in

Hafıza Sarayı Nedir? Sherlock’un Mekan Metodunu Keşfedin!

Bellekleri genellikle sabit bir diskte veya veri merkezindeki bir sunucuda yerel olarak depolanabilen veri dosyaları olarak düşünürüz. Ancak bu şekilde her zaman belleği dışsallaştırmak ve dış kaynak kullanmak gerekli değildir. Tarihsel olarak Eski Yunanlılar tarafından binlerce yıl önce bulunan hafıza sarayı metodu, unutmamanız gereken bilgileri aklınızda tutmaya yardımcı olur. Günümüzde hala kullanılan bu yöntem, sadece hafıza ustaları tarafından değil, aynı zaman da dedektiflerin de kullandığı ünlü bir yöntemdir. Bir sınava girmek için bilgi edinmeye çalışan bir öğrenci ya da İngilizce öğrenmeye çalışan bir aday olabilirsiniz. Yaşlanmakta ve rutin bilgileri hatırlamakta güçlük çekiyor olabilirsiniz.Biraz planlama ve çalışma ile kendi hafıza sarayınızı inşa edebilirsiniz.  En sık rastlanan hafıza sarayı, bir bina ya da kasaba gibi iyi tanıdığınız bir yerden bir yere yolculuk yapmayı gerektirir. Bu yolculuk boyunca her zaman aynı sırada ziyaret ettiğiniz belirli yerler vardır. Hafıza sarayı inşa ederken unutmamanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi, yolculuk yaptığınız yeri iyi tanımanız ve ayrıntıları bilmeniz gerektiğidir.

Mekan Metodu Nedir?

Hafıza sarayı tekniği olarakta bilinen mekan metodu, önceden bilinen bir konumun belirli alanlar ve bilgileri ilişkilendirmekle ilgilidir. Bu konumdan geçerken, belirli alanlarda ezberlemek istediğiniz bilgileri yerleştirirsiniz. Bilgiyi geri çağırmak istediğinizde, bu zihinsel yoldan geçersiniz ve sakladığınız bilgileri kolayca elde etme imkanı bulursunuz. Önemli olan, canlı bir şekilde hatırlayabileceğiniz bir yer olmasıdır. Bu sizin depolama alanınız olarak hareket eder. Bu alanda, hatırlayabileceğiniz tüm şeyleri kaydedeceğiniz, görselleştirebileceğiniz bir rota yaratırsınız. Şüphesiz, bu en etkili ezberleme tekniklerinden biridir. 

Kendi Sarayınızı İnşa Edin

Bu tekniği geliştirmenin ilk doğal adımı sarayınızı seçmek. Çok aşina olduğunuz ve canlı bir şekilde görselleştirebileceğiniz bir yer seçmeniz önemlidir. Bir hafıza sarayı, çocukluğunuz ya da günlük işe gidip gelme durumunuz gibi inanılmaz derecede aşina olduğunuz bir yer ya da rota olmalıdır. Dolabınız kadar küçük veya tüm mahalleniz kadar büyük olabilir. Önemli olan, gerçekte görmeden kafanızdaki yeri görselleştirebilmenizdir. Saray inşa etme yolculuğunuzdaki bir sonraki adım, oradaki tüm ayırt edici özellikleri listelemektir. Bu, detayları hatırlamak için biraz zaman ayırmanız gereken yerdir. Rotanız boyunca zihinsel olarak yürüyün ve hatırlayabileceğiniz her detayı almaya çalışın. Tüm bu özelliklerin zihinsel bir listesini yapın. Hangi özelliklerin bulunduğuna dair zengin ve ayrıntılı bir resim oluşturun. Sadece sabit bir yer hayal etmekten ziyade sarayda nasıl seyahat edeceğinize karar verin. Örneğin, sadece evinizi hayal etmek yerine, nasıl yürüdüğünüzü hayal edin. Ön kapıdan girer misiniz? Hangi koridorda yürüyorsunuz? Hangi odalara gidiyorsunuz? Bir şeyi belirli bir sırayla hatırlamanız gerekiyorsa, hem gerçek dünyada hem de aklınızda sarayınızdaki belirli bir rotayı izleyin. Unutmayın ki rotanızı uygulamaya başlamak ezberlemeyi daha da kolaylaştıracaktır.

Bilgilerinizi Hafıza Sarayı Metoduyla Yerleştirin

Hayatınızı değiştirecek kadar önemli bir sınava mı gireceksiniz? Ya da unutmak istemediğiniz önemli bir tarih mi var? Her bir veri parçasını, kendi zihninizde yarattığınız sarayınızın önemli noktalarına yerleştirmek işinize yarayabilir. Sarayınızın kendisi bir rota ise, sürücünüzün çalışması gibi, yol boyunca yer işaretlerini seçin. Örneğin; komşunuzun evini, bir trafik ışığını, bir heykeli veya bir binayı… Eğer sarayınız bir yapı ise bilgileri farklı odalarda ayırmayı düşünün. Daha sonra resimler, ufak eşyalar, mobilya parçaları veya dekor gibi daha küçük yerleri belirleyin.

Hafıza Sarayınızı Ziyaret Edin

Saraydaki tüm eşyalarınızı belirledikten sonra, yerleştirdiğiniz bilgileri tekrar tekrar ziyaret edin. Her şeyi ikinci kez ele geçirebilirsiniz. Bunu birkaç kez tekrarladıktan sonra eşsiz bir hafıza sarayına sahip olabilirsiniz. Bilgilerinizi hatırlamanız gerektiğinde, sarayınız boyunca zihinsel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz ve oraya koyduğunuz anıları hatırlamakta hiçbir sorun yaşamayacaksınız. Hafıza sarayı hakkında harika olan, öğrenmek için kullanılan yöntemlerin eğlenceli olmasıdır. Bu yöntemleri ne kadar çok kullanırsanız o kadar iyi olur. Unutmayınız ki hafıza ustası olmak için Sherlock olmanıza gerek yok. Kendi hafıza sarayınızı kurarak istediğiniz kavramı, kelimeyi ezberleyebilirsiniz.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Eticaret Sahiplerine Satışlarınızı Arttıracak 3 Dönüşüm Optimizasyonu Önerisi

Seyahat Tutkunlarına Özel Ankara İstanbul En Uygun Ulaşım Ücretleri