in ,

Düğün Fotoğrafçısı Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Düğün fotoğrafçısı olmak son yıllarda oldukça revaçta. Türkiye gibi evlilik oranlarının yüksek olduğu bir ülkede düğün fotoğrafçılığının da popüler olması beklenen bir durum elbette. Birkaç saatlik çekim karşılığı ortalama 1000-1500 lira gibi bir kazanç sağlanması da bu işin gözde olmasının nedenlerinden biri elbette, ancak düğün fotoğrafçılığı sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Düğün fotoğrafçısı olmak için ne lazım? Nasıl bir fotoğraf makinesi veya video kamera lazım? Çekime nasıl hazırlanmak gerek? Damat, gelin ve hatta görümcelerle, eltilerle nasıl iletişim kurmak lazım? Buna benzer pek çok soruyu sizler için yanıtladık…

1. Kontrol listesi oluşturun.

kontrol listesi - checklist

Gelin ve damadın fotoğraflarını çekeceğiniz gün ön hazırlık yapmanız son derece yararınıza olur. Yani ne tür mekanlarda çekim yapacaksınız? Nasıl bir mizansen oluşturacaksınız? Aklınızdaki fotoğraf planlarını ve diğer detayları not alın. Çekim esnasında bu listeyi kontrol edip tik atın. Her şeyi aklınızda tutmanız mümkün değil. Hele düğün gibi bir “kaos” ortamında pek çok şeyi unutabilirsiniz. Bu nedenle elinizdeki listeye sık sık göz atın. Ne yaptığınızı ve neler yapacağınızı kontrol edin.

2. Aileden biriyle iletişim kurun.

sağdıçlar - damadın arkadaşları - toplu çekim

Gelin ve damat düğün günü çok meşgul olurlar. Bu nedenle çekimi koordine etmesi için gelinin veya damadın kardeşleri ya da arkadaşlarıyla irtibat kurun. Ülkemizde bu kuruma “sağdıçlık” deniyor bildiğiniz gibi. Sağdıçlarla ve nedimelerle iletişim halinde olursanız çekim yeri kararlaştırma, ulaşım gibi pek çok konuda kafanız rahat olur. Ayrıca düğün fotoğraflarında bu kişilerin olmasını da isteyecektir evlenecek çift.

3. Mekanı önceden belirleyin.

düğün fotoğrafı çekim yeri - çiftlik

Çekim öncesinde çekim yapacağınız yerleri belirleyin. Park, gökdelen, çiftlik gibi yerler kullanılır genelde, ama önemli olan sizin vizyonunuzdur. Dolayısıyla çiftle görüşerek onların da isteği doğrultusunda bir yer ayarlayın. Çekim yapılacak yerlerde giriş izni vs. gerekiyorsa bunları önceden tedarik edin. Çekim yerini siz belirleyecekseniz mekanın fotoğraflarını Whatsapp üzerinden çiftle paylaşın. Onların da mekandan haberdar olmasını sağlayın.

4. Çifte önceki işlerinizi gösterin.

düğün fotoğrafı portfolyosu

Evlenecek çifte daha önceki işlerinizi gösterin. Onlardan neler beklediğinizi belirtin ve onların beklentilerini dinleyin. Ödeme biçimi, teslim formatı gibi konuları netleştirin.

5. İyi ekipmanlara sahip olun.

düğün - fotoğraf makinesi

İyi ekipman demek, her zaman en pahalı ekipman demek değildir. Ancak fotoğraf makinesi, lens, lens, reflektör gibi ekipmanlar olmazsa olmazdır. Örneğin Canon 70D, 50mm 1.8 lens, flaş ve reflektörün ortalama maliyeti 3500 lira civarıdır. Belki piyasadaki en iyi düğün fotoğrafçılığı seti bu olmasa bile bu set sizin işinizi gayet iyi görebilir.

6. Makinenin sesini kapayın.

makineyi sessize almak - a7s ii

Çekim esnasında makinenizin “bip” sesini kapatın. Bu sesler ne düğün esnasında ne de video çekimi esnasında bir işe yarar. İnsanların konsantrasyonunu dağıtır sadece. Mirrorless olarak bilinen fotoğraf makinelerinin tamamen sessiz çalışabildiğini göz önünde bulundurun ve bu kameralardan kullanmayı düşünün. DSLR fotoğraf makineleri fotoğraf çekerken perde sesi çıkarır, ancak mirrorless fotoğraf makinelerinde perde sesini kapatma özelliği vardır.

7. Küçük detayları çekin.

damat giysileri

Yüzükler, düğün pasta, elbise detayları, çiçekler, masalar, masadaki bardaklar, menüler, düğün davetiyesi gibi şeylerin fotoğrafını çekin. (Video çekecekseniz videoya alın.) Zira düğün albümü hazırlarken bu detaylara ihtiyaç duyacaksınız. Düğün fotoğrafçılığı ile ilgili insanların ne tür işler yaptığını görmek için Vimeo, Instagram, Flickr gibi siteleri mutlaka gezin.

8. Yedek fotoğraf makinesi iyidir.

yedek fotoğraf makineli fotoğrafçı

Bir makinenin arıza çıkarması durumunda diğerine geçmek için yanınızda iki fotoğraf makinesi bulundurun. Zira düğün birkaç saat süren bir olaydır. Fotoğraf makineniz bozulursa gidip ofisten veya evden yedek makineyi almak için fazla vaktiniz yoktur dolayısıyla.

9. İki kişi çalışmak da iyidir.

düğün fotoğrafı kilise

Tek başınıza çekim yapmak bazen sıkıntılı olabilir. Yani yanınızda bir düğün fotoğrafçısı daha olursa daha az gezersiniz, daha az yorulursunuz. Örneğin siz genel çekim yaparken o detaylara odaklanır. Böylece ihtiyaç duyduğunuz tüm görüntüleri daha az yorularak elde edersiniz.

10. Yumuşak ışık kullanın.

diffuserlı fotoğraf makinesi ve flaş

İnsanların yüzüne flaş patlatmak bazen hem insanları yorar ve sinirlendirir hem de görüntüde gölgelerin sert olmasını sağlar. Sert ışık her zaman istenen bir şeydir. Bu nedenle kullandığınız ışık kaynaklarının (led ışık, flaş vs.) önüne beyaz bir perde (hatta beyaz bir a4 kağıt) sererseniz ışığın şiddeti azalır ve göze daha hoş görünen yumuşak bir ışık elde edersiniz.

11. Raw çekin.

raw çekim ayarı - canon dslr

Fotoğraf çekerken fotoğrafların raw (ham) olmasına dikkat edin. Raw görüntülerin üzerinde renk ayarı yapmak daha kolaydır. Eğer .jpeg çekerkeniz fotoğraf üzerinde fazla düzenleme şansınız olmaz. Düğünlerde ışık sürekli değiştiği için görüntü düzenleme konusu büyük önem taşır. O yüzden asla ve asla sadece .jpeg çekmeyin. Raw çekmeyen fotoğrafçı kendine başka bir iş baksa yeridir yani. O derece önemli bir detaydır raw fotoğraf çekmek.

12. Çektiğiniz fotoğrafları paylaşın.

düğün slayt gösterisi

Dijital fotoğraf makinelerinin en güzel özelliği fotoğrafları hemen paylaşmaya imkan vermeleridir. Örneğin gündüz çektiğiniz fotoğrafları, düğün akşamı salonda kuracağınız bir ekrana “slide gösterisi” şeklinde yansıtarak geceye keyifli bir detay katabilirsiniz.

13. Arkaplana dikkat edin.

kır düğünü

Düğün fotoğrafçılığın en zor yanlarından biri kareye giren çıkan kişileri kontrol edememenizdir. Yani gelin ve damadın fotoğrafını çekerken arkada pek çok insanın gezindiğini görürsünüz. Bu nedenle fotoğraf çekerken sade bir arkaplana sahip olmaya özen gösterin. Çekim yapacağınız yerleri önceden gezmeniz bu nedenle önemlidir. Ayrıca insanlardan nazikçe arkaplandan çekilmelerini rica ederseniz sizi kırmayacaklarını görürsünüz.

14. Fotoğrafları silmeyin.

hafıza kartı formatlamak - canon dslr

Çekim günü çektiğiniz fotoğrafları makinenizden asla silmeyin. Hafıza kartını temizlerken yanlışlıkla güzel fotoğrafları da silebilirsiniz. Bu nedenle çektiğiniz fotoğrafları bilgisayara yedeklemeden asla bir şey silmeyin. Bazen beğenmediğiniz fotoğraflar, editing işlemi sırasında çok işinize yarayabilir.

15. Farklı açılar deneyin.

yaratıcı düğün fotoğrafları

Düğün fotoğrafları genelde aynı pozlardan oluşur. Ancak alt açı, üst açı, Dutch angle denen ‘yamuk’ açı, geniş açı, close-up gibi farklı teknikler deneyin. Düğün albümünün daha keyifli olacağına emin olabilirsiniz. Farklı açılar denemekten korkmayın yani. Pinterest‘e göz atmayı sakın unutmayın.

16. Toplu çekimleri unutmayın.

düğün toplu çekim

Özellikle nedimeler ve sağdıçların da olduğu toplu çekimler güzel pozlar yakalamanıza olanak sağlar. Nedime ve sağdıç derken çiftin ailesi ve arkadaşlarını kastediyoruz yani. 🙂 Gruptan daha yüksek bir yere çıkarak herkesi fotoğrafın içine almaya özen gösterin.

17. Sürekli çekim modunu kullanın.

sürekli çekim modu - canon dslr

Fotoğraf çekerken önemli bir anı yakalamak için dikkatli olmanız gerekir. Ayrıca makinenizi sürekli çekim moduna (continuous shooting mode) alırsanız bir saniyede 7-8 kare yakalayabilirsiniz. Böylece tüm enstantaneyi yakalamış olursunuz.

18. Aksilikleri kaçırmayın.

yağmurlu nikah seremonisi

Düğünlerde ne kadar hazırlık yapılırsa yapılsın bazen işler yolunda gitmez. Örneğin damat yüzüğü kaybeder, gelinin gelinliği yırtılır, kır düğününde yağmur bastırır vs. Bu gibi tuhaf anları kaçırmayın. Başlangıçta kulağa tatsız gelen bu anlar, fotoğraf sayesinde keyifli anılara dönüşebilir. Yani gelin ve damada odaklanmışken diğer unsurları da ihmal etmeyin.

19. Eğlenmeyi unutmayın!

düğün partisi gelin damat

Düğünler, kutlama partileridir aslında. İki kişinin bir ömür boyu birlikte olmalarını aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte kutlamalarıdır. Bu nedenle düğünlerde herkesin yüzü güler. İçkiler içilir, enişteler zeybek oynar, herkes mutlludur. Bu nedenle siz de fotoğrafçı olarak bu enerjiye dahil olun ve insanlara güleryüzle yaklaşın.

Ayrıca ilham almayı asla unutmayın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İngiltere’de Düzenlenen UFO Fuarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünyanın En Eski Masalı Keşfedildi