in ,

‘Süper Ay’ Tutulması Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

14 Kasım gecesi olağanüstü bir doğa olayına tanıklık etmek mümkün.

Süper Ay tutulması olarak adlandırılan doğa olayıyla Ay Dünya’ya en yakın konuma gelecek ve yaklaşık 14 kat daha büyük gözükecek. Anlayacağınız ‘süper’ bir olayı gözlemleme şansınız var.

ay-1

 21. yüzyılın en büyük Süper Ay’ının gözlemlenebileceği bu geceyi kaçırmamak şart. Çünkü bu inanılmaz doğa olayı 2034 yılına kadar bir daha gözlemlenemeyecek.

Peki Süper Ay gözlemiyle ilgili neler bilmeniz gerekiyor?

1.Süper Ay Tutulması Nedir?

ay

Yazın sonunu, sonbaharın başlangıcını simgeleyen ve ‘Hasat Ay’ı’ olarak da bilinen Ay’ın 14 kat daha büyük gözükmesi olayı Güneş, Ay ve Dünya’nın özel konumlanmasıyla gerçekleşiyor.

Ay’ın elips şeklinde bir yörüngeyi takip ederek hareket etmesinden ötürü bu olay yılda sadece bir defa gerçekleşiyor ama her zaman Süper Ay gözlemlenemiyor.14 Kasım tarihini özel yapansa bu yakınlaşmanın ayın dolunay formunda olmasına denk gelmesi.

Tutulma Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip, Ay üzerine gölgesinin düşmesiyle tamamlanıyor. Dünya’nın arkasından yansıyan Güneş ışınlarının Ay’a kızıl renginde yansıması sebebiyle bu doğa olayına ‘Kanlı Ay tutulması’ da deniyor.

Dünya ile en yakın konuma gelen Ay bu doğa olayı sırasında  yüzde 30 daha parlak gözükecek.

2. Süper Ay Tutulmaları Ne Sıklıkta Oluyor?

super-ay-8

Dünyada kayıt altına alınan Süper Ay tutulmaları 1900 yılından bu yana sadece 5 kez yaşandı. Bir önceki Süper Ay Tutulması bundan 34 yıl önce 1982 yılında meydana gelmişti.Bir sonraki tutulma gene Kasım ayında 2034 yılında gerçekleşecek.

3. Süper Ay Türkiye’den Gözlemlenebilecek Mi?

super-ay

Uzmanların açıkladığına göre Süper Ay Türkiye’den de rahatlıkla gözlenebilecek. Bir önceki ay tutulması (normal ay tutulması) 28 Eylül 2015’de gerçekleşmiş ve Türkiye’den de gözlemlenebilmişti.

Türkiye saatiyle 4.30 sularında (GMT 1.30) Güneş ve Ay tam hizalı olacak. Bu olaydan  iki saat önce 2.30’da (GMT 11.30) da Ay Dünya’ya en yakın noktada olacak ve Süper Ay gözlemlenebilecek.

4. Süper Ay Olayını Gözlemlemek için Ne Yapmak Gerekiyor?

super-ay-1

Bu inanılmaz doğa olayını gözlemlemek için özel  bir ekipman kullanmanıza gerek yok.  Uzmanlar çıplak gözle gözlemlenebilecek olan Süper Ay tutulmasının gözler için herhangi bir sağlık riski taşımadığı belirtti.

5. Süper Ay Dünya’yı Nasıl Etkileyecek?

super-ay-3

Süper Ay’ın dünya yüzeyinde herhangi bir etkisi yok . Sadece okyanus kıyılarına yakın bölgelerde yaşayanlar olay sırasında ve sonrasında daha büyük gelgit dalgalarını gözlemleyebilecekler.

Astronomi ve fotoğraf meraklıların asla kaçırmaması gereken bu mükemmel doğa olayının bir defa daha ülkemizden gözlemlenebileceğini bir defa daha hatırlatalım. Unutmayın Süper Ay’ı görmek için bir sonraki şansınız 2034’de. Şimdiden iyi seyirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dublaj Sanatçıları

Film Karakterlerine Ses Veren Merak Ettiğiniz Dublaj Sanatçıları

WhatsApp Kazaları: Gruba Müstehcen Fotoğraf Gönderen Müdür Açığa Alındı