in ,

Harvard Üniversitesi Öğrencisi Olmak Hayal Değil! ✍️

Harvard Üniversitesi öğrencisi ya da mezunu olmak çok büyük imtiyazdır elbette. 1636 yılında kurulan ve ABD’nin en eski eğitim kurumu olan Harvard  sağladığı ortam ve imkanları, akademik kadrosu ve birbirinden önemli pozisyonlarda bulunan mezunlarıyla köklü bir geleneğe sahip. Bu köklü gelenek de çoğu zaman parlak bir gelecek anlamı taşıyor.

Ancak Harvard Üniversitesi öğrencisi olmak için lise ya da lisans eğitiminde üstün başarılar göstermek yeterli değil. Aynı zamanda banka hesabınızın bol sıfırlı olması gerekiyor. Yani ne kadar başarılı olursanız olun, burslu okuyamadığınız sürece Harvard çok pahalı bir okul.

2016-2017 eğitim yılında Harvard Üniversitesi’nde hukuk okumaya hak kazanan bir öğrencinin bir akademik yıl için minimum 88.000 dolar ödemesi gerekiyor.  Bırakın Türkiye’yi, ABD için bile uçuk bir rakam bu.

harvard-sinif

Ancak öğrenci olmayı illa bir eğitim kurumunun öğrenci kimliğini taşımak olarak değil de, bir eğitim kurumu aracılığıyla bilgi ve beceri kazanmak olarak görürseniz Harvard Üniversitesi öğrencisi olmanın hayal olmadığını göreceksiniz.

Zira günümüzde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte Harvard da dahil olmak üzere pek çok prestijli üniversite internet (iTunes, Youtube vs.) üzerinden herkesin izleyebileceği ya da dinleyebileceği ders kayıtları paylaşıyor.

Yani Oxford Üniversitesi’nde Sheakespeare ile ilgili bir dersi Oxford öğrencileri nasıl alıyorsa siz de bizzat aynı şekilde alabilirsiniz. Ya da en az Harvard ve Oxford kadar prestijli bir okul olan Yale Üniversitesi’nden Siyaset Felsefesi ya da Astrofizik dersleri alabilirsiniz.

Sonuç olarak öğrenci demek, talebe demektir. Talebe ise talep eden demektir. Hakiki bir talebe mekan ve zaman demeden kendisine sunulan fırsatlardan en iyi şekilde istifade eder ve hatta bu fırsatları kendi yaratır.

Aşağıdaki listede dünyanın en köklü üniversitelerinin ücretsiz olarak insanların hizmetine sunduğu derslerden bazılarını listeledik. Umarız bu derslerden ilginizi çekenleri takip eder ve ufkunuzu genişletirsiniz. Yani özetle dileyen herkes Harvard öğrencisi olabilir bu devirde. Neyse, listemize geçelim artık.

Mobil Yazılım Mühendisliği – Harvard Üniversitesi

harvard-mobil-uygulama-tasarlama

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi David J. Malan’dan HTTP, Ajax, PHP gibi konuları içeren CS164 dersini alarak mobil uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz. Ders videolarını ve diğer bilgileri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Amerikan Kapitalizm Tarihi – Cornell Üniversitesi

Cornell Üniversitesi öğretim görevlileri Louis Hyman ve Edward Baptist tarafından verilen bu derste kapitalizm tarihi ve bilhassa ABD kapitalizmi üzerine çarpıcı şeyler öğrenebilirsiniz. Oldukça keyifli! bir konu zira. Dersi iTunes üzerinden ücretsiz izleyebilirsiniz.

Gazetecilik Etiği – Kaliforniya Üniversitesi (Los Angeles)

Los Angeles Times gazetesi başeditörü Jim Newton tarafından verilen bu derste medya ve gazetecilik etiği üzerinde duruluyor. Ülkemizdeki gazetecilerin de izlemesi şiddetle tavsiye edilir.

Antik Yunan Tarihi – Yale Üniversitesi

donald-kagan-antik-yunan-tarihi

Profesör Donald Kagan tarafından verilen derste Antik Yunan Tarihi’ne dair pek çok şey öğrenebilirsiniz.

Arabalar: Dün, Bugün ve Yarın – Stanford Üniversitesi

Mühendislik konusunda oldukça iyi bir kurum olan Stanford Üniversitesi’nde verilen bu derste otomobiller tasarım, insani bilimler ve mühendislik gibi farklı perspektiflerden ele alınıyor.

Calculus – Princeton Üniversitesi

princeton-calculus-dersi

Sayısal bir bölüm okuyan her öğrencinin almak zorunda olduğu Calculus dersinin Princeton gibi şahane bir okulda nasıl işlendiğini görmek istiyorsanız merakınızı dindiriyoruz.

Oscar Wilde – Oxford Üniversitesi

İrlandalı oyun yazarı, öykücü ve şair Oscar Wilde’a ayrılan bu derste, yazarın kullandığı temalar, yaşadığı dönemle olan ilişkisi ve oyunları ele alınıyor. Bu dersi takip etmek için ses kayıtlarını buraya tıklayarak edinebilirsiniz.

Ölüm – Yale Üniversitesi

Yale Üniversitesi’nde ölüm hakkında bir ders bile veriliyor. Ölümün bireysel, felsefi ve toplumsal boyutlarının ele alındığı ders Yale’in neden Yale olduğunun kanıtlarından. Ölüm gibi herkesin bir şekilde görmezden geldiği bir konuyu tüm boyutlarıyla ele almak üniversitenin ufuk açıcı, soru sormaya yöneltici yönünün en güzel örneklerinden…

***

İşte dünyanın en prestijli okullarında böyle işleniyor dersler. OpenCulture tarafından derlenen bu linke tıklayarak 1200 farklı derse daha erişim sağlayabilirsiniz. Yani artık Harvard, Oxford, Yale, Cambridge filan sadece birkaç tık uzağınızda, yeter ki merak ve azim sahibi olun…

İyi dersler herkese… 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İnsanoğlunun Geleceği Hakkındaki En Olumlu Komplo Teorileri

Dünyada Gıda İsrafı Gerçeği: Danimarka Örneği