in ,

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlar

Spor eğlenmek için yapılan ve çoğu zaman rekabetin doyasıya yaşandığı aktiviteleri kapsar. En tehlikeli sporlar dediğimiz zaman ise tartışmalı bir konuya adım atmış oluyoruz. Hangi sporun daha tehlikeli olduğuna karar vermek oldukça zor bir iş. Bazı sporlar çok popüler olduğundan daha fazla yaralanmaya yol açıyor ama daha az sporcunun ilgilendiği ve daha tehlikeli olan spor dallarını da gözden kaçırmamak gerekiyor. Amerika’da NEISS(Ulusal Yaralanma Gözetim Sistemi) tarafından elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucu sizler için en tehlikeli sporların bir listesini hazırladık. Liste sporcu/yaralanma oranı göz önüne alınarak hazırlandı ve dünyada aktif olarak yapılan sporlar arasında en tehlikeli olanları ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Liste az bilinen ekstrem sporlardan ziyade günlük hayatta yapılan ve profesyonel olmayanlar için de tehlikeli olan sporları içeriyor. 

Paten Kaymak

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlar

Özellikle 5-14 yaş aralığındaki çocuklarda yüksek yaralanma oranları ile paten kaymak bu listede tehlikeli sporlar arasında yerini alıyor. Öğrenme sürecinde olan yeni başlayanlar için paten kaymak tehlikeli bir spor olarak kabul ediliyor. Paten genellikle yumuşak doku zedelenmeleri ve kırıklara sebep oluyor. Genel olarak baktığımızda masum gibi görünen paten aslında yüksek yaralanma oranları ve özellikle yeni öğrenenler için içerdiği risk sebebiyle en tehlikeli sporlar listesinde kendine yer buluyor.

Snowboard ve Kayak

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlar

Snowboard ve kayak gibi kış sporları hız tutkunu maceraperestlerin favori sporları olarak bilinirler. Bu sporlarda güvenlik önemlerinin fazlalığı ve ekipman /donanım gibi faktörler sayesinde yaralanma oranları azaltılmaya çalışılır. Tüm bu önlemlere rağmen bu sporlar 15-24 yaş grubunda sebep olduklar yaralanmalar sebebiyle en tehlikeli sporlar arasında yer alıyorlar. Eğitim süreci ve güvenlik tedbirleri ne kadar fazla olsa da hız tutkunu gençlerin ufak bir dikkatsizliği bu sporlarda istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor.

Kaykay Yapmak

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlar

Kaykay patenle aynı sebeplerden dolayı bu listede yer alıyor. 15-24 yaş grubunda kayay yapmanın getirdiği rekabetle birlikte yaralanma oranları artıyor. Türkiye’de de gittikçe popülerleşen bu spor, ciddi olmayan fakat sayıca falzla yaralanmalara sebep olduğu için en tehlikeli sporlar arasında yerini alıyor.

Beyzbol

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlar

Farklı yönlere doğru hızlı koşan gençlerin rekabet dolu oyunu oalrak bilinen beyzbol kesinlikle bu listede yer alması gereken sporlardan biri. Özellikle5-14 yaş grubunda kas yırtılmaları ve kırıklar gibi çok sayıda yaralanmalara davetiye çıkardığı için bu spor en tehlikeli sporlar arasında yerini alıyor. Ülkemizde fazla popüler olmasa da bilinirliği gittikçe artan bu sporun tehlikeli bir spor olabileceği unutulmamalıdır.

Amerikan Futbolu

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlar

Bir sporda çok fazla koruyucu donanım bulunması o spor hakkında aklınızda bazı soru işaretleri doğurmalıdır. Amerikan futbolu bu tarz sporların başında geliyor. Son yıllarda özellikle üniversite takımları aracılığıyla ülkemizde yaygınlaşan Amerikan futbolu en tehlikeli sporlar arasında mutlaka sayılır. Özellikle 5-14 yaş grubunda sebep olduğu yaralanmalar ve hemen hemen tüm Amerikan futboluyla ilgilenen sporcuların geçirdiği sakatlıklar bize bu spor dalının ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteriyor.

Bisiklet Sürmek

tehlikeli sporlar

Çoğu insanın hayatının bir döneminde yaptığı ve listedeki en yaygın spor olan bisiklet sürmenin bu listede olması sizi şaşırmış olabilir ama geçmişe gönüp baktığımızda hangimiz bisiklet sürerken en az bir kere düşmedik? Bisiklet düşük hasarlı da olsa 5-14 yaş grubunda sebep olduğu yüksek yaralanma oranları yüzünden bu listede yer alıyor.

Listede bahsettiğimiz sporların bir çoğu 24 yaşa kadar olan genç ve çocuklarda meydana gelen yaralanmalar sebebiyle bu listede yer alıyorlar. Burada bu sporları tehlikeli yapan şeyin sadece sporların kendileriyle ilgili değil yaralanmaların birçoğunun spor yapılarken dikkatsiz davranılması ve kendini yapılan spora fazla kaptırmakla da ilişkili olduğunu belitmek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Mac Kullanıcıları Sosyal Medya Ağlarında Daha Çapkın

İnsanoğlunun Geleceği Hakkındaki En Olumlu Komplo Teorileri