Miyop ve astigmattan sonra en çok görülen göz hastalığı hipermetroptur. Bu hastalık farklı yaş gruplarından pek çok kişiyi etkilemektedir. Hipermetrop, yakındaki nesnelerin bulanık göründüğü bir göz rahatsızlığıdır. Bu hastalığa sahip olanlar yakını görmekte zorlanırlar ancak uzaktaki şeylere bakarken görüşleri daha nettir. Gözlerinizin sık sık yorgun olduğunu düşünüyorsanız ve gözlerinize yakın nesnelere odaklanmada sorun yaşıyorsanız, hipermetrop olabilirsiniz. Bu hastalık hakkında bilgi edinmek işinize yarayabilir. Hipermetrop nedir, nasıl oluşur ve tedavisi nasıl yapılır konuları ile ilgili her şey bu yazıda!
Hipermetrop Hastalığı Nedir?
Hipermetrop olarak da bilinen uzak görüşlülük, ışığın retina yerine arkasına odaklandığı bir hastalıktır. Bu, yakın nesnelerin bulanık görünmesine neden olurken, hipermetrop hastalarına uzak nesneler normal görünebilir. Diğer semptomlar baş ağrısı ve göz yorgunluğunu içerebilir. En kısa tanımlaması ile hipermetrop bu şekilde anlatılabilir.
Hipermetrop Neden Meydana Gelir?
Gelelim bu hastalığın neden oluştuğuna… Gözümüz aynı bir kamera gibidir. Size net görüş sağlayan taraf ise gözünüzün arkasına yer alır. Retina adı verilen bir bu organ gördüğümüz görüntüdeki netliği sağlar. Hipermetrop ışığın doğru odaklanmadığından, retinanın arkasından geçen ışıktan kaynaklanır. Görme işlemi bu şekilde meydana gelir.
Bunun bir nedeni, gözbebeklerinizin normalden kısa olması olabilir. Bu, retinanın göz bebeğine daha yakın olduğu ve ışığın retinanın içinden geçmesine neden olduğu anlamına gelir. Normal bir göz genellikle 23 milimetre uzunluğundadır, bu nedenle hipermetrop hastalığına sahip olan bir göz 23 milimetreden daha kısa olacaktır.
Alternatif olarak, eğer korneanız düzse, bu da hipermetrop hastalığına neden olabilir. Korneanın retinaya ışığı yönlendirmek için kıvrılması gerekir.
Bu faktörlerin her ikisi de hipermetrop sorununa neden olur, çünkü ışığın retinadan geçmesine neden olur. Bu, bulanık görmeyle sonuçlanır ve günlük hayatınızı etkileyebilir.
Nadir durumlarda, hipermetrop diyabet ve retinadaki kan damarları ile ilgili problemlerden kaynaklanabilir. Eğer şeker hastalığına sahipseniz ve gözlerinizle ilgili bir probleminiz varsa, mutlaka bir doktora gitmelisiniz.
Hipermetrop Nasıl Tespit Edilir?
Hipermetrop teşhisi, oldukça basit bir şekile gerçekleştirilir. Bunun için bir retinoskop veya otomatik bir refrakter-hedef refraksiyonu kullanmak gerekir. Adları karmaşık gibi görünse de bu medikal cihazlar, aslında tüm göz doktorlarının muayenehanelerinde bulunmaktadır. Bunun yanısıra hipermetrop tespitini gerçekleştirmek için deneme çerçevesi veya bir frakter içindeki deneme lensleri de kullanılabilir. Anormal yapılar ve fizyoloji için yardımcı testler, kornea, konjonktiva, on oda ve irisi inceleyen bir yarık lamba testi ile yapılabilir. Ancak bunlar genellikle daha ilerki vakalar için geçerlidir.
Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
Hipermetrop hastalığı pek çok belirtiyi beraber getirir. Hipermetrop belirtilerini bilmek, hastalık ile ilgili doktora gitme sürecinizi kolaylaştırabilir. Peki, hipermetrop belirtileri nelerdir?
- bulanık görme
- baş ağrısı
- göz yorgunluğu
Bu hastalıkta en çok görülen semptom göz yorgunluğudur. Hipermetrop her iki gözle de görme zorluğuna neden olabilir. Bu hastalığa binocular vision adı da verilmektedir. Bunun yanısıra hipermetrop hastalığına sahip olan kişilerde derinlik algısı zorluğu ortaya çıkabilir.
Çocuklarda Hipermetrop Hastalığı
Göz hastalıklarının sadece ileriki yaşlarda görüldüğüne dair yanlış bir algı vardır. Oysa kimi göz hastalıkları çocuklarda da ortaya çıkabilir. Hipermetrop genellikle genetiktir. Bebekler ve küçük çocuklar hipermetrop hastalığından muzdarip olabilir. Ancak endişe etmeyin! Bu durum eninde sonunda düzelebilecek bir hastalıktır. Bu, gözler büyüdükçe uzamasından dolayı çözülebilir. Ancak, sonuç olarak tembel bir göz de gelişebilir. Bunun nedeni, en zayıf görüşü olan gözün beyin tarafından yok sayılması ve görmenin doğru yolunu öğrenmemesidir. Küçük çocuklarda bu düzeltilmezse, zayıf gözün diğer göz kadar iyi görmemesi riski vardır. Çocuklarsa hipermetrop hastalığından şüphelenildiğinde mutlaka doktora gitmek gerekir.
Doğumdan kaynaklanan ağır hipermetropi vakalarında, beyin, her bir gözün gördüğü görüntüleri birleştirmekte zorluk çeker. Bunun nedeni beynin her bir gözden aldığı görüntülerin daima bulanık olmasıdır. Ciddi hipermetropisi olan bir çocuk hiçbir zaman nesneleri ayrıntılı olarak göremez. Beyin hiçbir zaman objeleri ayrıntılı olarak görmeyi öğrenmezse, o zaman bir göze hakim olma şansı yüksektir. Sonuç, beynin baskın olmayan gözün dürtülerini bloke etmesidir. Buna karşın, miyopi olan çocuk göze yakın olan nesneleri ayrıntılı olarak görebilir ve nesnelerde ayrıntılarını görmeyi erken yaşta öğrenir.
Hipermetrop Hastalığının Sınıflandırmaları Nelerdir?
Hipermetrop, tipik olarak klinik görünümüne, ciddiyetine veya gözün akıcı durumu ile ilgili olarak sınıflandırılır. Üç klinik hipermetrop kategorisi vardır.
Basit hipermetrop: Biyolojik çeşitlilik nedeniyle doğal olarak oluşur.
Patolojik hipermetrop: Hastalık, travma veya anormal gelişimden kaynaklanır.
İşlevsel hipermetrop: Gözün uyum kabiliyetini engelleyen felce neden olur.
Ayrıca üç kategori ciddiyeti vardır:
Düşük Hipermetrop: Kırılma hatası +2.00 diyoptriden (D) düşük veya eşittir.
Ilımlı Hipermetrop: Kırılma hatası +2.00 D’den +5.00 D’ye kadar
Yüksek Hipermetrop: Kırılma hatası +5,00 D’den büyük
Hipermetrop Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hipermetrop rahatsızlığının pek çok farklı tedavi seçeneği vardır. Temelde bunlar gözlükler, kontakt lensler veya cerrahi işlemler şeklinde özetlenebilir. Kontakt lensler daha geniş bir görüş alanı sunarken gözlükler en kolay olanıdır. Cerrahi korneanın şeklini değiştirerek çalışır. Uzak görüşlülük temel olarak küçük çocukları etkiler; 6 yaşında % 8 ve 15 yaşında % 1’dir. Daha sonra 40 yasından sonra tekrar daha yaygın hale gelir. Hipermetrop insanların yaklaşık yarısını etkiler.
Gözlükle Hipermetrop Tedavisi
Hipermetrop hastalığı karşısında en önemli tedavi yöntemi gözlük kullanmaktır. Uzun zamandır yakındaki nesneleri görmekte zorlandığınızı düşünüyorsanız, göz doktoruna gitme zamanınız gelmiş olabilir. Basit bir göz muayenesi sayesinde bu durumu teşhis edebilirisiniz. İhtiyaç duymanız durumunda doktorunuz size bir gözlük yazacaktır.
Hipermetrop karşıtı olan gözlükler, + numaraya sahiptir. Bu nedenle bu gözlüklerin gözü daha büyük gösterebilirler. Eğer bu durumdan rahatsız olursanız, inceltilmiş cam teknolojisi ile hazırlanmış olan bir gözlük kullanabilirsiniz. Bu camlar daha esnek ve daha hafiftir.
Peki gözlüğünüze nasıl bakacaksınız?
- Mercekleri kuruyken silmeyin. Yüzeyindeki kirler veya temizleme bezindeki tozlar çiziklere neden olabilir.
- Lensleri mendil, kağıt havlu veya kağıt peçeteyle silmeyin. Pürüzlü bir yüzeye sahip olabilirler.
- Lenslere ve kaplamalarına zarar verebilecek amonyak, çamaşır suyu, sirke veya pencere temizleyicisi kullanmayın.
- Merceğine tükürmeyin. Tükürük yağ veya zarar verebilecek başka bir şey içerebilir”.
- Korumasız gözlükleri bir çantaya, cebe veya çantaya koymayın.
- Gözlükleri düzenli olarak lavabonun üstüne yerleştirmeyin. Sıçrama, spreyler ve kozmetikler mercekleri kirletebilir ve saç spreyi veya parfüm yansıtıcı olmayan kaplamaya zarar verebilir.
- Gözlükleri sıcak bir arabada bırakmayın. Özellikle gösterge tablosunun üst kısmından kaçının.
Lensle Hipermetrop Tedavisi
Bir başka seçenek ise lenstir. Eğer gözlük kullanmak istemiyorsanız, hipermetrop karşıtı olarak kontak lens kullanabilirsiniz. Kontakt lensler başka bir alternatiftir, ancak lenslerinizi takamamanız durumunda yedek olarak bir çift gözlüğe ihtiyacınız olacaktır. Örneğin plajda ya da evde yatma hazırlıkları yaparken lens yerine gözlük kullanabilirsiniz.
Ameliyatla Hipermetop Tedavisi
Hipermetrop sorunundan kurtulmak icin ayrıca ameliyat olmak da bir çözüm olabilir. Hipermetrop rahatsızliginin giderilmesi icin birbirinden farklı ameliyat seçenekleri mevcuttur.
- Fotorefraktif keratektomi: Kornea yüzeyinin minimum miktarda çıkarılması
- Lazer yardımlı in situ keratomileusis (LASIK): Lazer göz ameliyatı, korneayı yeniden şekillendirir, böylece gözlük veya kontak lenslere artık ihtiyaç duyulmaz.
- Refraktif lens değişimi (RLE): Doğal kristal lensin yapay göz içi lens ile değiştirildiği bir katarakt ameliyatı çeşididir. Aradaki fark, yüksek kırılma hatasına neden olan anormal oküler anatominin varlığıdır.
- Lazer epitelyal keratomileus (LASEK): PRK’ya benzer, ancak kornea yüzeyini gevşetmek için alkol kullanır.