Yapı kimyasallarının aktif olarak kullanıldığı ve ülkemizde ekonomimin bel kemiği niteliğindeki endüstrilerden bir tanesini inşaat sektörü oluşturuyor. Bu sektörün her geçen gün biraz daha büyümesi ve değişmesi ile birlikte, bağlantılı olan çeşitli yan alanlarda da önemli gelişmeler yaşanıyor. İnovasyonun artarak yeni bir soluk getirdiği bu bağlantılı sektörlerden bir tanesi de yapı kimyasalları alanı…
Kimya, inşaat mühendisliği ve metalurji ve malzeme mühendisliğini bir araya getiren yapı kimyasalları alanı, teknolojik ve bilimsel gelişmeler ile beraber giderek daha büyük bir önem kazanıyor. Bu alanın ekonomi pastasındaki çapı büyüdükçe, yatırımcıların yapı kimyasalları konusuna ilgisi de artıyor. Yapı kimyasalları hakkında merak edilenlerin hepsini bu yazıda topladık! Yapı kimyasalları nelerdir, hangi maddeler bunlara örnektir ve kullanım alanları nelerdir, ülkemizdeki başlıca yapı kimyasalları şirketleri hangileridir? Hepsinin cevabi bu yazıda!
Yapı Kimyasalları İçin Hayatı Kolaylaştıran Bir Bilim: Kimya
Yapı kimyasalları alanındaki gelişmeler ve öne çıkan şirketlere göz atmadan önce, elimizdeki malzemeyi tanımakta fayda var. Bunun için, dünyayı anlamakta kullanılan temel doğa bilimlerinden bir tanesini ziyaret edeceğiz: Kimya…
Lise yıllarından hepimiz kimyanın ne olduğuna dair az çok fikir sahibiyiz. Ancak kimya aslında bizim ezberlediğimiz periyodik cetvel ve ÖSS’de çıkan basınç sorularından çok daha fazlası! Kimya, elementler ve bileşikler ile bunların bileşimleri, yapıları, özellikleri, davranışları ve diğer maddelerle reaksiyon sırasında maruz kaldıkları değişiklikler ile ilgilenen bilimsel bir disiplindir.
Bu disiplinin bir özelliği, etrafımızdaki dünyayı incelemek ve ona anlam vermekken; bir diğer özelliği de bu dünyadaki farklı unsurları bir araya getirerek yenilikler yaratmaktır. Bu anlamda kimya, oldukça temel bir bilim görevi görmekte… Kozmetik, ilaç, gıda, moda ve mobilya gibi birbirinden farklı pek çok sektörde kullanılan yöntemler; özünde kimya sayesinde geliştirilmiştir. Yapı kimyasalları ise, adından da anlaşılabileceği gibi, kimyanın yapılardaki kullanım halidir.
Yapı kimyasalları alanı; kimyayı inşaat mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, mimari ve iç mimari, peyzaj ve kentsel tasarım, şehir ve bölge planlama gibi alanlarda kullanılabilir hale getirir. İnşaat şirketlerinden belediyelere, mobilya sektöründen boya ve badana işlerine kadar aslında günlük hayatımızda karşımıza çıkan pek çok iş kolunun altında yapı kimyasalları vardır.
Yapı Kimyasalları Nedir?
Nerelerde kullanıldıklarına dair bu genel girizgahın ardından bakalım yapı kimyasalları nelermiş… Yapı kimyasalları, inşaat malzemelerini bir arada tutmak için inşaat sırasında çimento, beton veya diğer inşaat malzemeleriyle kullanılan kimyasal formülasyonlardır. Yani bizim bir inşaatın temel malzemeleri olarak gördüğümüz her maddenin içerisinde, o maddeye inşaattaki görevini yerine getirebilmesi için yardımcı olan yapı kimyasalları mevcuttur.
Bir anlamda şu anda bu yazıyı okurken içerisinde bulunduğunuz bina, bugün işe gelirken arabanızı sürdüğünüz asfalt ya da öyle tatilinde küçük bir yürüyüş yapmak için turladığınız parkın kaldırımları… Her birinde yapı kimyasalları yer almaktadır.
Yapı Kimyasalları Sektörüne Neden İhtiyaç Duyarız?
Yapı kimyasalları, özünde yapı süreçlerini kolaylaştıran bir takım formülleri barındırmakta. Bu maddelerin icadından önceki binlerce yıl boyunca, insanlar evler ve yollar yapmaktaydılar. Bütün bu yapılarda, dönemin bilimsel ve teknolojik gelişmelerinin izin verdiği ölçüde bir takım teknikler kullanıyordu. Biz insanları, mağaralardan rezidanslara taşıyan bu tekniklerin ilerlemesi, bu anlamda büyük kolaylıkları da beraberinde getirmiştir.
Yapı kimyasalları, insanların işini kolaylaştıran bileşimlerdir. Hız ve dayanıklılık anlamında devrim niteliğindeki bu formüllere çok şey borçluyuz! Yapı kimyasalları sayesinde, yapı süreçleri çok daha hızlı ilerler. Bir inşaatın tamamlanması bu maddeler sayesinde çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır.
Herhangi bir yapının inşaat süresinin kısalması, o yapının maliyetini düşüren ve daha ucuz bir şekilde satılması ya da kullanıma açılmasını sağlayan bir unsurdur. Bununla beraber yapı kimyasallarının gelişmiş formüllere sahip olmaları, yapıların uzun süreler boyunca dayanmasına yardımcı olur. Bu kimyasalların kullanılması ile yapılardaki yıpranma minimuma indirgenmiş olur.
Yapı Kimyasalları Çeşitleri ve Örnekleri
Yapı kimyasalları, inşaat sektörünün pek çok farklı alanında karşımıza çıkıyor. Bu kimyasallar, katkılardan döşeme kimyasallarına, sızdırmazlık maddelerine, harçlara, şu geçirmez kimyasallara ve yapıların onarım ve bakımına yönelik kimyasallara kadar çeşitli alt başlıklara ayrılmaktadır.
Bu alanın oldukça geniş bir ürün yelpazesi olduğunu söylemek mümkündür. Polimerler, en önemli hammadde grubudur ve her yapı kimyasal formülasyonunda yaygındır. Özellikle inşaat sektöründe karşımıza çıkan yapı kimyasalları türlerini gelin birlikte daha detaylı bir şekilde inceleyelim!
Beton Katkılı Yapı Kimyasalı
Beton katkıları, bazı özellikleri değiştirmek için betona az miktarda ilave edilen suda çözünen kimyasallardır. Yapım maliyetini düşürmeye yardımcı olur ve sertleşmiş betonun özelliklerini değiştirir. Katkılar, beton karışımı hazırlanırken veya dökülmeden hemen önce eklenir. Beton katkıları, beton kalitesini, yönetilebilirliği, hızlanma veya gecikme süresini iyileştirebilmek için geliştirilmiştir. Günümüzde pek çok beton karışımı üretkenliği artırırken dökülme işleminizin maliyetleri düşürmenize yardımcı olmaktadır. Bu katkıların maliyeti, kullanılan katkı maddelerinin miktarına ve türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bunların hepsi, metreküp / metre beton maliyetine ekti eder.
Su Yalıtım Yapı Kimyasalları
Su yalıtım kaplama kimyasalları terasların, çatıların, tuvaletlerin, su depolarının, yüzme havuzlarının bodrum katlarının su geçirmezliğini sağlamak için uygun yapı kimyasallarındandır. Tamir harcı olarak beton ve duvar işlerinin onarımında, betonun korozyona, ve tuz saldırılarına karşı korunmasında kullanılır. Çimento boyaları için katkı maddesi olarak, su geçirmezlik özelliklerini geliştirmek ve dayanıklılığı artırmak için de kullanılmaktadır. Doğru kullanılan su yalıtım kimyasalları, çimento ile karıştırılmaları halinde uygulandıkları bölgeyi şu geçirmez hale getirirler. Bu yüzeyleri UV ışınlarına karşı korurlar. Mantar ve mikro organizma saldırılarını azaltmada yardımcı olurlar. Korozyonunun azaltılmasını sağlarlar. Tüflü kaplama, suyla sürekli temas içeren uygulamalar için de kullanılabilir. Bütün bu özellikleri düşünüldüğünde, su yalıtım kimyasallarının inşaat sektörünün pek çok alanında nasıl ön plana çıktığını anlamak mümkün oluyor.
Döşeme Bileşikleri
Mobilya ve aksesuarlar, zamanla değişebilir, ancak döşeme çok uzun bir süre için yerde kalacak olan bir unsurdur. Yer döşemenizi seçmek çok çaba gerektiren bir durumdur ve de önemli bir karardır. Özellikle de büyük çaplı inşaatlarda bu çok daha önemli bir karar haline geliyor. Bu noktada döşeme bileşenleri devreye giriyor. Zemin kaplama, evin sıcaklığını ve çekiciliğini artırdığından evin önemli bir bileşenidir. Çeşitli zemin malzemeleri döşeme yapıştırıcıları kullanılarak yerleştirilir. Döşeme bileşikleri ayrıca kiremit dikişlerini doldurmak ve bitirme görünümü sağlamak için kullanılan kiremit harçlarını da kapsamaktadır. Kısacası döşeme bileşikleri, yapı kimyasalları arasında kullanım alanı en geniş olan maddelerden bir tanesidir.
Yapının Onarım ve Rehabilitasyonu için Kullanılan Yapı Kimyasalları
Yapıların onarımı ve rehabilitasyonu için de çeşitli kimyasallar mevcuttur. Katkı maddeleri, bağlayıcı maddeler, korozyon önleyici kaplamalar, astarlar ve harçlar bu yapı maddesi başlığının altında yer almaktadır. Tamir için uygun olan yapı kimyasalları arasından malzeme seçimi en önemli unsurdur. Bu maddeler beton bir yapının dayanıklı ve güvenilir bir şekilde tamir edilmesine yardımcı olurlar. Beton onarımı için kullanılan malzemeler özellikle büzülmeyen tipte olmalıdır. Ayrıca uzun süreli kullanım ve pürüzsüz bir görünüm için ana malzeme ile de uyumlu olmalıdırlar. Uyumlu özelliklerin yanı sıra, beton yapının onarımı için malzemelerin uygulanmasının da kolay olması gerekir. Bu sayede onarım yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerektirmez.
Sızdırmazlık Maddeleri ve Kalafatlar
Yapı kimyasalları arasında en önemli maddelerden bir tanesi de, sızıntıları önlemek için kullanılan formüllerdir. Sızdırmazlık maddeleri ve kalafatlar, bir sıvının veya gazın geçişini önlemek için bir yüzeyi veya açıklığı kapatmakta kullanılan maddelerdir. Genellikle beton ve alçı pan benzeri malzemelerle, yapıştırılması zor olan küçük açıklıkları kapatmak için kullanılırlar. Sızdırmazlık maddeleri; nem, oksijen, toz parçacıkları gibi dış etkenlerin iç mekanlara girmesini engellerler. Sızdırmazlık malzemeleri zayıf veya güçlü, esnek veya sert, kalıcı veya geçici olabilir. Her ne kadar sızdırmazlık malzemeleri yapıştırıcı olmasalar da bazılarının yapışkan nitelikleri vardır. Bu nedenle aynı zamanda yapışkan sızdırmazlık maddesi veya yapısal sızdırmazlık maddesi olarak da adlandırılırlar. Kalafat ise, eklemleri veya dikişleri çeşitli yapılar ve borularda sızıntıya karşı yalıtmak için kullanılan bir malzemedir.
Yapı Kimyasalları Üreticileri ve Firmaları
Yazımızın başlangıcında da bahsettiğimiz gibi, ülkemizde yapı kimyasalları alanı, inşaat sektöründen beslenerek her geçen gün önemli bir büyüme göstermektedir. İnşaatların ve yeni yapıların artması, yapı kimyasalları alanına da canlılık getirmektedir. Bu anlamda ülkemizde de bu sektör giderek önem kazanmakta. Ülkemizde yer alan büyük yapı kimyasalları firmaları, hem bu alanın gelişmesine ve dolayısıyla inşaat sektörünün ilerlemesine yardımcı oluyor, hem de bu şekilde gelişerek ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren ve alanda önde gelen yapı kimyasalları sektörü şirketlerini sizler için derledik. Şirketlere dair bilgiler arasında her birinin tarihine dair önemli noktaları, menşeilerini, uzmanlık alanlarını ve ürün yelpazelerini bulabilirsiniz.
Baumerk Yapı Kimyasalları
Türkiye’deki yapı kimyasalları sektörünün köklü ve inovatif şirketlerinden biri olan Baumerk, alanın önde gelen markalarından bir tanesi. Sektörde lider niteliğindeki bu şirket, 20 yılı aşkın olan deneyimini ve birikimini müşterilerine sunuyor. Dünya piyasasına açılmış Türk şirketlerinden biri olan Baumerk Yapı Kimyasalları, İstanbul merkezli büyük bir şirket.
Baumerk Yapı Kimyasalları, 20 farklı ürün grubuna sahip. Bunların arasında bitim – kauçuk esaslı su yalıtım ürünleri; çimento esaslı su yalıtım ürünleri; teras, balkon ve ıslak ganim şu yalıtım ürünleri; beti ve harç katkı ürünleri, mastik ve derz dolgu ürünleri; zemin sistemleri; onarım ve güçlendirme sistemleri ile yardımcı ürünler yer alıyor. Hem büyük çaplı inşaatlar hem de daha küçük ölçekli kullanımlar için bu geniş ürün kataloğu içerisinden uygun seçeneği bulmak mümkün. Bu ana başlıklar altında 150’den fazla ürün yer almakta.
Baumerk ürünlerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi çevreye duyarlı olmalarıdır. İnşaat sektöründe ön planda olan kaygılardan bir tanesi, kullanılan malzemenin çevrede yarattığı etkilerdir. Bu durumun farklında olan ve araştırma geliştirme faaliyetlerinde çevreye duyarlılık konusuna geniş yer ayıran Baumerk, çevreye duyarlı ürünleri ile ön plana çıkmaktadır. Baumerk tarafında üretilen yapı kimyasalları, çevreye zarar vermeden üretilmekte ve kullanılmaktadır.
Baumerk Yapı Kimyasalları, sadece sunduğu geniş ürün yelpazesi ile değil, aynı zamanda araştırma ve geliştirme faaliyetlerine verdiği önemle de Türkiye’nin önde gelen yapı kimyasalları şirketlerinden biri konumunda. Dünya çapında 55 farklı ülkede 1000’den fazla müşteriye ulaşan Baumerk, sektörün ülke genelinde gelişmesi; istihdam ve büyümeye katkı sağlaması için de çalışıyor.
Daha fazla bilgi için yapı kimyasalları ve su yalıtım malzemelerinde öne çıkan Bamuerk’in internet sitesine göz atmanızı öneririz.
KYK Yapı Kimyasalları
KYK Yapı Kimyasalları, 2000’lerin başından beri sektörde faaliyet gösteren firmalardan bir tanesi. Temel faaliyetlerini Eskişehir’de yer alan Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştiren KYK Yapı Kimyasalları; aynı zamanda Samsun, Adana ve Diyarbakır’da üretim tesislerine sahiptir.
KYK Yapı Kimyasalları oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Kataloglarında yer alan ürün gruplarının başlıkları arasında yapıştırıcılar, derz dolguları, su yalıtım malzemeleri, tamir harçları, zemin malzemeleri, sıvalar, astarlar, dış cephe ısı yalıtım sistemleri ve katkılar ile yardımcı malzemeler yer alıyor. KYK Yapı Kimyasalları ile çalıştığınızda, ihtiyaçlarınıza göre bu ürün grupları altında yer alan farklı çeşitlerden faydalanma imkanına sahip oluyorsunuz.
KYK Yapı Kimyasalları, sektördeki önemli firmalar arasında yer alıyor. Çeşitli kentlerde İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası gibi sivil toplum aktörleri ile beraber yapı sektörüne dair seminerler düzenliyorlar; bu alandaki eğitimin canlandırılması için faaliyet gösteriyorlar.
Ayrıntılı bilgi için KYK Yapı Kimyasalları’nın internet adresiniz ziyaret edebilirsiniz: www.kyk.com.tr
Sika Yapı Kimyasalları
Dünya çapında faaliyet gösteren Sika Yapı Kimyasalları, uzun zamandır ülkemizde de sektörün önemli aktörlerinden bir tanesi. Temelleri 1910’da Avusturya’da atılan Sika; 20 yıl içerisinde Amerika, Arjantin, Brezilya ve Japonya’da farklı iştirak ile büyüyüp bir dünya markası haline geldi. Son 25 yıldır ülkemizde de faaliyet gösteren Sika Yapı Kimyasalları İstanbul Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan merkezi ile hem ülkemizde hem de bölgede faaliyet göstermektedir.
Sektörün en eski şirketlerinden biri olan Sika, ürünlerinin kalitesi ile ön plana çıkıyor. Çimento ve beton teknolojisi, beton bakımı ve tamiri, grout ve ankraj ürünleri, enjeksiyom. derz dolgu malzemeleri, kullanıma hazır harçlar, koruyucu kaplamalar, çatı şu yalıtımı, elastik ve seramik yapıştırma ile su yalıtımı alanında yapı kimyasalları çözümleri sunmakta.
Yapı kimyasalları sektöründeki köklü şirketlerden bir tanesi olan Sika, yollar içerisinde uzmanlığını farklı alanlara da taşıdı. Bugün sadece yapı kimyasalları alanında değil; aynı zamanda ev aletleri, oto tamir, otomotiv ve yapı bileşenleri gibi farklı alanlarda da faaliyet gösteriyor.
Bunlar ve daha fazlası için Sıka’nın ınternet sayfasına bakabilirsiniz: tur.sika.com
Tekno Yapı Kimyasalları
İnşaat sektöründe son on yıldır öne çıkan markalardan bir diğeri ise Tekno Yapı Kimyasalları. Merkezi ve temel üretim tesisi İstanbul’daki Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Tekno Yapı Kimyasalları; aynı zamanda Afyon, Kayseri ve Elazığ’da da faaliyet göstermekte. Son derece modern ve kapsamlı fabrikaları ile sektörü ileriye taşırken istihdam da yaratan Tekno Yapı, alanında uzman isimlerden bir tanesi.
Tekno Yapı Kimyasalları, oldukça geniş bir üretim skalasına sahip. İnşaat sektöründeki pek çok farklı ihtiyaç için çözümler üretmekteler. Seramik ve PVC yapıştırıcılar, derz dolgu ürünleri, grout ve tamir harçları, ısı yalıtım ürünleri, su yalıtım ürünleri, endüstriyel zemin ürünleri, yapısal güçlendirme ürünleri ve beton katkıları ile bir inşaatın gereksinim duyabileceği hemen hemen her alanda ürün sağlayabiliyorlar.
Yapı kimyasalları alanında gelişmenin vazgeçilmez noktalarından biri olan araştırma ve geliştirme, Tekno Yapı Kimyasalları’nın da ilgi alanına giriyor. Türkiye’nin 750. Ar-Ge merkezi unvanına sahip bu şirket, sektörü bu anlamda da besliyor.
Tekno Yapı Kimyasalları şirketi hakkında daha fazla bilgi almak ve ürün yelpazesine bakmak için web sitelerine gidebilirsiniz: www.teknoyapi.com.tr
Akkim Yapı Kimyasalları
Türkiye’nin dünyaya açılmış yapı kimyasalları şirketlerinden bir tanesi de Akkim. 30 farklı ülkede yerel ofisleri ile global bir değer olma yolunda ilerleyen Akkim, geniş ihracat hacmiyle her geçen gün marka değerini yükseltiyor. Sadece kendi ürünlerini üretmekle sınırlı kalmayan Akkim, aynı zamanda dünyanın önde gelen yapı kimyasalları şirketleri için özel marka üretimi de yapıyor.
Akkim’in ürün yelpazesi oldukça geniş… Endüstriyel ve bireysel kullanım için yapıştırıcılar, silikon ve mastik başta olmak üzere derz dolgu ürünleri, dolgu ve montaj kolaylaştırıcı PU köpükler, farklı ihtiyaçları karşılayan su ve ısı yalıtım sistemleri, geniş kullanım alanına sahip aerosoller ve hayata renk katan sprey boyalar temel ürün grupları arasında yer alıyor.
Müşterilerinin ve genel olarak pazarın ihtiyaçları doğrultusunda esnek bir üretim şemasına sahip olan Akkim Yapı Kimyasalları, bununla sınırlı kalmıyor. Güçlü bir Ar-Ge kapasitesine sahip olan firma aynı zamanda müşterilerine deneyimleri ve pazar bilgisinden yer alarak pazarlama desteği de veriyor.
Akkim Yapı Kimyasalları ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz internet sayfalarına bakmanızı öneririz: www.akkim.com.tr
Isonem Yapı Kimyasalları
2000’li yıllarda inşaat sektörünün gelişmesi ile beraber kurulan şirketlerden biri olan İsonem, İzmir merkezli bir yapı kimyasalları firması. 2004 yılından beri faaliyet gösterdiği alanda sürekli kendini yenileyen ve geliştiren İsonem, bölgesinin önde gelen markalarından biri.
Yapı kimyasalları alanda belirli ürünlerde uzmanlaşmış şirketlerden bir tanesi olan İsonem, temelde dört ana başlık altında ürün üretmektedir. Bunlar endüstriyel ürünler, özel boyalar, zemin kaplamalar ve şu yalıtım ürünleri olarak sıralanmakta. Pek çok farklı marka ile bu alanda işbirliklerine sahip olan firma, sektörün en iyilerinden biri.
İsonem aynı zamanda geniş bir ihracat hacmine sahip. Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika kıtalarında özellikle de su yalıtımı alanında başarıları ile adından söz ettiren bir şirket.
İsonem’i daha yakından incelemek isterseniz ziyaret etmeniz gereken adres burası: www.isonem.com.tr
Basf Yapı Kimyasalları
Alman teknolojisini ülkemize taşıyan markalardan bir tanesi Basf Yapı Kimyasalları. Türkiye pazarına boya ürünleri ile giren Basf, 1934 yılından beri ülke temsilciliği ile faaliyette. 150 yılı aşkın bir şirket olan Basf. ülkemizde İstanbul merkezli olarak faaliyetlerini sürdürmekte ve global merkezindeki gelişmeleri birebir olarak bize de yansıtmaktadır.
Basf’in faaliyet alanı yalnızca yapı kimyasallarından ibaret değil. Otomotiv ve taşımacılık, elektrik ve elektronik, enerji ve kaynaklar, mobilya ve ahşap, evsel bakım ve endüstriyel temizlik, beslenme, ambalaj ve matbaa, boya ve kaplama endüstrisi, kişisel bakım ve hijyen, ilaç ham maddeleri, plastik, kağıt, deri ve ayakkabı… Kısacası Basf’in skalasında yok yok! Yapı kimyasalları alanında ise monomerler, petrokimyasallar ve katalizörler ile faaliyet gösteriyor.
İstanbul dışında Konya, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de de merkezleri bulunan Basf aynı zamanda pek çok sanayi bölgesinde üretim tesisine sahiptir.
Basf Yapı Kimyasalları ile ilgili bilgi edinmek için en güvenilir başvuru adresi kendi internet siteleri: www.basf.com/tr
Fixa Yapı Kimyasalları
Yapı kimyasalları alanında ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerden değineceğimiz son isim Fixa Yapı Kimyasalları olacak. Sektörde 2001 yılından beri faaliyet gösteren Fixa, ülkemizde üç farklı şehirde merkeze sahip. İstanbul, Ankara ve Adana’yı kendine faaliyet alanı olarak belirleyen Fixa Yapı Kimyasalları, inşaat sektöründe pek çok markanın tercih ettiği kurumlardan biri.
Fixa Yapı Kimyasalları, bu alanın pek çok farklı ihtiyacını karşılamak için üretim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu faaliyet alanları arasında su yalıtım sistemleri, sızdırmazlık ürünleri, onarım ve güçlendirme ile restorasyon çalışmaları, zemin sistemleri ile ilgili inovatif çözümler, ısı yalıtım sistemleri, beton harç katkıları, kalıp ve ayırıcılar ile kur malzemeleri, çimento esaslı sıvılar ve örgü harçları, seramik yapıştırıcılar ve derz dolguları, teknik yapıştırıcılar ve marin grubu yer almaktadır.
Pek çok kalite belgesine sahip Fixa Yapı Kimyasalları, çalıştıkları markaları memnun eden şirketler arasında yer alıyor.
Fixa’nın ürün yelpazesini incelemek için web adreslerine göz atabilirsiniz. www.fixa.com.tr
Yapı Kimyasallarının Tarihi
Yapı kimyasallarının tarihi, bir anlamda inşaat endüstrisinin de tarihi niteliğinde… Bu nedenle bu maddelerin gelişimini anlamak için inşaat sektörünün gelişimine bakmamız gerek.
İnşaat endüstrisinin tarihi, uygarlığın ilk günlerine dayanıyor. Medeniyetten medeniyete, binlerce yıldan fazla bir süre içinde rahat bir şekilde yaşama arayışı hızlıca büyümüştür. Taş, kıl, kereste ve kireç, ile başlayan bu süreç şimdi modern beton yapılarla devam etmekte…
İnşaat endüstrisinin son 200 yıldaki tarihi, büyük ölçüde Sanayi Devrimi ile başlayan teknolojik gelişmeler ve küresel nüfusun patlayıcı büyümesinden etkilenmiştir. 18. yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi sonucunda modern anlamdaki fabrikaların yaratılması, inşaat sektöründeki ilk önemli gelişmeleri tetiklemiştir. Bunun yanı sıra, 19. yüzyılın başlarında metal işçiliğindeki gelişmelerle el ile yapılması gereken işler azalmış ve binaların tamamlanma oranı hızla artmıştır. Bu iki önemli dönüm noktası, inşaat sektörünün kaderini belirleyici niteliktedir.
İnşaat Sektöründe Bir Devrim: Yapı Kimyasalları
İnşaat sektörünün tarihindeki bir başka kırılma ise çelik ve beton gibi yeni malzemelerin oluşturulmasıyla meydana gelmiştir. Şimdi, bu iki maddeye biraz daha yakından bakalım… Beton, zaman içerisinde neredeyse her türlü proje için kullanılabilecek kadar ucuz, sağlam ve dayanıklı bir malzeme haline gelmiştir. Bugün betonun kullanılmadığı bir inşaat düşünmek oldukça güç… Çelik ise büyük ölçekli bina projelerinin içleri için gereken gücü sağlayan ve eski malzemelerle çalışan kişilerin hayal bile edemeyeceği ölçüde sağlam bir dış destek sağlamayı başardı. Çelik sayesinde artık daha sağlam ve güvenli yapılarda yaşayabiliyoruz. Bu iki maddenin gelişmesi, inşaat sektörünün temel sorunlarına çözüm ürettiği için, alanın araştırma ve geliştirmesini yapan kişileri daha sağlam olan yapı kimyasallarına ilgi duymaya yönlendirmiştir.
20. yüzyılda nüfus artışı ile birlikte şehirler büyümüştür ve halkın ihtiyaçları da bununla beraber büyük oranda değişiklik göstermiştir. İnsanlar binaların daha uzun olmasını, nehirler arasında köprüler kurmayı, geniş çaplı fabrikalarda üretim yapmayı istemeye başlamışlardır. Mühendisler ve bilim insanları da her zaman daha iyi, daha hızlı ve daha rahat bir yaşam tarzı için insanların doğal ihtiyacına yönelik çözümleri bulmak amacı ile çalışmalarını hızlandırmışlardır.
Günümüz inşaatlarında, daha güçlü ve daha dayanıklı malzemeler aramanın yanı sıra, estetik açıdan çekici yapılar üretmek oldukça önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Bu çok yönlü gereksinimlerin yerine getirilmesi için bilim insanları teknolojik olarak daha gelişmiş materyaller aramaktadırlar. Çimento, yüzyıllar boyunca geçmişi olan, günümüz inşaatlarında paha biçilmez bir malzemedir. Günümüz bağlamından, çimento, kalıplanabilirlik, bulunabilirlik ve düşük maliyet, benzersizliği nedeniyle yeri doldurulamaz bir malzemedir. Özellikle inşaat alanında betonla ilgili teknolojideki gelişmeler hayati önem taşımaktadır.
Kimya endüstrisinin, inşaat endüstrisinin geleceği olma konusundaki rolü ise muazzam niteliktedir. Yapı kimyasalları, temel olarak ve yapısal olarak dayanıklılık, eğilebilirlik, kullanım kolaylığı ve estetik gereksinimlerden oluşur. İnsanlığın inşaat sektöründe zamanla gelişen ve değişen ihtiyaçlarına yanıt bulmak için icat edilen bu kimyasallar, bugün kendilerine has bir sektöre ve milyonlarca dolarlık yatırımın yapıldığı bir endüstriye sahiptirler.
One Comment
Leave a Reply