Hollanda’da bulunan Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencileri bir ilke imza atarak, dünyanın ilk biyolojik otomobilini üretti. Şasi ve üst yapısı tamamen ketenden yapılan ve tamamı biyolojik çözünürlüğe sahip olan otomobile Lina adı verildi.
Geçtiğimiz hafta ilk defa test sürüşü yapılan Lina, 8 Mayıs’ta Hollanda Karayolu Ulaştırma Dairesi’nin (RDW) onayına sunulacak.
Düşük Maliyet, Düşük Masraf
Dünyanın ilk biyolojik arabası olarak ön plana çıkan Lina şu an için çok hızlı gidemiyor. Bir bisikletle yarışması durumunda bisikletin onu yenmesi muhtemel. Ancak bir grup üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen Lina’nın geleceği oldukça umut verici.
Elektrikle çalışan ve 300 kg ağırlığında olan Lina 4 kişilik olarak tasarlanmış.Kapı kilit sistemlerinde bulunan bir teknoloji sayesinde bu oldukça doğal arabayı akıllı telefonlarınızı kullanarak kitleyebilmeniz de mümkün. Kullanıcısını tanıyan, telefona bağlanarak müzik seçimi yapabilen Lina oldukça kullanıcı dostu bir araç.
Dünyanın ilk biyolojik dönüşümlü otomobili Lina’yı geliştiren grubun mali sorumlusu Loes van den Beuken’e göre keten, otomobil endüstrisinin kullandığı karbon ve alüminyum kadar sağlam bir hammadde. Üstelik maliyeti de oldukça düşük. Ketenden üretilen bir otomobil, karbon ve alüminyuma göre 6 kat daha ucuz.
Ayrıca Lina’nın sadece maliyeti değil, aynı zamanda masrafı da daha düşük. Lina’nın yaratıcı ekibinde yer alan van den Beuken, hafif maddeler kullanılarak, otomobillerin yakıt tüketiminin önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtiyor.
Hafif Malzeme Kullanımı Oldukça Önemli
Van den Beuken’e göre, otomobillerin üretim aşamasında harcanan enerji gözardı ediliyor. Otomobiller daha trafiğe çıkmadan, ekonomik ömürleri boyunca tüketecekleri enerjinin üçte birini harcıyor. Ancak ketenden otomobil üretimi ile üretim aşamasındaki enerji kaybı üçte iki oranında azaltılabiliyor.
Loes van den Beuken, hedeflerinin “hafif malzemeler kullanarak, otomobillerin yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltmak” olduğunu belirtiyor.
Keten Araba: Dünün Aptalca Fikri, Yarının Buluşu!
12 öğrenci tarafından geliştirilen Lina, şimdiden pek çok kişinin dikkatini çekmeyi başardı.Tom Tom Trafik Çözümleri Başkan Yardımcısı Carlo van de Weijer, biyolojik dönüşümlü otomobili için, “Dünün aptalca fikri, yarının buluşu” değerlendirmesini yaptı .Ketenden otomobil üretiminin son derece kullanışlı bir fikir olduğunu belirten Weijer, kendisinin böyle bir fikri asla geliştiremeyeceğini de belirtti.
Otomobillerin daha güvenli ve tasarruflu hale gelmesinin an meselesi olduğunu vurgulayan Van de Weijer’e göre, mobilitede en büyük sorunlardan biri hammadde kullanımı. Van de Weijer, otomobil sektörünün kısa sürede biyolojik dönüşümlü otomobil üretmesini beklemiyor ama, sektördeki bir çok firmanın bu projeyi yakından izlediğini söylüyor.