Form kullanımı şu sıralar yükselişte olan bir gereklilik. Özellikle öğrenci tezleri, sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar ve aktivite planlamacılarının çok sık kullandığı ve hayatımızda yer doldurmaya başlamış olan bir iş form doldurmak. Özellikle en çok öğrencilerin ve sivil toplum kuruluşlarında çalışan insanların çok sık gördüğü “Bilmem ne konulu tez için bu kısa anketi doldurur musunuz?” ya da ” Yıllık aktivitemiz bilmem ne için ekip arkadaşına ihtiyacımız var. Şu form ile başvurabilirsiniz” adlı başlıklar her geçen gün bu işlerde çalışan genç popülasyon dolayısıyla artıyor. Artık Google Forms görmekten bayan insanlar için de SPACE10 üçlüsü Daniel Friis, Felix Nielsen ve Charlie Issland’ın oluşturmuş olduğu script temelli bir framework hızla yükselişe geçti: Conversational Forms
Bilmeyenler İçin: Framework ve Script Nedir?
Bu terimi bilişim sektörü içinde olmayan okuyucularımız için öncelikle açmamız gerekli. Framework ya da çoğunlukla kullanılmayan çevirisi ile yapı iskeleti, sık kullanılan fonksiyonların (bir bilgisayar yazılımının geliştirilmesi sırasında kullanılan temel yapı taşı ve aynı zamanda bir kod bütünü) bir bilgisayar yazılımı ile hazır sunulması ve bu verilen fonksiyonları framework’ü kullanan yazılımcının isteğine göre ek kodlar ile güncellemesini sağlayan sistemdir. Günümüzdeki yazılımların çoğunda ham kod dilleri ile sıfırdan bir yazılım veya uygulama yaratmaktansa, ortaya çıkacak ürünün temel aldığı konuya uygun (web sites, mobil uygulama vesaire) hazır bir framework kullanmak yazılımcıların işlerini daha efektif yapmasını sağlar.
Script ya da scripting language ise çalışma-zamanı-sistemlerin (run-time environment) yorumlayabileceği programlama dilleridir. Başka kod dilleri ile yazılan programlar makine diline çevirilir ve script okunarak herhangi bir ortamda çalışabilir şekilde kullanılabilir.
Nasıl Tasarlanmıştır? Nasıl Çalışır?
Conversational Form, iPhone’dan alışık olduğumuz mesajlaşma arayüzüne benzer bir tasarımda çıkıyor karşımıza. Beyaz arka plan üzerine gri ve mavi konuşma baloncukları ile birebir yazıştığınız bu arayüz içerisinde, Conversational From bir robot emojisi ile, siz ise gülümseyen bir emoji ile temsil ediliyorsunuz. Arka planda ise Conversational Forms’u kullanan platform, robotun soracağı soruları seçiyor ve yazdığınız cevapları tıpkı herhangi bir form gibi bir yazı dosyasına dökerek uygulama sahibine gönderiyor.
Conversational Form, bir script temelli framework olduğundan dolayı herhangi bir ortama eklenebilir ve orada kullanılabilir. Tek sorunu ise kendi başına kullanımı mümkün değil, sadece bir yazılıma veya internet sitesine entegre edilebiliyor. Ancak bu framework tamamıyla açık kaynak. Yani herkes tarafından erişilebilir! Github üzerinden kodlarına ulaşabilirsiniz.