Bu uydu başka uydulara benzemiyor!
Çünkü bu uydu 64 gramlık ağırlığı ve yapıldığı teknoloji nedeniyle dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Dünyanın en küçük uydusu olduğu bilinen ve Hintli bir genç tarafından üç boyutlu yazıcı ile yapılan uydu bugün uzay yolcuğuna çıkıyor.
Sadece 64 Gramlık Dünyanın En Küçük Uydusu
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Popüler kültürden tıp dünyasına kadar pek çok alanda kendini göstermeye başlayan bu teknoloji son olarak Hintli bir gencin elinde hayat buldu.
Dünyanın en küçük uydusunu üç boyutlu yazıcı ile yapan gencin ismi Rifath Sharook. Üstelik Sharook, henüz sadece 18 yaşında.
Cubes in Space Kazananı
Sadece 64 gram ağırlığında olan ve karbon fiberden yapılan cihaz, geçen ay genç mucitlerin katıldığı ve NASA’nın desteklediği Cubes in Space yarışmasını kazandı. Yarışmanın ödülü ise uzaya yolculuk. 😉
“Tamamen sıfırdan tasarladık. Üzerinde yeni bir bilgisayar, hızı, dönüşü ve dünyanın magnetosferini ölçecek sekiz alıcısı da olacak. Asıl zorluk, uzaya gidecek 64 gram ağırlığında bir cihaz tasarlamaktı”
86.000’in üzerinde 57 ülkeden başvuru yapılan Cubes in Space yarışması kapsamında 80 buluş hayata geçirilmek için seçildi.Yarışma NASA ve I Doodle Learning tarafından düzenlendi.
KalamSat
Bu ufak uydunun adı ise KalamSat. KalamSat’da nedir derseniz, cevap basit. Eski Hindistan Devlet Başkanlarından Abdul Kalam’a atfen, Sharook uyduya KalamSat adını vermiş.
Havacılık ve uzay mühendisi olan Abdul Kalam, 2002-2007 yılları arasında Hindistan’ın 11. Başkanı olarak görev yapmış bir Uzay Bilimi ve Hindistan Teknoloji Enstitüsü Profesörü idi.
Bu İlk Başarısı Değil
Henüz 18 yaşında olan ve sadece üç boyutlu yazıcı kullanarak dünyanın en küçük uydusunu icat eden Rifath Sharook’un ilk başarısı bu değil. Hindistan’ın Tamil Nadu bölgesinde bulunan küçük bir köyden gelen Rifath Sharook, daha öncede buluşlarıyla ödüller kazanmıştı.
15 yaşındayken, helyumlu bir hava durumu balonu tasarımıyla ödül alan Shaarook’un, daha pek çok ödülü bulunuyor.
Yolculuk Bugün
Dünyanın en küçük uydusu bugün yolculuğuna başlayacak. NASA’nın Wallops Island tesisinde uzaya fırlatılacak olan KalamSat, üç boyutlu yazıcıyla yapılmış karbon bir maddenin kalkışa dayanıp dayanamayacağının test edilmesi için kullanılacak.