Tesla
Otomobillerle ilgili konuşulduğunda son zamanlarda konunu ister istemez kendisine geldiği büyüleyici bir markayı yazmamak olmazdı. Teknolojiyle ilgili olan ilk yazımda Tesla’dan bahsetmek istedim. Çevremde fark ettiğim kadarıyla herkesin dilinde dolaşan bir efsaneye çoktan ulaşmış durumda. Kısa sürede bu kadar tanınmasının mutlaka bir sebebi olmalı dedim ve karşıma birçok iddialı özellik çıktı. İşte TESLA!
Otomobil piyasasına adım attığı günden bu yana adından sıkça söz ettiren inovasyon merkezli bir otomobil üreticisi. Ürettiği araçlarla otomobile ilgisi olmayanların bile dikkatini çeken Tesla bu farklılığı sahip olduğu eşsiz özelliklerden alıyor.
Kısaca Tesla Otomobilleri
Tamamen elektrikli ilk spor otomobil üretimi, Tesla Roadster, ile dikkatleri çekmiştir. Şirketin ikinci aracı Model S’tir, (tam elektrikli lüks sedan otomobil), ve bu aracı iki yeni araç Model X ve Model 3 modelleri izleyecektir. Tesla Motors 2008 yılından Mart 2015’e kadar yaklaşık 70.000 elektrikli araba teslim etmiştir.
Firma aynı zamanda elektrikli motor parçalarını, lityum-iyon pil paketleri dahil olmak üzere Daimler ve Toyota otomotiv üreticilerine pazarlar. Şirketin CEO’su Elon Musk, Tesla Motors’u ortalama tüketiciye uygun fiyatlarla elektrikli arabalar sunmayı hedefleyen bağımsız bir otomobil üreticisi olarak öngördüğünü açıkladı. Ortalama tüketici için çıkaracağı Tesla Model 3 fiyatının devlet teşvikleri haricinde 35.000 USD$’dan, teslimatların ise 2017 sonunda başlaması bekleniyor. Ayrıca Tesla 2015 yılında, PowerWall adında, ev kullanımı için bir batarya ürünü çıkardığını açıkladı.
Attığı her adımla tüketicileri heyecanlandıran firmanın araç özelliklerine geçelim. Bugünkü yazımızda Model S’i ele alacağız.
Model S – Tesla
Tesla Model S piyasada bulunan birçok elektrikli otomobilin aksine mevcut olan bir modeli ya da kasayı elektrikli otomobile çevrilmiş hali değildir, direkt olarak elektrikli otomobil üretmek amacıyla dizayn edilmiştir. Zaten halihazırda kendisini neredeyse marketin öncüsü konumuna iten şey de bu özelliğinden gelmektedir.
Ön ve arka tekerleklerin arası tamamen bataryadan oluşmaktadır Buradaki temel amaç aracın sahip olduğu en ağır parçayı yani bataryayı yere yakın tutmaktır bununla beraber araç muhteşem bir yol tutuşu sağlar. Tasarımcıları buna “Kaykay Dizayn” adını vermektedir. Bu özellik aracın içini inanılmaz ferah yapıp taşıma kapasitesini artırmıştır.
Peki ya performans dediğinizi duyar gibiyim. Sıkı tutunun.
Mevcut Model S modellerinin en yüksek performanslısı olan Model S P90D 0-100km hızlanmasını duyunca çok şaşıracaksınız. Zira 2.8 saniye gibi çok kısa bir sürede 100km sürate ulaşan Model S Lamborghini, Ferrari, Porsche gibi spor otomobil sektörünün öncülerini geride bırakmıştır. Hem de bu başarıya tüm bu arabaların aksine 4 kapılı, 2.5 ton ağırlığında bir aile sedanı olarak, petrol kullanmadan ulaşmışlardır.
Model S elektrikli motorların en büyük avantajı “0” devirde tam tork sayesinde ağırlığına rağmen gayet seri hızlanabilmektedir. Giriş modeli olan Model S 70 bile 0’dan 100’e 5.8 saniyede çıkabilir, maksimum hızı da 225 km/s’dir.
Model S’i benzersiz kılan özelliklerinden biri de adeta otomobil sanayisine çağ atlatan ve oldukça dikkat çekici iç tasarımıdır. oldukça devrimsel ve dikkat çeket iç tasarımıdır. Aracın içindeki orta kısımda bulunan 17 inçlik ekranla komut gönderemediğiniz sadece iki şey var: torpido ve dörtlüler. Bunların dışındaki her şeyi ekran vasıtasıyla yapmak mümkün. İlk bakışta büyük bir tableti andıran ekran sayesinde araçla ilgili aklınıza gelen her şeyi kontrol edebilirsiniz; sunroof, farlar, navigasyon, klima, radyo, kapı kilidi, şarj etme, ayarlar ve daha niceleri!
3G İnternet, ücretsiz!
Geldik işin can alıcı kısmına, tüm Model S’lerin 17 inçlik dokunmatik ekranının yanında bir sim kart bulunur ve bu sim kartla araç 24 saat internete bağlıdır. Üstelik bu süper özellik için Tesla herhangi bir abonelik ücreti almaz. Bu özellikle beraber gitmek istediğiniz yerlere navigasyon sayesinde gidebilir, arabada internet kullanabilir, radyo veya alternatif müzik portallarından müzik dinleyebilir ve hepsinden önemlisi otomobilinizi aynı bir cep telefonu gibi güncelleyebilirsiniz. Uzaktan kontrol özelliği: otomobil akıllı telefon uygulamasına da sürekli bağlı olduğu için arabayı uzaktayken de şarj durumu, konum bilgisi vb. takip edebilir, telefonunuzdan kapıları açıp/kapatabilir, arabaya daha gitmeden klima/kaloriferi açabilir ve daha nicesini yapabilirsiniz.
Böyle hizmeti belediye sunmaz be 😀
Ve akıllardaki o soru: Bu arabayla tek şarjla kesintisiz ne kadar gidebiliriz veya bataryası bittiğinde şarj süresi ne kadar vaktimizi alır?
Bizlerin aklına geldiği gibi Tesla mühendisleri de aynı düşünmüş ve oldukça uygulanabilir çözümlere ulaşmışlar.
Model S’in ortalama 400km menzili günlük ihtiyaçlar için fazlası ile yeterli olsa da 400km üzeri şehirler arası yolculuklarda normal bir prizden şarj süreleri korkutucu gelebilir bu soru işaretlerina karşı bahsettiğimiz çözümler ise: Supercharger ve Batarya Değişimi
Supercharger;
Supercharger istasyonları bu alanda öncüdür ve dünyada kendisinden daha hızlı yayılan bir başka şarj istasyonu bulunmamaktadır.. Tek seferde 135kW güç vererek bir Model S’in bataryasını 20dk’da 300km’den fazla yol kat edebilecek kadar şarj eder. Ve tekrar, bu hizmet ömür boyu tamamen bedavadır.
Tesla, Model S’i 2012 yılının sonunda ilk müşterilere teslim etmeye başladığında bu yönde hiçbir plan açıklanmamıştı ancak 2013 yılında California’da açılan ilk Supercharger istasyonları ile böyle bir şeyi en başından beri planladığını ve otomobillere gerekli donanımı en baştan beri koyduğu öğrenildi. O zamandan beri geçen 2.5 sene gibi kısa bir sürede gün itibariyle dünya çapında 4 kıtada 600’e yakın Supercharger istasyonu bulunmakta. Bu inanılmaz yayılım hızı sayesinde Model S sahipleri tamamen bedava uzun yola gidebilmekte. Sadece her 400km’de bir 20dk durmaları gerekiyor ancak tuvalet veya yemek ihtiyacı için mola zaten gerekli.
Planlanan Supercharger gelişimi haritasında 2015 sonunda İstanbul, 2016’da ise Türkiye’nin batısı 9 şehir ile mevcut. Yani Antalya’dan yola çıkıp Londra’ya kadar Model S ile, hiç petrol kullanmadan ve tamamen bedava gitmek mümkün olacak. Sizce de büyüleyici değil mi? 😀
Batarya Değişimi
Uzun yol için Tesla sahiplerine Supercharger sonrası sunulan ikinci alternatif de batarya değişimi. Kurulacak değişim istasyonlarında bir bant üzerinde aracınızın bataryası bir depo benzinin dolma süresinden daha kısa sürede tamamen dolusu ile değiştirilebiliyor ve bir depo benzin ücreti ödüyorsunuz. CEO Elon Musk’ın lafı ile “Bedava ile en çabuk arasında bir seçim yapabilirsiniz.” kaynak:teslaturk.com
Tüm bu özellikleri ve hizmetleriyle Tesla adından daha çok söz ettireceğe benziyor. Kim bilir önümüzdeki yıllarda ne tür teknolojik gelişmelerle karşılaşacağız.
Bugün sadece Model S ile bilgiler verdik. İlerleyen günlerdeki yazılarımda sizlere Tesla’nın diğer modelleriyle de ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Takipte kalın… 🙂