Uzayda bizim dışımızda bir yaşam formu olup olmadığı oldukça uzun zamandır merak konusu.
Hem bilim dünyasını, hem de bilim kurgu aleminin hakkında teoriler ürettiği dünya dışında yaşam formlarında neden hala bir haber alamadığımız ise büyük bir gizem.
NTV’de yer alan habere göre, İngiltere’de yer alan ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Oxford Üniversitesi akademisyenlerinin bu konu hakkında bir fikri var. Ortaya atılan teoriye göre insanoğlunun uzayda var olan başka bir medeniyetle iletişim kurmamasının nedeni evrenin ısısı.
Orada Kimse Var Mı?
Öncelikli olarak bu teori ileri teknolojiye sahip uzaylı medeniyetinin dijitalleştiğini varsayımı üzerine kurulu. “Aestivation Hipotezi” olarak adlandırılan bu iddiaya göre, evrende başka medeniyetler arayan uygarlıklar evrenin koşulları iletişim kurmaya uygun olana kadar hipernasyon yani kış uykusunda olabilir.
Ancak bunun yüzlerce teoriden biri olduğunu söylemek mümkün.
Evrende gezegenimize benzeyen ve şu ana kadar tespit edilebilmiş 40 milyar gezegen var. Ancak herhangi bir gelişmiş medeniyetin bizimle bağlantı kurması sandığımızdan daha uzun sürebilir. Çünkü uzaylıların kullandığı dalgaların seyahat mesafesi sandığımızdan daha yavaş olabilir.
Bir diğer ihtimal ise bu dalgaların bizim fark edemeyeceğimiz kompleks bir yapıya sahip olması ve bizlerin bu nedenle dalgaları gözden kaçırıyor olmamız.
1984’den Beri
Farklı gezegenlerde yaşam olup olmadığı sorusu eski olsa da, uzayı dinleme çalışmaları henüz çok yeni. 1984’den yılından beri uzayı dinleyen bizlerin, teknolojisinin oldukça ilkel olması olasılıklar arasında yer alıyor.
Ayrıca gezegenimizden 32 ışık yılı uzaklıktaki dalgalar henüz bize ulaşmış değil. Evrenin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda bize doğru ilerleyen “Merhaba” mesajı hala yolda olabilir. Bizim de uzaya 100 yıldan biraz fazla süredir dalga gönderdiğimizi düşünürsek bizim mesajımızın da hala bir medeniyete ulaşamadığını söylemek mümkün.
Arayışımızda Yalnız Olabiliriz
Bir diğer ihtimal ise evrende başka yaşamlar arayan tek medeniyetin insanoğlu olma olasılığı. Eğerki bizim dünyamız evrendeki en gelişmiş teknolojiye sahipse bu durum diğer medeniyetlerle iletişim kurmamızı zorlar.
En kötü senaryo ise Hollywood’un en çok işlediği konu olan gelişmiş bir medeniyetin evrendeki diğer uygarlıkları işgal ederek o medeniyeti yok etmesi ve bu sayede gelişimini sürdürmesi. Eğer bir gezegeni ele geçirecekseniz, öncesinde dostane bir merhaba göndermeyi düşünmezsiniz.
Breakthrough Listen
Bu teorilerden hangisi gerçek bilinmez ama insanoğlunun uzaylılarla temasa geçmek ve onlardan bir mesaj alabilmek için çok uğraştığı kesin. Bu çabalardan biri ise Stephen Hawking ve Mark Zuckerberg gibi isimlerin desteğiyle sürdürülen Breakthrough Listen projesi. ‘Breakthrough Listen’ projesi Samanyolu dışında yer alan 100’den fazla gezegeni ve milyonlarca yıldızdan gelen sinyalleri incelemek üzere yürütülen bir proje. Projede bugüne kadar araştırılmış alanın yaklaşık 50 katı üzerinde bir alana ulaşmak hedefleniyor. 2016 yılının başında hayata geçirilen projede ABD ve Avustralya’da yer alan çeşitli gözlemevleri kullanılıyor. Proje ile yaklaşık 1000 yıldız sisteminden gönderilmesi mümkün olan sinyalleri yakalamak hedefleniyor. Şu aşamada dünyadan sinyal göndermek ise gündemde değil.