi Çocuklara Dair Bilinmesi Gerekenler
Ülkenin en yüksek IQ’suna sahip 5000 çocukla 1971 yılının başından beri yürütülen ve SPMY ((Matematiksel Olarak Hızlı Gelişen Gençler Çalışması) ismi verilen çalışma 45 yıl sonunda tamalandı. Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri ise dahi seviyesindeki çocukların bile tam kapasitesine ulaşabilmeleri için öğretmenlerin yönlendirmesine ihtiyaç duymalarının tespit edilmesi oldu
Dünyada, zeki çocuklar üzerine yapılan en uzun süreli araştırma olarak tarihe geçen çalışmadan elde edilen önemli 6 sonuç ise şöyle :
1.Dahi Çocukların Yaşamları Çok Daha Farklı
SMPY öncelikle çocukların SAT (ABD üniversite giriş sınavı) ve IQ testi sonuçlarını inceledi. Araştırmacılar daha sonra üniversiteye kayıt ve kariyer adımlar gibi alanları çalıştı. Bu incelemelerden elde edilen sonuçlara göre dahi olarak nitelendirilen çocuklar, sıradan çocuklara göre çok daha yüksek bir oranda lisansüstü eğitime devam edip doktora yapıyor.
Ayrıca çoğu, toplumun en çok kazanan %5’lik kısımında yer alıyor. Duke Üniversitesi Yetenek Belirleme Programı’ndan Psikolog Jonathan Wai bu durumu şu sözlerle tanımlıyor:
“Beğenseniz de beğenmeseniz de bu insanlar bizim toplumumuzu kontrol ediyor.”
2.Dahi Çocuklara Yeterli İlgi Gösterilmiyor
Bu durumun en net nedeni ise eğitmenlerin bu çocuklar için “O zaten yapar” demesi. Bu nedenle eğitmenler bu çocuklara çok daha az ilgi göstererek, ortalama veya düşük zekalı çocuklarla daha fazla ilgileniyorlar.
SMPY’nin ise bu durum için bir çözüm önerisi var. Öğretmenler mümkün oldukça her çocuk için bireysel bir müfredat hazırlamalı ve bu müfredata uygun bir şekilde çocuklarla iletişim kurmalı.
3.Sınıf Atlatmak Oldukça Etkili
Zekaları nedeniyle yaşıtlarından bir kaç adım önde olan bu çocuklara hızlı bir şekilde sınıf atlatmak oldukça faydalı olabilir. Araştırmacılar sınıf atlatılmayan dahi çocuklarla diğerlerini karşılaştırdığında, sınıf atlayanların gelecekte doktora yapma ya da patent alma ihtimalinin %60 oranında daha fazla olduğunu tespit ettiler.
Sınıf atlayan çocukların özellikle fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda doktora yapma ihtimalinin diğerlerine göre iki kattan daha fazla olduğu ortaya çıkarıldı.
4. Zeka Değişkendir
Zeki olmak sadece bazı bilgileri kolayca ezberleyebilmek ve hatırlayabilmek demek değildir. SMPY bir çok farklı çalışmasında, çok zeki çocukların uzamsal akıl yürütme alanında büyük bir kapasiteye sahip olduğu tespit etti. Bu çocuklar insan dolaşım sistemi ya da bir otomobilin iç yapısı gibi sistemleri gözlerinde canlandırma konusunda oldukça başarılı.
5.Standart Testler Her Zaman Vakit Kaybı Değil
SAT gibi standart testler, bir öğretmenin ya da ebeveynin çocuk hakkında bilmek istediklerini ölçmek için yeterli değil. Ancak SMPY verileri, SAT ve diğer standart zeka testlerinin geleceğe dair fikir elde edilmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Yine de sosyoekonomik durumun ve çalışma miktarının bu testlerin sonucunda etkili olduğunu unutmamak gerekiyor. SMPY araştırmacılarından Camilla Benbow bu testlerin çocukların hangi alanlarda başarılı olduklarını tespit etmede başarılı olduğunu, böylece öğretmenlerin farklı alanlara odaklanabildiğini söylüyor.
6. Zeki Çocuklar Değişime Daima Açık
Psikolog Carol Dweck, başarılı insanların ‘gelişim zihniyeti‘ olarak bilinen alana ‘sabit zihniyet’ten daha yatkın olduğunu ortaya koymuştu. Buna göre başarılı kişiler kendilerini durağan değil, daima uyum sağlayan,büyüyen ve değişime açık canlılar olarak görüyor.
SMPY’nin araştırma sonuçları da bu yaklaşımı destekliyor, ancak bir çocuğun ilk bilişsel yeteneklerinin de gelecekte ne kadar başarılı olabileceği konusunda fikir verebileceğini vurguluyor.
Böyle bir geleceğin öngörülmesiyle birlikte ebeveynlerin, yetenekleri önceden tespit edip çocuğun bu alanda gelişim göstermesi için çaba sarf etmesi gerekiyor.
One Comment
Leave a Reply