in , ,

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Son yıllarda butik bira, craft bira ve  ev yapımı bira gibi kavramlar sıklıkça duyulur oldu. Eminim etrafınızda da bu işlerle uğraşan oldukça fazla sayıda insan vardır. Sosyal medyada paylaşılan bira tadımı etkinlikleri, bakın bu da benim biram diyen fotoğraflar ve birbirinden farklı bira tadım noktalarında yapılan yer bildirimleri…

Geçtiğimiz haftalarda biranın UNESCO Soyut Kültürel Miraslar listesine alındığını size duyurmuş ve bira hakkında bilmediğiniz pek çok şeyi sizlerle paylaşmıştık. Peki ya bu gittikçe popülerleşen butik bira akımı hakkında ne kadar şey biliyorsunuz? Ve daha da önemlisi İstanbul’da butik biralar deneyebileceğiniz en iyi noktalardan ne kadar haberdarsınız?

Merak etmeyin bu soruları sizin için cevaplıyoruz.

Butik Bira Nedir?

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Hatırlar mısınız eskiden annelerimiz tarafından yapılan ev yapımı yoğurtlar vardı.Marketlerde satılan yoğurtlarla kıyaslandığında oldukça farklı bir tada sahip olan bu yoğurtlar aslında çok daha kaliteliydi.

İşte butik bira daha doğrusu craft bira meselesi de bu yoğurtlara benziyor. Dışarıda marketlerde satılan biralar yerine evde yapılan bu biralar seri üretimin ürünü olan bira markalarının yanında farklı bir alternatif olarak çıkıyor karşımıza.

Özellikle 1990’lı yıllarda Amerika’da yoğunlaşan evde bira yapma fikri zamanla gittikçe popüler hale geldi. 2000’lere gelindiğinde Micro Brewery adı verilen üreticiler ortaya çıktı ve ev yapımı bira olayı gittikçe ticarileşti.İşte bu bira yapımı zamanla craft bira olarak adlandırılmaya başlandı. Yani evde yapılan biralar artık bir nevi mutfak sanatı haline gelmiş ve kendi kültürünü doğurmuştu.

Butik Bira Trendinin Yükselişi

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Dünyada hızla yayılan bu trend son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler hale gelmeye başladı. İnternetten satın alacağınız ve ürün seçiminizle size özel hale getirebileceğiniz bira kitleriyle evinizde kendi biranızı yapmanız oldukça mümkün.

Sadece 10 yıl önce Türkiye’de bira kültürünün başlıca 2 marka tarafından temsil edildiği düşünülürse, bugün craft biralar ile gelinen nokta oldukça şaşırtıcı. Değişen talepler ve bira konusunda gelişen damak tadları aslında bugün ülkemizde onlarca farklı birayı raflarda ve mekanlarda görebilmemizi sağlayan unsurlar. Haliyle gelişen damak tadları ve insanların yeni tad arayışları bugün ülkemizde butik biracılığı da farklı bir noktaya getirdi.

Artık kendi birasını yapan ve arayış içerisinde olan bira severlere hitap eden yeni yeni tadım noktaları var.

Gelin İstanbul’da yer alan kendi birasını yapan ve farklı craft biraları bulabileceğiniz bazı mekanlara göz atalım.

Populist

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Populist 2016 yazında Bomontiada’da hizmete girmiş olan oldukça farklı bir mekan. Kendi birasını yapan ve bu biralarla uyumlu yiyeceklere göre müşterilerine menüler sunan Populist adına yakışır bir şekilde oldukça popüler bir mekan.

Oldukça zengin bir bira menüsüne sahip bu mekanı bizim radarımıza yakalatan yanıysa başarılı ev yapımı biraları.

Ancak baştan uyaralım, her gittiğinizde aynı biraları bulacağınıza dair garanti veremiyoruz.Malum burada seri üretim ürünü olan biralardan bahsetmiyoruz. Ortalama 10 farklı çeşit bira bulabileceğiniz bu mekanda biralar Belçika usulü 22cc’lik ve 33cc’lik bardaklarda içmek mümkün. Eğer birden fazla birayı tatmak istiyorsanız o zaman özel olarak hazırlanmış tadım paketlerine göz atabilirsiniz.

Fiyatları Bomontiada içindeki diğer mekanlara kıyasla daha uygun olan Populist sadece bira menüsüyle değil, biralarla uyumlu bir şekilde hazırlanmış aparatifleriyle de oldukça başarılı bir lokasyon.

Barın arkasına yerleştirilmiş 2 adet kocaman bira yapım tankı ve hippi zamanlarından hatırlayacağınız bir minibüsün içine yerleştirilmiş DJ kabiniyle Popülist lezzetli biralar değil, aynı zamanda oldukça hoş bir dekorasyonda vaat ediyor ziyaretçilerine. Dekorasyonunun başarısının sırlarından biri mekanın eski Bomonti fabrikasının içerisinde açılması. Popülist’in her köşesinde fabrikadan izlerle karşılaşabilmeniz işte bu sebepten dolayı mümkün.

Eğer bira işinde amatörseniz, barmen arkadaşlara ne tarz tatlardan hoşlandığınızı söylerseniz  size tavsiyelerde bulunabileceklerinden emin olabilirsiniz.

Bosphorus Brewing Company

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Burası tam bir İngiliz Pub kültürü sembolü. İngiliz Philip Hall tarafından açılan barın misyonlarından biri de zaten bu; pub kültürünü İstanbul’a taşımak.Gayrettepe’de bulunan BBC lokasyonuyla biraz ziyaretçilerini zorlasa da atmosferiyle bu açığını kapatıyor.

Uzmanlık alanlarının ‘Ale’ biralar olduğunu söyleyebileceğimiz Bosphorus Brewing Company’de tüm biralar Norfolk’tan getirtilen şerbetçiotunda yapılıyor.

En çok tercih edilen biraları 81 ve Istanbul Pale Ale olan BBC fiyatlarıyla biraz düşündürtebiliyor. Ama unutmayın içtiğiniz biralar sadece bu mekana özgü ve hiç katkı malzemesi kullanılmadan hazırlanıyor.

Bosphorus aynı zamanda zengin bir yiyecek menüsüne sahip.

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Sizlere bu noktaya kadar butik bira kültürünü tanıtmaya ve İstanbul’da butik bira deneyimi yaşayabileceğiniz  mekanlar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Şimdilik kendi birasını yapan mekan sayısı sadece 2 ile sınırlı olsa da, İstanbul’da ve Türkiye’de bira kültürü gittikçe yaygınlaşıyor ve farklı biralara ulaşmak daha kolay hale geliyor. Dünyanın farklı noktalarından gelen biraları ve küçük üreticiler tarafından üretilen craft biraları  tadabileceğimiz yer sayısı gitgide artıyor. İşte karşınızda İstanbul’da bu mekanlara örnek olarak gösterilebilecek, birer bira cenneti olan iki mekan daha.

The Barley

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Bu mekan kendi birasını yapmasa da Türkiye’de satışta bulunan  tüm biralara menüsünde yer veren oldukça zengin bir yer.

Tomtom Sokak’ta bulunan mekan 100’ün üzerinde bira ve 150 civarı viski çeşitiyle karşımıza çıkıyor. Üstüne üstlük tüm bu ürün çeşitliliğinin yanında fiyatlarıyla da müşterilerini mutlu eden The Barley yurtdışındaki benzerlerini aratmıyor.

Barın başarısının arkasındaki isimlerde Tektekçi’nin işletmecisi olarak bildiğimiz Berti Palombo ve Gribin grubundan hatırlayabileceğimiz Birol Namoğlu.

Eğer tüm seçenekler önüme gelsin ve o seçeneklerin içinde kaybolayım diyorsanız The Barley tam size göre.

Beer Hall

İstanbul’da Butik Bira İçilebilecek En İyi Noktalar

Akaretler’de bulunan bu mekan  kapısından içeri girdiğiniz an Bavyera tipi dekorasyonuyla karşılıyor sizi. Dünyanın dört bir yanından onlarca farklı bira çeşidini deneyebileceğiniz bu mekanda aynı zamanda servisle ilgili gösterilen çabada oldukça takdir edilesi.

Biraları en uygun şekilde servis edebilmek için sattığı bira markalarının bardaklarını da binbir çabayla toplamaya çalışan Beer Hall denenmeye değer bir mekan.

Beer Hall biralara eşlik edecek yemekler üzerinde de oldukça çalışmış bir mekan. Sokak yiyeceklerini bar ortamına uyarlayan mekanda farklı sosisliler, tacolar ve kızartmalar bulmak mümkün. Hem bira hem de yiyecekleriyle gastronomik bir deneyim yaşatan Beer Hall gidilip görülmeli mutlaka.

Biliyorum biraz fazla iştah açıcı bir yazı oldu. O yüzden sizi daha fazla zorlamayalım ve bu mekanlardan hangisine gideceğinize karar verebilmeniz için yalnız bırakalım.Umarım ülkemizde kendi birasını yapıp satan, dünyanın farklı noktalarından gelen biraları içebileceğimiz mekan sayısı gitgide artan ve bizde sizlerle onları paylaşabiliriz.Şimdiden afiyet olsun.

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Google’ın Dahisi Ray Kurzweil’den Gelecek Öngörüleri

Dünyanın En İyi Karnavalları Hakkında En Renkli Bilgiler