in ,

Mültecileri Daha Görünür Kılmayı Hedefleyen ‘Mülteci Emojileri’ Klavyesi

Günümüzde geldiğimiz noktada emojilerin gücünü göz ardı etmek mümkün değil. Günlük hayata dair sohbetlerden reklamlara, iş dünyasından televizyon dünyasına kadar birbirinden farklı alanda karşımıza çıkan emojiler hayatımızda gittikçe daha fazla yer edinmeye başladı. Bu duruma paralel olarak küçük sarı suratlarla başlayan emoji macerası gittikçe artan çeşitleriyle birlikte çok farklı duyguları, durumları ve nesneleri de tasvir etmeye başladı. Hatta kimilerine göre emojiler dil olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Emojilerin gücü ve etkinlik alanı bu kadar hızla artarken, emojilerin sosyal hareketler içerisinde yer almasına şaşırmamak gerekiyor. Bunun en iyi örnekleri arasında LGBTT mücadelesini sayabiliriz. Bu örneklere bir yenisi ise UNCHR ( Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) aracılığı ile eklendi. Amerika’da ki UNCHR  ofisi tarafından hayata geçirilen ‘Refugee Emojis’ (Mülteci Emojileri) projesi, gerçek mültecilerden esinlenerek hazırlanmış. Projenin amacı ise günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri haline gelen mültecilerin varlıklarına ve onların sıkıntılarına dikkat çekmek.

Mülteci Emojileri

Mülteci Emojileri Klavyesi tamı tamına 53 farklı emojiden oluşuyor. Üstelik tüm emojiler gerçek insanlardan esinlenerek oluşturulmuş. Klavyede  mültecilerin temel olarak ihtiyaç duydukları su gibi malzemelere de yer veriliyor. Mülteci emojileri arasında barış güvercini, can yeleği ve çatı (bir yuvayı temsil eden) gibi figürlerinde emojilerde yer alıyor.

Klavyeyi en özel kılansa, hazırlanan emojilerin gerçek insanlardan esinlenilmiş olması. Üstelik emojilerin internet sitesine girildiğinde bu insanların gerçek hikayelerine ulaşmak mümkün. Sitede ‘The Stories’ (Hikayeler) kısmına girildiğinde hem hikayelere, hem de bu insanların gerçek görüntülerinin yer aldığı videolara ulaşmak mümkün.

Alaa 2011 yılında Suriye’den Lübnan’a kemanını da yanına alarak kaçmış bir Suriyeli mülteci. Yeni bir hayata başlayan Alaa şu an kendi albümünü kayıt etmiş ve sahnede performans sergileyen bir sanatçı.

Osama Abdul Mohsen ise Suriyeli bir futbolcu. Savaş sırasında ülkesinden kaçmak zorunda kalan başarılı futbolcuya İspanya’da bir spor akademisi kucak açmış. Osama şu an İspanya’da 2 oğluyla birlikte yaşıyor ve futbol koçluğu yapıyor.

En dikkat çekici emoji ise Minear ve Khoula çiftine ait. Aşkın sınır tanımadığını gözler önüne seren mülteci çift WhatsApp aracılığı ile nişanlanmış.

Mülteciler için özel olarak hazırlanan bu klavyenin amacını UNHCR yetkilileri şu sözlerle açıklıyor:

‘Refugee Emojis  projesinin amacı toplumda bir farkındalık yaratmak ve günlük hayatta mültecilerin karşılaştıkları sorunlara dair bir gündem yaratmak.’

‘Refugees are #RealPeople’ (Mülteciler #gerçekinsanlardır) mottosu ile tanıtımı yapılan uygulama hem iOS, hem de Android cihazların kullanımına uygun.

Mülteci emojilere her ne kadar ilgi çekici olsa da, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Mültecilerin hayatta kalma mücadeleleri ve yaşadıkları düşünülürse, onların popüler kültür sembollerinden olan emojilerle ifade edilebilir olması bir grup insan tarafından ‘uygunsuz’ ve ‘ahlak değerlerine aykırı’ olmakla nitelendiriliyor. Bir grup insan ise onları görünebilir kılmak adına, onların hikayelerine yer veren emojilerin varlığını yaratıcı ve etkili bir proje olarak görüyor. Peki ya sizce bu proje mültecileri popüler kültürün tüketim malzemesi haline mi getirir, yoksa onların sorunlarını daha görünür kılar mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

EYOF 2017 Erzurum’da Başlıyor

Gerçek Aşkı Bulamadığı İçin Pizzayla Evlenen Kadın