in ,

Araba Kazalarını Önlemek Adına Yapay Zeka İçeren Uygulama: Nexar

Araba kazaları, Türkiye’de gün geçtikçe daha fazla ölüme ve yaralanmaya sebep oluyor. 2015 yılı istatistiklerine göre ülke içinde araba kazalarında ölen insan sayısı 1.3 milyonu biraz aşarken, yaralı sayısı da 310 binin üzerinde. Amerika Birleşik Devletleri’nde de sorun benzer olacak ki, Eran Shir’in kurucularından biri olduğu Nexar uygulaması buna bir son getirmek için tasarlanmış.

araba-kazalari-nexar1

Nedir?

Nexar, Android ve App Store’da şu an bulunan ve hatta App Store üzerinde Featured kısmına çıkmış olan, telefon kameranızı aracınız için yapay zekaya sahip bir trafik kamerasına dönüştüren mobil uygulama.

Uygulamanın geçmişi ise 15 Kasım 2015 tarihine uzanıyor. Shir ve ekibi bu tarihte Forward Collision Warning(Kaba çevirisi İleri Çarpışma Uyarısı) olan bir uygulama çıkartıyorlar. Sadece iPhone 6 ve üstü modelleri destekleyen bu uygulama, gerçek zamanlı bilgi alarak, kullandığı yol üzerinde olası kaza ve yığılma ihtimallerini kullanıcılarına iletiyor.

FCW’nin çıkışından sonra ise ekip, bunun şoförlere ne kadar yararlı olduğunu görmüş olacak. Kolları çok kısa bir süre içerisinde benzer uyarıları araç bazında verecek kadar geniş çaplı bir uygulamayı geliştirmek üzere sıvıyorlar. İşte bunun meyvesi Nexar.

Geliştirme Süreci

Bu uzun yol esnasında Nexar takımı, veri olarak Uber, Lyft, tır şoförleri ve filo şoförlerini temel almış. Zaten yollarda aşınan hayatları yeterince zor olduğundan dolayı alabilecekleri yardımı maksimum eforla sunmaya çalışan Nexar takımı, bu şoförlerin karşılaştıkları kazaları genel nüfusa olan oranlarını alarak temel istatistiklerini oluşturmuşlar.

Toplamda milyonlarca sürüş-saat veri alan ekip, düşünce kazalarından alkollü araç kullanımına, hatta ve hatta Hindistan’da inekleri teğet geçme olaylarına kadar alabilecekleri tüm ihtimalleri gözden geçirerek bunu yapay zekada tespit eden bir uygulama yapma çabasına girmiş.

Bunları hayata geçirmek için ise en büyük ihtiyaçları, doğru GPS verisini almak. Özellikle Android işletim sistemi kullanan telefonlar için ise bu çok zor bir metrik. Çünkü üretim esnasında GPS donanımı genellikle çabuk ve ucuz olarak yapılıyor ve çoğunlukla doğru da olsa, anlık birebir koordinat almak çok zor. Bu sebeple uygulama içine donanımı güçlendirecek bir yazılım da koymaları gerekmiş ekibin. İş yükünü düşünmek zaten kendiliğinden bir beyin tutulmasına sebep oluyor ?

Veri grupları kısmı ise ayrı bir kaos. Yüzlerce aracın saatlerce birbirine karışan inanılmaz büyük veri gruplarını ayıklamak, boyut olarak küçük sayılabilecek Nexar ekibi için en zorlayıcı kısımlardan biri olmuş.

Son olarak ekibin ele aldığı sorun ise ısınma. Isınma ile beraber gelen görüntüde aksaklıklar ve batarya tüketimi, Amerika’nın büyük şehirlerindeki yaz günleri için optimizasyon önceliklerinden biri olmuş.

Kalan kısım ise Nexar’ın şu anda aldığı duruma evrilmiş. Sesli navigasyon ve olası kaza anlarına dair yapıyor olduğu uyarılar, asfalt üzerinde yaşayan şoförler için çokça efektif bir kullanım sağlıyor.

Eğer merak ediyorsanız, internet siteleri üzerinden bir göz gezdirebilirsiniz.

araba-kazalari-nexar3

Peki siz ne düşünüyorsunuz ? Bu uygulama Türkiye’ye gelecek olsa kaza sayısını, milyonlarca can kaybını azaltabilir mi ? Bizimle paylaşın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir Saatte En Az 300 Kalori Yakmanın 15 Yolu

Dünyanın En Yaşlı İnsanı 117 Yaşına Bastı

Dünyanın En Yaşlı İnsanı 117. Doğum Gününü Kutladı