in ,

14 Şubat Sevgililer Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey ❤️️

Kimine göre tam bir alışveriş tuzağı, kimine göre sevdiğiniz kişiye sevgisini göstermek için büyük bir fırsat… Herkese göre farklı bir anlama sahip olan 14 Şubat Sevgililer Günü gene geldi çattı. Peki her yerin pembe kalplerle ve güllerle süslendiği bu özel gün hakkında ne kadar şey biliyorsun? Gelin hep birlikte bildiklerinize ve bilmediklerinize göz atalım.

Tarihte Sevgililer Günü

14 Şubat Sevgililer Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Şubat ayı, tarih boyunca pek çok kültürde aşk ve sevgi ile ilişkilendirilmiştir. Antik Yunan’da Ocak ayı sonu ve Şubat ayı ortası Hera ve Zeus’un evliliğinin kutsallığına adanmıştı. Antik Roma’da ise 15 Şubat günü bereket tanrısı Lupercus’un onuruna kutlanmaktaydı. Bu özel günde yapılan bir seremoniye katılan dişilerin doğurganlığını artacağına inanılırdı. Bu özel günden bir önceki gün, yani 14 Şubat’ta, genç erkek ve kadınlar arasında bir çekiliş yapılır, birbirlerini çeken çiftler bu bayram boyunca çift olurlardı. İngilizce’de Valentine Day olarak adlandırılan bu özel gün ise ismini bir Hristiyan azizi olan Valentine’den almaktadır. Valentine savaş dönemi evlenme yasağını çiğneyerek gizli bir düğün yapar. Ardından hapse atılan Valentine sevdiğine ‘Valentine’ninden’ şeklinde bir not gönderir. 14. yy’da gerçekleşen bu olayın ardından 1800’lü yıllara gelindiğindeyse  Amerikalı Esther Howland gönderdiği Sevgililer Günü kartıyla bu özel günün şu güne taşınmasını sağlar.

– İstatistiklere göre evcil hayvan sahiplerinin %3’ü (yaklaşık 9 milyon insan) hayvanlarına Sevgililer Günü hediyesi alıyor.

-Sevgililer Günü, Orta Çağ’da oldukça farklı seremonilere ev sahipliği yapıyordu. Örneğin, bu seremonilerden biri oldukça tuhaf yiyeceklerin yenilmesiydi. Genç kızlar rüyalarında gelecekteki eşlerini görmek için bu yiyecekleri yerlerdi.

– Günümüzde Sevgililer Günü resmi tatil değil. Ancak bir zamanlar öyleydi. 1957 yılında İngiltere Kralı 7. Henry 14 Şubat’ı resmi olarak Aziz Valentine Günü olarak ilan etmişti.

14 Şubat Sevgililer Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

– İstatistiklere göre her yıl dünya çapında 1 milyar Sevgiler Günü kartı gönderiliyor. Sevgiler Günü kartından daha fazla gönderilen kart ise Yılbaşı Kartları.

-Sevgililer Günü kutlayabilecek bir sevgiliniz yoksa üzülmeyin. Çünkü 14 Şubat aynı zamanda ‘Bekarları Farkındalık Günü’ olarak da kutlanıyor. Bu günde sevgilisi olmayan kişiler ‘Bekarlık sultanlıktır!’ diyerek kutlama yapıyorlar.

– 14 Şubat kimi ülkelerde sadece sevgililere özel bir gün değil. Finlandiya’da ‘Ystävänpäivä’ adıyla kutlanan günün anlamı ‘Arkadaşlar Günü’. Yani 14 Şubat arkadaşlarınıza sevginizi gösterebileceğiniz bir gün.

-İtalya’nı Verona şehri ise her yıl 14 Şubat’ta oldukça dikkat çekici bir duruma ev sahipliği yapıyor. Shakespeare’in ünlü eseri Romeo ve Juliet’in romantik kahramanlarının şehri olan Verona’ya her yıl Juliet adına 1000’e yaklaşık mektup gönderiliyor.

İlk 14 Şubat Çikolatası 1800’de Üretildi

14 Şubat Sevgililer Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

 

-Sevgililer Günü’nü vazgeçilmezlerinden biri çikolata. Çikolatalı tatlılar, kutu kutu şekerlemeler bu özel günde sadece sevgiliden gelen bir hediye olarak düşünülmezdi. 1800’lü yıllarda psikologlar aşk acısı çeken hastalarına aşık oldukları insanları unutmaları için çikolata yemelerini tavsiye ederdi. Ayrıca gene 1800’lü yıllarda Richard Cadbury Sevgililer Günü’ne özel olarak kutu çikolata üretti. Günümüzde ise 14 Şubat gününde ortama 35 milyon çikolata satılıyor. Amerika’da ise bu tarihte satılan çikolataların toplam değeri yaklaşık 1 milyar dolar değerinde.

-Sevgililer Günü’nün bir başka vazgeçilmezi ise çiçeklerdir. Özellikle bugüne özel hazırlanan gül buketleri günün anlamını hatırlatır niteliktedir. Tabi bu özel günde, bu özel çiçeğin oldukça özel! fiyatlarla satıldığını unutmamak da gerekir. İstatistiklere göreyse Sevgililer Günü’nde satılan çiçeklerin %73’ünü erkekler, %27’sini ise kadınlar satın alıyor. Çiçeklerle ilgili bir başka istatistik ise ABD’ye ait. Yapılan araştırmalara göre Amerikalı kadınların %15’i Sevgililer Günü’nde kendi kendilerine çiçek gönderiyorlar.

14 Şubat Sevgililer Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

-Neden gül derseniz, cevap basit. Kırmızı gül Roma mitolojisinde aşk tanrıçası olarak bilinen Venüs’ü sembolize ediyor. Aynı zamanda kırmızı renginin aşk gibi güçlü duyguları sembolize etmesi de gülü Sevgililer Günü’nün çiçeği haline getiriyor. Amerika’da her yıl Sevgililer Günü’nde 189 milyon buket kırmızı gül satılıyor.

– Sevgililer Günü’nde çiçekleri alan taraf erkeklerken, hediyelerde erkeklerin kontrolünde gözüküyor. Rakamlara göre Sevgililer Günü’nde alınan hediyelerin %85’i kadınlar için.

-18. ve 19. yy’da İngiltere’de Sevgililer Günü’nde oldukça farklı bir gelenek gerçekleştiriliyordu. Gün boyunca çocuklar ev ev dolaşarak şarkı söyler ve çeşitli tekerlemeler eşliğinde ev sahiplerinden para ve şekerleme isterdi.

– Yılın en romantik günü olarak nitelendirilebilecek olan bu özel gün her yıl ortalama 220.000 evlenme teklifine ev sahipliği yapıyor.

14.7 Milyar Dolarlık Sevgililer Günü

-Sevgililer Günü Amerika Birleşik Devletlerinde tamı tamına 14.7 milyar dolarlık bir endüstri.

-14 Şubat aynı zamanda tarihte bir dönüm noktası yaratan bilimsel bir buluş içinde özel bir anlama sahip. Alexander Graham Bell, 1876 yılında 14 Şubat gününde telefonun patent başvurusunu yapmıştı.

-Sevgiler Günü’nde en çok kutlama kartı alanlar ise öğretmenler. Sevgililerinden, öğrencilerinden ve velilerden tebrik kartı alan öğretmenler oldukça şanslı gözüküyorlar.

-14 Şubat tarihinde satışı artan şeyler arasında prezervatiflerde yer alıyor. Prezervatif markası Durex’in açıkladığı rakamlara göre Sevgililer Günü’nde prezervatif satışları %20-30 oranında artıyor.

14 Şubat Sevgililer Günü Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

– Amerika’nın Teksas eyaletinde Valentine isminde bir kasaba yer alıyor.Kasabanın ismini veren olay ise pek de romantik bir duruma dayanmıyor. Bu kasabaya gelen ilk trenin 14 Şubat tarihinde kasabaya varmış olması sebebiyle kasaba bu ismi almış.

-Sevgililer Günü sadece romantik süprizler ve organizasyonlara ev sahipliği yapmamış tarih boyunca. 2005 yılında Amerika’da bir adam İnternet’te kurduğu bir sohbet odasında 14 Şubat’ta olmak üzere toplu intihar organizasyonu düzenledi.

-Sevgiler Günü  farklı sosyal sorumluluk ve bilinçlendirme kampanyalarına da ev sahipliği yapmış bir gün. 2000 yılında Viagra’nın üretici firması olan Pfizer İngiltere’de 14 Şubat gününü ‘Cinsel İktidarsızlığı Farkındalık Günü’ olarak ilan etti ve bu günü farklı kampanyalara adadı.

Tarihi, gelenekleri ve yarattığı dev ekonomiyle 14 Şubat oldukça büyük bir öneme sahip dünya çapında. Ama unutmayın sevdiğiniz insanlara sevginizi göstermek için bu günü beklemeniz gerekmiyor. Ailenize, arkadaşlarınıza, sevgilinize onlara duyduğunuz sevgiyi sık sık dile getirin. Biliyorsunuz sevgi paylaştıkça çoğalır.❤️❤️❤️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

2017 Grammy Ödülleri Gecesine Adele Damga Vurgu

Mac Kullanıcıları Sosyal Medya Ağlarında Daha Çapkın