in ,

Ay’da Yetiştirilecek İlk Bitki Belli Oldu

Patates!

Evet yanlış duymadınız! Çinli bilim insanları geliştirdikleri yeni bir proje kapsamında Ay’da patates yetiştirecekler.

Mini Ekosistem adı verilen bir projeyle Ay’da canlı yaşamını test edecek olan bilim insanları, çalışmada pek çok canlıya daha yer vermeyi planlıyorlar.

İnsan Kolonileri İçin İlk Adım

“China Daily” gazetesinin haberine göre, Çongçing Üniversitesi geliştirdiği “Mini Ekosistem” olarak adlandırılan projeyle Ay’da canlı yaşamı test edilecek. İçinde 16cm uzunluğunda 18 tane silindir şeklinde kavanoz yerleştirilen Mini Ekosistem’de patates, böcek larvaları ve ipek böceği de bulunacak.

257 proje arasından seçilen Mini Ekosistem projesi Çang-ı 4 adı verilen uzay aracının Ay’a gönderilmesi sonrasında hayata geçirilicek. Aracın Ay’a ulaşmasının ardından patates,, böcek lavraları ve ipek böceklerinin hayatta kalıp kalamayacağı incelenecek.

Çin’in Ay Keşif Programı kapsamında hayata geçirilecek olan Mini Ekosistem projesi başarılı olursa Ay’da kurulması hayal edilen insan kolonileri için bir ön hazırlık niteliği taşıyacak.

Yolculuk Gelecek Yıl

Hazırlıkları bir süredir devam eden Ay yolculuğunun gelecek yıl gerçekleşmesi planlanıyor. Çin Devlet Konseyi Enformasyon İdaresi’nin yayımladığı “Çin’in 2016’daki Uzay Çalışmaları” adlı beyaz kitaba göre Çang’ı-4 insansız uzay aracı, gelecek yıl Ay’ın karanlık tarafına gönderilecek.

Mars Hedefler Arasında

Yayınlanan kitapçığa göre, 2020’ye kadar Mars ve Jüpiter’in keşfi ile dünya dışı hayat gibi konularda araştırmalar yapılmaya başlacak. Aynı zamanda bilim insanları araştırmalar kapsamında  Mars’tan inceleme amaçlı parçalar toplamayı da hedefliyor.

Çinli astronotlar, Tiengong-2 (Gök Sarayı) uzay istasyonununda biyolojiden, uzayda hayat alanına kadar 14 farklı alanda deney yapmıştı. Bu kapsamda ipek böceklerinin yer çekimsiz ortamda nasıl ipek üreteceği sorusuna yanıt aramıştı.

Marslı Filmi Gerçek Mi Oluyor?

İzleyenler bilir, geçtiğimiz yıl aynı isimli kitaptan beyazperdeye uyarlanan Marslı filminde de benzer bir konu işleniyordu. Gişede seyircinin beğenisini kazanan filmde Matt Damon Mars gezegeninde mahsur kalan bir astronotu canlandırıyordu. Astronotun Mars’da hayatta kalma çabasını izlediğimiz filmde, Mars’da patates yetiştirilme sahnesine de şahit oluyorduk.

Çinli bilim insanlarının Ay’da patates yetiştirip yetiştiremeyeceği şu an için cevaplanamazken, farklı uzay enstitülerinin dünya dışında yaşam sorusuna cevap verebilmek için çalışmalarını hızlandırdığı biliniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Apple, Sürücüsüz Araba Çalışmalarını Hızlandırdı

Duyguların Uçlarda Olma Hali: Bipolar Bozukluk Nedir?