Telefonumun şarjı bitti!😱 😱 😱 😱
En mutsuz emojilerin cümlesidir bu cümle!
Artık döktüğünüz gözyaşları boşa gitmeyecek ve telefonunuzu şarj edebileceksiniz.;)
İrlanda Limerick Üniversitesi’nden bilim insanları ‘gözyaşı’nın içerisinde, elektrik üretilebilen bir protein buldu. Bu proteinin bulunması ne anlamaya geliyor? Yoksa ağlayarak telefonumuzu şarj edebilecek miyiz?
Gözyaşlarınız Birer Elektrik Kaynağı
Daily Mail’de yer alan habere göre, İrlanda Limerick Üniversitesi’nden bilim insanlarının imza attığı bu keşif oldukça ilgi çekici doğrusu. Gözyaşından elektrik elde edilebileceğini ortaya koyan bu çalışmanın temelleri piezoelektrik adı verilen bir özelliğe dayanıyor.
Piezoelektrik de Ne Yahu?
Piezoelektrik kuvars, kemik, tendon ve odun gibi bazı malzemelere uygulanan mekanik basınç sonucunda, malzemenin elektrik alanı ya da elektrik potansiyelini değiştirebilmesi anlamına gelen bir kavram.
Üstelik bu şekilde elektrik üretmek yeni bir şey de değil. Okyanus radarlarından cep telefonlarına birçok alanda zaten uzun süredir piezoelektriği kullanılıyoruz.
Yumurta Beyazı, Tükürük, Gözyaşı… Her Biri Elektrik Kaynağı
Memelilerin memelilerin tükürük, süt gibi salgılarında da bulunan bir proteinse piezoelektrik özelliğinin kullanılmasına olanak sağlıyor.
Yumurta beyazında da bulunan ‘lizozim’ isimli bu proteine de baskı uygulanarak elektrik elde etmek mümkün.
“Piezoelektrik hayatımızın birçok alanında kullanılıyor, ancak bu proteinden de elektrik üretilebileceği daha önce keşfedilmemişti. Lizozimde, kuvarzda bulunduğu kadar çok piezoelektrik potansiyeli bulunuyor. Ancak bu biyolojik bir madde olduğu için zehirli de değil ve dolayısıyla kullanım alanımız daha çok. Örneğin elektroaktif, anti-mikrobik medikal implantlara kılıf yapmak için bu protein kullanılabilir.”
Dr. Aimee Stapleton
Geleceğin Elektrik Kaynağı Gözyaşlarımız Olabilir
Üstelik lizozim kristallerini doğal kaynaklardan elde etmek oldukça kolay. Araştırmacılardan Dr Tewfik Soulimane lizozimin yapısının 1965’te keşfedildiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Hatta lizozim keşfedilen ikinci protein, ilk enzim yapısı. Fakat biz ilk defa bunun piezoelektrikte kullanılabileceğini ortaya koyduk”
Bilim insanlarına göre bu keşif, birçok alanda kullanılabilir. Lizozim diğer piezoelektrik üreten maddelerin aksine zehirsiz olduğu için vücuda da girebilir.