in ,

260 Haftalık Hamile Olan Kadının Hikayesi

Amerika’da çekilen bir reklam insan doğasıyla ilgili çok temel bir gerçeği alt üst ediyor ve 260 hafta boyunca hamile kalmayı başaran bir kadının hikayesine yer veriyor. Evet yanlış duymadınız 9 ay 10 gün olarak bilinen rakamdan epey fazla bir süreden bahsediyoruz.Long Five Years’ (Uzun Beş Yıl) adıyla çekilen reklam filminde 260 haftalık hamile olan Lauren’in doğum iznine çıkamadığı için bebeğini doğurmama kararı alması ve yaşadığı hayat gözler önüne seriliyor.

The National Partnership for Women and Families ( Kadın ve Aile için Ulusal Ortaklık Kurumu) tarafından çekilen kısa reklam filminde Amerika’da ki çalışma sistemi ve hamilelik izni sorunu konu alınıyor. Amerika’da aile üyelerinin ücretli doğum izni alamamasını eleştiren reklam filmi başarılı bir şekilde konuya dikkat çekiyor. 93 saniyelik reklam filminde anlatıcı olarak Sophie Bush’un sesini duyuyoruz.

260 Haftalık Hamile Olan Lauren’i Tanıyalım

Lauren tamı tamına 260 hafta 5 gün 6 saattir hamile olan bir anne adayı. Onun bu kadar uzun süredir hamile olmasının sebebi ise eşinin ve kendisinin herhangi bir şekilde ücretli aile izni alamıyor oluşu. Bu duruma bulduğu çözümse oldukça yaratıcı. Bütün tatil günleri ve izinlerini biriktiren Lauren, çocukları 6 yaşına geldiğinde doğum yapabilecek.

Reklam filmi boyunca Lauren’in günlük hayatı izleyicilerin izlenimine sunuluyor.Lauren’in asansörde, ofis masasında, tuvalette çeşitli zorluklarla karşılaştığını görmek mümkün.

Aslında çift ücretli izin haklarının olduğu bir ülkeye de taşınmayı düşünmüşler. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri dışında her gelişmiş ülkede ücretli hamilelik izni hakkı çalışanlara sağlanıyor. Ancak oldukça uzun süredir hamile olan Lauren’in 2012 yılında bu yana uçması yasak.

Dünyada ‘Aile İzni’

 

260 Haftadır Hamile Olan Kadının Hikayesi

Organization for Economic Cooperation and Development (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından yayınlanan verilere göre incelenen 41 ülke içerisinde ABD zorunlu aile iznini bulunmadığı tek ülke. Reklam filminde de görüldüğü üzere Amerika’da ki özel firmaların %86 sı bu hakkı çalışanlarına sağlamıyor. Amerika’da durum böyleyken, dünyanın geri kalanında çok daha farklı. Raporda yer alan diğer 40 ülkede zorunlu izin süresi 2 ay. Macaristan, Letonya ve Norveç’in de aralarında bulunduğu pek çok ülkedeyse doğum sonrası ücretli aile izni 1 senenin üzerinde. Bazı ülkelerde sadece anne değil, baba da uzun aile izni alma hakkına sahip.

Bu çarpıcı reklam filmi şimdilik amacına ulaşma yolunda sağlam bir adım atmış gibi gözüküyor. Amerika’da konuya dikkat çekmeyi başaran bu çalışma, sosyal medyada geniş bir desteği arkasına almış durumda. Umarız bu reklam filmi kadınların en doğal hakkı olan doğum ve doğum sonrası izin için verdikleri mücadele de onlara yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Freelance Çalışanların Dikkat Etmesi Gerekenler ☕

EYOF 2017 Erzurum’da Başlıyor