Amerika’da bulunan Minnesota Duluth Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Burçin Mutlu Pakdil ve çalışma arkadaşları ender bulunan bir çift halkalı galaksi keşfederek astronomi dünyasına isimlerini yazdırdılar.
Daha önce gözlemlenmemiş ve eşine çok az rastlanılan bu çift halkalı galaksi keşfi astronomi dünyasını heyecanlandırırken, grubun içerisinde yer alan Türk öğrenci Burçin Mutlu Pakdil ülkemizde de gurur kaynağı haline geldi.
Dünya'dan 359 milyon ışık yılı uzakta bir galaksi keşfeden Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil. Kaşifine ithafen galaksiye BURÇİN adı verildi. pic.twitter.com/tpLOAsR5X5
— Meteoroloji (MGM) (@meteoroloji_twi) January 5, 2017
Burçin’in Galaksisi
Hong tipi galaksi, Minnesota Duluth Üniversitesi ile Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi’ndeki bilim insanlarının ortak çalışması ile keşfedildi. Keşfedilen çift halkalı gezegen kataloglarda yerini ‘PGC 1000714’ adı ile yer alsa da bilim dünyasına ona Burçin’in Galaksisi diyor.
İçerisinde Burçin’in de bulunduğu ekip galaksinin ilk görüntülerine Şili dağlarında yer alan geniş çaplı bir teleskop sayesinde ulaştı. Sadece Güney Yarım Küre üzerinden gözlemlenebilen galaksinin görüntüleri sayesinde galaksinin yaşı belirlenebildi. Bilim insanları galaksinin yaşını belirlemek için dış halka ve merkez gövde üzerinde çalışmalar yaptı.
PGC 1000714 adı verilen galaksi, bir eliptik çekirdeğe ve iki dış halkaya sahip. Bu bakımdan, evrende türünün bilinen tek örneği. Bu galaksinin Dünya’ya uzaklığı ise yaklaşık olarak 359 milyon ışık yılı.
Yukarıdaki fotoğrafta, keşfedilen halka galaksinin sahip olduğu iki halka ayrı ayrı gösteriliyor.
Bu keşif çalışması,Pakdil’in imzasıyla Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı araştırma dergisinde de yerini almış bulunuyor.
Hoag Tipi Galaksi
Bu ender görülen galaksi tipi kendine özgü bir yapıya sahiptir. Dairesel bir halka ile çevrili yuvarlak çekirdeklerden oluşan galakside bu çekirdekleri gözle görülür şekilde birbirine bağlayan hiçbir şey yoktur. Genel olarak galaksi yapılarının bizim galaksimiz Samanyolu gibi disk şeklinde olduğu düşünülürse Hoag tipi galaksiler bilim dünyası için çözülmeyi bekleyen pek çok sırra sahiptir.Bilim insanları bu tip galaksilerin, galaksilerin nasıl oluştuğu ve nasıl dönüşüm geçirdiği hakkında bilgiler verdiğini söylüyor.
Burçin Mutlu Pakdil’in ifadesine göre dünyadan gözlemlenebilen galaksilerin yüzde 0.1’inden dahi azı, hoag tipi galaksi.
Yeni keşfedilen galaksinin hem kaşifi, hem de isim annesi olan Pakdil mutluluğunu şu şekilde ifade ediyor:
‘Bu çalışmayla ilgili bana en çok heyecan veren, insanların yeni ve özel bir şey keşfetmiş olmamıza gösterdiği takdir. Evren gizemle dolu ve bu gizemin bir parçası olmak çok heyecan verici.’
Bizlerde çalışma aşkıyla dolu bu genç kadını tebrik eder, yepyeni keşifler için ona şans dileriz.