Çat!!!
Günümüzde, özellikle akıllı telefon kullanıcıların en çok üzen ses bu olabilir; yere düşerek kırılan ekran camı. Bir dünya para vererek alınan telefonlar, üzerinde kurşun geçirmeyen ekran koruyucu kılıflar ve eninde sonunda kırılan ekranlar…
İşte bu soruna Japonya’dan çözüm geldi. Tokyo Üniveristesi’nde okuyan bir öğrenci yanlışlıkla, çatladığı ya da kırıldığı zaman kendini onarabilen yeni bir polimer cam türü keşfetti.
Kırık Ekranlara Artık Son
Guardian’da yer alan habere göre, bu özel malzemenin adı “Polyether-Thioureas”. Hafif polimerden yapılan bu yeni cam tipi çatladığı ya da kırıldığı zaman basit bir şekilde elle baskı uygulandığında kendi kendini onarabiliyor.
Bu yeni malzemeyi geliştiren ekibin başında ise Tokyo Üniversitesi’nden Profesör Takuzo Aida yer alıyor.
Yanlışlıkla Keşfedildi
Kendini onarabilen ve “polyether-thioureas” adını alan bu özel camı keşfeden isimse lisans öğrencisi Yu Yanagisawa.
Söz konusu materyal ile bir yapıştırıcı geliştirmeye çalışan Yanagisawa polimerin yüzeyinin kesilmesi sonrası kenarlarının birbirine yapıştığını ve 21 santigrat derecede elle 30 saniye bastırıldıktan sonra zarar görmemiş bir tabaka halinde olduğunu gözlemledi.
Birkaç Saat İçinde Düzeldi
Daha sonra yapılan ek deneyler sırasında ise maddenin birkaç saat içinde parçalanmadan önceki gücüne kavuştuğun tespit edildi.
Keşfettiği şey karşısında ilk başta çok şaşırdığını dile getiren Yanagisawa, bulgularını doğrulamak için deneyi defalarca tekrarladığını belirtiyor.
“Umarım kendini onarabilen cam, kırıldığı zaman atmamıza gerek kalmayan çevre dostu yeni bir materyal olur”
Bu Cam Pek Çok Üründe Kullanılabilir
Daha öncede kendini onarabilen lastik ve plastik malzemeler geliştirilmişti. Hatta bu malzemelerin kullanıldığı cep telefonları da bulunuyor.
Oda sıcaklığında kendini onarabilen katı cam ise bir ilk. Bu ürünün cep telefonu ekranlarının yanı sıra kırılgan pek çok üründe de kullanılabileceği düşünülüyor.
50 Kat Uzayabilen Polimer Keşfedilmişti
Daha önce de kendini onarabilen polimerin akıllı telefonlarda kullanabileceği araştırmacılar tarafından belirtilmişti. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar orjinal boyutundan 50 kat uzayabilen ve kırıldığı zaman 24 saat içinde kendini onaran bir polimerin bu tarz ürünlerde kullanılmasını önermişti.
Kırık Ekran Yaygın Bir Problem
2015’te iMend adlı onarım şirketinin yaptırdığı bir araştırma ise kırık ekranın ne kadar yaygın bir problem olduğunu gözler önüne seriyor.
Araştırma sonuçlarına göre ise İngiltere’de akıllı telefon kullanıcılarının %21’inden fazlasının telefon ekranı kırık.