in ,

NASA 10 Kentilyon Dolarlık Asteroit’ten Maden Taşımayı Planlıyor

Yaptığı araştırmalar ile evrenin sırlarını keşfetmeyi amaçlayan NASA, geliştirdiği yeni bir projeyle uzay madenciliğine atılmayı hedefliyor. NASA’nın imza atmayı amaçladığı bu projeyle, Güneş Sistemi’nde yer alan 200 kilometre genişliğindeki bir asteroitte yer alan çeşitli madenleri dünyaya getirmeyi amaçlıyor.

Projeyi ilgi çekici yapan önemli detaysa, projenin ekonomik anlamdaki etkisinde gizli. Yanlış anlamayın projenin çok maliyetli olmasından bahsetmiyoruz. Tam tersi proje hayata gerçekleştirilirse ortaya çıkacak  olan ekonomik değerden bahsediyoruz.

Asteroit Dünya Ekonomisini Sarsacak

NASA 10 Kentilyon Dolarlık Asteroit'ten Maden Taşımayı Planlıyor

NASA’nın uzay aracı göndererek üzerindeki değerli madenleri çıkarmak istediği asteroit ekonomik değeri yaklaşık olarak 10 bin katrilyon dolar olarak öngörülüyor. NASA’nı bu asteroit merkezli gerçekleştireceği bir girişim dünya ekonomisinin çökmesine sebep olabilir. Çünkü değeri kentilyonlarla ölçülen asteroitin değeri dünya ekonomisinin tamamından daha değerli.

Dünya ekonomisinin toplam değeri  sadece 73.7 trilyon dolar!

İşte dünya ekonomisini değer karşılaştırılması yapıldığında alt üst edebilecek, Jupiter ve Mars arasında yer alan bu asteroite NASA 2023 yılında gözlem amacıyla bir uzay aracı göndermeyi hedefliyor.Üzerinde nikel, demir ve altın benzeri pek çok değerli maden barındıran asteroitten toplanacak madenlerin dünyaya nasıl taşınacağı ise henüz bilinmiyor. Nasıl getirileceği bilinmese de, taşımanın her koşulda oldukça yüksek bir maliyete mal olacağı biliniyor. Maliyetin düşmesinin gelişen teknolojiler yardımıyla ilerleyen tarihlerde mümkün olması bekleniyor.

Bilim insanların konuyla ilgili yaptığı çalışmalarsa çeşitli önerileri ön plana çıkartıyor.Bu çalışmalarda en çok dikkat çekeni asteroitlerin dünyaya yaklaştırılmasını sağlayan bir teknolojiyi hayata geçirmek. Bu sayede gök taşlarının bir kaya topluluğu olarak yörüngede toplanması ve Ay gibi yörüngede konumlandırılması amaçlıyor. Bu sayede madenlerin taşınmasının kolaylaştırılabileceği ön görülüyor.

İlk Maden 2010 Yılında Getirildi

Projenin henüz hayata geçirilmediğini bir defa daha not etmekte fayda var. Zaten bugüne kadar bir Dünya’ya sadece bir defa bir asteroitten madde getirilebildi. 2010 yılında 25143 Itokawa asteroidinden alınan ve sadece bir miktar toz halinde dünyaya getirilebilen madde,  Japonya Uzay Ajansı’nın Hayabusa uzay aracı tarafından taşınmıştı.

NASA’nın henüz ne zaman hayata geçirilebileceği tam olarak bilinmese de, bilim insanları bu konuda oldukça hızlanarak çalışmaya devam ediliyor. 2023 yılında gönderilmesi planlanan keşif aracının ve keşif sonrası elde edilecek olan verilerin araştırmalara yön vermesi bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Uçan Araba Hayali 2017 Yılında Gerçek Oluyor

Facebook ‘Yalan Haber’ Uygulamasını Devreye Sokuyor